изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:52 EEST
Бюлетините са готови, съобщиха и номерата за участие в томболата    
Парламент33.60 лева с ДДС за 1000 бройки е платило правителството за отпечатването на 7.8 милиона интегрални бюлетини за парламентарните избори.
Това съобщи днес шефът на дирекция регионално развитие Веска Янева.

Според изискването на закона са отпечатани 10% повече бюлетини от броя на избирателите по справката на ГРАО. 350 000 са бюлетините, поръчани от Министерството на външните работи.

Общата сума за всички бюлетини е около 262 080 лева. Поръчката е изпълнена почти поравно от фирма “Демакс” и печатницата на БНБ, уточни Янева.

Допълнително за протоколи, списъци, чернови извлечения и методически указания за комисиите са дадени 13 660 лева. Печатниците са работили със своя хартия, като за бюлетините тя е струвала 141 000 лева.

Според Янева предвидената защита на документа е полиграфическа и не е оскъпила отпечатването.

Новото изискване на ЦИК за подпечатване на бюлетините от председателя на секциите е излязло 59 136 лева, като цената на един автоматичен печат, изработен от фирма “Неона”, е 4.22 лева.
Според Янева печатите са тествани и са доказали, че ще могат да подпечатат всички бюлетини в една секция, а мастилото им може да издържи до 10 000 удари.

Според изискванията на ЦИК произведените печати – 14 000, са повече от секциите и са предвидени за извънредни случаи. Резервите ще се съхраняват в Районните избирателни комисии.

Правителственият говорител Димитър Цонев информира, че за ефирно време в телевизиите кампанията за повишаване на избирателната активност вече е похарчила 750 000 лева. Радиоизлъчването на рекламата на инициативата на Министерски съвет е струвала 50 000 лева, публикациите в печата – 270 000. Посочените цени са без ДДС.

Над 50 фирми доставчици са получили общо 830 000 лева. Цонев отказа да назове имена и извършени услуги, но обеща да направи това веднага след изборите.
Той не пожела да обясни и за какво конкретно са платени парите, но по имената на фирмите се досети, че сред тях има дизайнерски, компютърни, фирми производители и други.
В тази сметка влиза и изработването на ТВ- и радио-спотовете.

Цонев отново потвърди, че разполага с данни за активисти на политически сили от левия спектър, които търсят контакти с представители, имащи интерес към правителствената томбола с цел да ги разубедят да участват. Същите сезират и международните институции.
Според Цонев това са сили, които нямат интерес от висока избирателна активност.

Днес най-после говорителят съобщи телефонните номера, чрез които гласоподавателите могат да участват в лотарията.
Това са 09003232 за абонати на БТК и кратък номер 3232 за абонати на Глобул.
МТел окончателно е отказала участие, но гласът на кабинета не уточни дали това е станало под натиск на въпросните активисти.

Желаещите да спечелят от упражняването на конституционното им право на глас ще трябва да продиктуват или да изпратят като SMS идентификационния номер на секцията си, който е 4-цифрен и различен от двуцифрения номер на избирателната секция, както и своето ЕГН.

Многократните обаждания не увеличават шанса за печалба, тъй като при обработката на данните ЕГН се регистрира само веднъж.
Цената на един разговор към БТК е 11 стотинки, а към Глобул – според тарифния план на абоната. Компютърно грамотните ще могат да използват и Интернет.

http://www.news.bg/

 


Сходни връзки

Бюлетините са готови, съобщиха и номерата за участие в томболата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди