изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:08 EEST
Надежда Михайлова: Развитието на българския туризъм се нуждае от цялостна стратегия    
Парламент

“ОДС подготви стратегия за развитието на туризма, тъй като до този момент България нямаше такава” – заяви лидерът на ОДС Надежда Михайлова на пресконференция във Варна, проведена след среща на водачите на листи в Бургас, Варна и Добрич.



Всеки говори за успехите на българския туризъм, но никой не казва какво губи туризма днес, каза на пресконференцията Христо Кирчев, втори в листата на ОДС във Варна. Той обясни, че  липсва закон за черноморското крайбрежие и това се отрази в безразборно застрояване по крайбрежните райони. “Безразборно се строят луксозни хотели и мотели, но така се разрушава екологичния баланс в региона. Това поставя пред срив българското черноморие”-предупреди той. Според Кирчев държавата е обсебила напълно контрола върху строежите, но какъв контрол има когато частния капитал нахлу по черноморието без да поеме каквито и да било задължения към инфраструктурата.

 

Надежда Михайлова каза, че ОДС е за развиване на публично-частното партньорство в инфраструктурните проекти, пречиствателните съоражения и малките пристанища. Според нея на общините трябва да се делегират права и да се поиска завишаване на глобите за предприятията, замърсяващи околната среда. Не държавата, а общините трябва да събират местните данъци и такси. Свалянето на отговорността към общините, каза Надежда Михайлова, от една страна ще даде възможност парите да остават в тях, а от друга, ефективността от контрола ще се увеличи значително.

 

Проблемите с туризма не могат да бъдат решавани на парче както е в момента, допълни Николай Младенов, водач на листата на ОДС в Добрич. Северното черноморие има потенциал за екологичен туризъм, но той не се използва. Ние имаме напълно изпълнима стратегия за развитието на туризма, каза Любен Дилов, водач на листата на ОДС в Бургас. В основата й, подчерта той, е да се даде свобода на местната власт.

 

Надежда Михайлова заяви, че ОДС знае, че има четири основни проблема свързани с туризма и бизнеса по черноморието: лошата инфраструктура, липсата на самоуправление, недостатъчното внимание към морския бизнес и екологичните проблеми. Затова ние предлагаме да бъде изградена магистрала Черно Море “Дуранкулак – Резово” и да бъде подобрена вътрешната пътна инфраструктура не само в туристическите райони, бюджетният излишък следващите години да бъде използван за инфраструктурни проекти, да бъдат създадени смесени компании с общинско участие, а концесионните договори за плажовете да бъдат прехвърлени от държавата към общините, малките пристанища да станат собственост на общините и да бъде насърчен строежа на яхтени пристанища. Всички тези мерки обаче, заяви Надежда Михайлова, могат да се осъществят само в рамките на обхватната стратегия за развитието на българския туризъм, каквато ОДС има.

 


Сходни връзки

Надежда Михайлова: Развитието на българския туризъм се нуждае от цялостна стратегия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди