изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:36 EEST
СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ: СЪЗДАВАНЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА, ДИСЦИПЛИНАТА И ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЩЕ НАТРУПАТ СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО    
Политика

Вестник „New Europe” публикува интервю с премиера Симеон Сакскобургготски за бързия напредък на България през последните години и за подготовката за присъединяване към Европейския съюз през 2007 г.



В. ”Нова Европа”: Какво е мнението Ви относно отношенията между Русия и България?

Симеон Сакскобургготски: Трябва да призная, че винаги съм имал повече доверие на географията, защото историята се прави от хората, докато географията е непроменима.Отношенията ни с Русия са важни. Аз положих големи усилия от самото начало на мандата ми като министър-председател. Постарах се да подобря тези отношения и днес, бих могъл да кажа, че се радваме на добри, нормални контакти. В крайна сметка между нас и Русия има много сходства. Тя е огромна страна с голям потенциал. За нас е важно да сме в добри отношения.

В. “Нова Европа”: При отличните отношения със САЩ, на които се радва България, мислите ли, че можете да играете ролята на посредник между ЕС и Русия, Русия и САЩ?

Симеон Сакскобургготски: Ние сме малка страна, за да играем такава роля, но сме готови да направим всичко възможно, за да бъдем от полза и да съдействаме на тристранните отношения, защото именно диалогът и сътрудничеството могат да решат множество проблеми.

В. ”Нова Европа”: Вие имате репутация, че сте добър не само в делегирането на отговорности, но и че сте безкомпромисен, когато изисквате резултати. Какъв е Вашият коментар?

Симеон Сакскобургготски: Всъщност аз съм много взискателен към себе си, а и също така много самокритичен. Такъв съм и към останалите. Работим в много добро сътрудничество във всички посоки и това е разликата с предшествениците ни. Освен това аз идвам от частният сектор и затова подходът ми е различен.

В. ”Нова Европа”: Безработицата беше 17,21% през 2001г., а през 2004 падна до 11,5%. Как успяхте да постигнете това и каква е бъдещата тенденция?
 
Симеон Сакскобургготски: В интерес на истината, беше близо 18%. Успяхме да се справим, въпреки не толкова благоприятната международна икономическа среда. С радост мога да кажа, че много работни места са създадени от малкия и среден бизнес, който започна да предлага възможности за работа. Хората имат все повече доверие в системата и в нормалното функциониране на банките. При стабилна политическа среда, предприемчивият дух на хората започва да се проявява, както е било едно време.
 
В. ”Нова Европа”: Звучи като рекорд от книгата на Гинес: само за три години кредитният рейтинг на България се повиши 12 пъти; страната е най-привлекателното място в Източна Европа; и само за 2004г. събра 2 милиарда евро.
 
Симеон Сакскобургготски: Това е и благодарение на нашия министър на финансите. Също така го дължим и на МВФ, който ни подкрепя да се придържаме към необходимата дисциплина. Създаването на работни места, дисциплината и големите инвестиции ще натрупат средства за финансирането на повече социални програми. И това е за предпочитане пред изразходването на държавната хазна, което е популистки подход.
Това е значително постижение, като се вземе предвид големината на България. Ние успяхме, въпреки факта, че има много страни с подобно минало, които също са атрактивни за чуждите инвеститори.

В. ”Нова Европа”: Как планирате да запазите тази тенденция с бъдещата си политика?
 
Симеон Сакскобургготски: Всичко това е част от политиката ни за въвеждане на електронното правителство, модернизация на администрацията, провеждане на съдебната реформа. Тези процеси напредват и са от голямо значение за имиджа на страната пред чуждите инвеститори. Трябва да продължим усилената си работа за привличане на все повече инвестиции.
 
В. ”Нова Европа”: Въпреки че МВФ Ви подкрепяше много, все пак се появи малък спор с Фонда за размера на минималната работна заплата. Какъв е Вашият коментар?
 
Симеон Сакскобургготски: Сега има толкова много хора, които получават над минималната заплата, че тя всъщност се е превърнала просто в една мерна единица и е по-скоро психологическа бариера.
 
В. ”Нова Европа”: Миналия месец еврокомисарят Сийм Калас оцени високо България, като каза, че страната има големи шансове да е готова за членство в ЕС през 2007г. Но Калас също така заяви пред журналисти, че българските власти трябва да защитават финансовите интереси, сериозно да се борят срещу измамите и корупцията. Как реагирате на това?
 
Симеон Сакскобургготски: Ще продължим с приемането на съответните закони и с борбата срещу корупцията. Но също така и хората трябва да са активни, да подават сигнали, да извадят нарушителите на светло. Трябва да има правосъдие, защото е голямо разочарование понякога - времето лети, а сякаш нищо не се случва.
 
В. ”Нова Европа”: Как си представяте България след приемането й в ЕС?
 
Симеон Сакскобургготски: Ние, заедно с Брюксел, определяме рамката на членството ни в ЕС, на модернизирането на страната и приспособяването й. Според някои хора Брюксел не е нищо друго, освен бюрокрация. Но това не е вярно. Има много положителни ценности като например дисциплината и по-добрите методи на работа.
 
В. ”Нова Европа”: Германската опозиционна Християн-демократическа партия заяви, че, ако спечели парламентарните избори, ще спре процеса на разширяването с Румъния и България. Как бихте коментирали?
 
Симеон Сакскобургготски: Ще видим, като спечелят изборите. Не искам това да звучи цинично, но понякога се казват неща, които да послужат за местна употреба. Съществуват много споразумения с европейските институции, с които всички ние трябва да се съобразяваме.
 
В. ”Нова Европа”: Как негативните резултати от вота във Франция и Холандия ще повлияят на бъдещето на Европа?
 
Симеон Сакскобургготски: Аз съм краен реалист и прагматик. Така че реакциите ни не бива да са пресилени. Трябва да се вземе под внимание, че от общо 25 държави, две имат такава позиция, и то по отношение на конституцията. Не трябва да забравяме за процеса, който започна като обединение на Европа. Освен това, някои определят резултатите като “наказателен вот”, а те всъщност се отнасят единствено до конституцията.
 
В. ”Нова Европа”: Според Вас, европейците достатъчно добре ли са информирани, защото, когато пътуват из Румъния и България, човек осъзнава, че тези държави знаят повече за ЕС от жителите на основните членки на ЕС?
 
Симеон Сакскобургготски: Може би това се дължи на факта, че ние искаме да се присъединим към Европейския съюз. Трябва да обясняваме на обществото така, че хората да имат яснота за какво става въпрос и какво означава Брюксел.

 


Сходни връзки

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ: СЪЗДАВАНЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА, ДИСЦИПЛИНАТА И ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЩЕ НАТРУПАТ СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди