изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-11 @ 07:22 EEST
СТАРИТЕ ЗЪРНЕНИ СКЛАДОВЕ В БАЛЧИК - ЗАВЕДЕНИЯ И ОФИСИ    
История

Сградите на Никола Хр. Ючормаснки са едни от най-старите в Балчик. Те са паметници на културата, а някои от тях вече са реставрирани и се ползват за различни дейности. Паметници на културата са и тези, които са на улица “Приморска” в непосредствена близост до заведението “Каваците”.Документите доказват, че тези сгради са били предвидени за магазини на зърнени храни, но в днешно време е невъзможно да бъдат използвани по това си предназначение. В тази връзка общинският съвет преди време разгледа проекто-предложение на собствениците на имотите, да им бъде предоставена за закупуване 450 кв.м прилежаща площ към сградите, която е изключително частна общинска собственост. Техните искания са подкрепени с мотивите, че за да бъдат ползвани сградите в съответствие с новата социално икономическа обстановка, е необходимо да има и прилежаща площ за тяхното обслужване. Предвижда се към сградите да бъдат изградени подпорна стена и места за паркиране на моторни превозни средства. Задължително условие към собствениците е да се запази архитектурата на сградите. Местният парламент гласува това тяхно предложение, като прилежащите площи ще бъдат продадени на пазарни цени.
От по-възрастните хора разбираме някои подробности за тези сгради.
Ючормански в миналото е бил един от най-богатите родове и е притежавал много сгради, който са били използвани като складове за  зърно. В превод от турски, името му означава “три гори”, като преди района на Балчик е бил изключителен горски масив. В миналото зърното на Добруджа се изнасяло предимно от пристана на Дионисополис /Балчик/. Стефан Ранков – жител на Белия град и баща на актьора Веселин Ранков, по спомени споделя, че тук са носели зърно с каруци чак от Силистра.  Ранков споделя, че каруците са минавали по главната улица, а след това са излизали от града по пътя за ромската махала. 
Сградите на рода Ючормански датират още от 1891 г., като днес някои от тях са укрепени и използвани за търговски дейности – борси, заведения, магазини, галерии, жилища.

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

СТАРИТЕ ЗЪРНЕНИ СКЛАДОВЕ В БАЛЧИК - ЗАВЕДЕНИЯ И ОФИСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди