изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:03 EEST
“ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА”    
Култура

ЛЮБИТЕЛИ НА ФОЛКЛОРА ОТ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ СЕ СЪБРАХА КРАЙ ДЕБРЕНЕ

Над 2000 изпълнители от Добричка област пяха, танцуваха, свириха и представяха обичаи в местността “Славната канара”



Любители на автентичния фолклор от няколко поколения събра в събота местността “Славната канара” край добричкото село Дебрене. Там за 37 пореден път се проведе съборът “Песни и танци от слънчева Добруджа”. Сред гостите бяха и представители на турския град Каваклъ, който предстои да се побратими с община Добричка, водени лично от кметицата на общината Инджи Тунч. Приветствие към участниците и многобройната публика отправи кметът на община Добричка Петко Петков, музикален поздрав пък поднесоха децата от детската студия на ансамбъл “Добруджа” с ръководител Стоян Господинов. Любителите на автентичния фолклор представиха творчеството си на четири сцени, разположени на различни места в живописната местност. Публиката имаше възможността да се наслади на народни песни и танци, представени от групи и индивидуални изпълнители, на инструментални изпълнения, да стане съпричастна с обичаите на Добруджа. Участниците в събора бяха оценявани от 12-членно жури, в което бяха включени представители на Института по фолклор към Българската академия на науките, хореографи, етнографи, специалисти по добруджански фолклор от Добричка и Варненска области. Тази година “Песни и танци от слънчева Добруджа” имаше регионален характер, най-добре представилите се ще участват в националния фолклорен събор в Копривщица през август.
ПЕЕМ С МНОГО ОБИЧ В СЪРЦЕТО, ЗАЩОТО ПЕСЕНТА Е БАЛСАМ ЗА ДУШАТА
Това сподели пред репортер на НДТ ръководителят на певческата фолклорна група към общинския съюз на инвалидите “Кураж” в Генерал Тошево Радка Ганчева. Тя допълни, че това е единствената група на хора с увреждания, която участва в събора. Жените от “Кураж” се представиха с три песни – “Я иди, мамо, долу у Донкини”, “Тръгнали са девет моми” и “Пелин, Пелин”. Изпълнителките от Ген. Тошево традиционно участват в събора край Дебрене, обикалят и цялата страна, защото са канени за участие в много национални прояви. Те са изключително горди от сребърния медал, който са завоювали в последното издание на конкурса “Мадарски конник”. Тогава са били определени и за една от десетте най-добри фолклорни групи в България.
ХОРА ОТ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ – ДЕЦА, НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ И ПЕНСИОНЕРИ
представиха ансамбъла за автентичен фолклор “Здравец” при читалище “Напредък” в с. Дончево с ръководител Ангел Сербезов. “Подготовката беше много напрегната, надяваме се на добро представяне” – сподели за НДТ читалищният секретар Иванка Кирова. С изпълнителите от с. Дончево бе и председателят на читалищното настоятелство Таня Господинова, която е общински съветник в община Добричка. Изпълнителите разказаха, че сред певците са баба, син и внуче, брат и сестра, син и дъщеря... Ансамбъл “Здравец” се представи с мегдански игри и хора, с изпълнение на певческата група и обичая “Лазаруване”. С гордост изпълнителите на изворен фолклор от с. Победа разказаха, че са участвали в трите последни събора в Капривщица, и в трите са били отличени.
ЗА ПЪРВИ ПЪТ УЧАСТВАХА В СЪБОРА КРАЙ ДЕБРЕНЕ ДЕЧИЦАТА ОТ ЦДГ “СВЕТУЛКА”
В добричкото село Коларци. Те танцуваха с каките и батковците от ОУ “Петър Берон” в селото. Децата участваха във фолклорния празник с народните танци “Тропанка” и “Ръченица”. “Децата се готвиха с голямо желание и очакваха събора с нетърпение” – сподели читалищният секретар Петранка Георгиева, която е и ръководител на групата.
ОТ БАБИТЕ ОТ СЕЛОТО ЗНАЕМ ПЕСЕНТА “КУМЕ, КУМЕ”
споделиха жени от певческата група към читалище “Светлина” в с. Ловчанци. Солистката Галя Димова разказа, че това е сватбарска песен и се изпълнява след като се пребули булката. “На кръстника се дава кравай и кумово дърво, а той плаща с кокошка или петел” – сподели солистката. Тя допълни, че този ритуал се изпълнява и сега в селото.
И ТАЗИ ГОДИНА БЕ СПАЗЕНА ТРАДИЦИЯТА
на събора край Дебрене публиката да е от хиляди почитатели на автентичната добруджанска музика. Хора от селата в цялата област бяха насядали на сянка, опънали одеяла и покривки, подредили приготвени у дома ястия... За празничната атмосфера се погрижиха и предвидливи търговци, които бяха наредили скарите с димящи кебапчета, гарнирани с леденостудена бира. НДТ
 


Сходни връзки

“ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди