изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:09 EEST
НЕКА ХОРАТА ИЗБЕРАТ ПО-ДОБРИЯ ОТ НАС, НО ДА ГЛАСУВАТ, ЗОВЕ ЛИДЕРЪТ НА ОДС    
Парламент

Интервю на лидера на коалиция ОДС пред Марияна Литова, в."24 часа"

 

 - Г-жо Михайлова, много десни премиери ви подкре­пиха за премиер. Това увеличава ли шансовете ви за изборен успех?



 

- Това дава самочувствие на ОДС, че проектът ни за решаване на най-наболе­лите проблеми на Бълга­рия е подкрепен от лидери­те на европейската десница. Европейският път на България не може да бъде извървян въпреки Европа. Тази подкрепа за мен е из­ключително важна. На практика изборите след дни са референдум „за" или „против"  европейското бъдеще на страната. Срещите ми в Брюксел още веднъж ме увериха, че Европа гледа на ОДС като на единствения гарант за приключване на реформи­те в срок.

-   Как Европа приема перспективата да ни упра­влява съюз БСП - ДПС?

-  Има безпокойство, че едно  безотговорно  ляво правителство ще блокира реформите у нас. Не слу­чайно евентуалният бъдещ канцлер на Германия Ан­гела Меркел и канцлерът на Австрия Волфганг Шусел отправиха предупреж­дения, че членството ни може да бъде отложено, ако не изпълним в срок поетите ангажименти, и че държавите им ще изчакат доклада на Европейската комисия, преди да ратифи­цират договора.  Затова европейската десница по­иска от мен гаранции, че разполагаме с решения на проблемите, които тревожат Брюксел.

-  При каква конфигура­ция България може да по­лучи след месец десен пре­миер?

-  Конфигурацията зави­си от резултатите от вота. Ние се надяваме ОДС да получат мандат за съставя­не на правителство. Без­спорно ние сме най-голя­мата сила вдясно и това ли­чи не само от социологиче­ските проучвания. СДС и ОДС не са само синята бю­летина или имената на ли­дерите. Това е мечтата на демократично мислещите хора в последните 15 г.

-  Но според последните проучвания на агенция „Скала"  кампанията ви върви надолу и само за сед­мица сте изгубили почти 2 на сто от подкрепата?

- Уважавам социология­та, защото дава представа за настроенията и тенден­циите. Но те се опитват да правят и политика. Не мога да не цитирам самите тях, че това е най-трудно прогнозируемата кампания. Всичко е възможно на тези избори. Коментарите в момента са спекулативни, има висок процент колебаещи се и со­циологическите проучва­ния се опитват да влияят върху тяхното подсъзна­ние. Няма да се изкуша да вляза в тази тема. Избира­телите трябва да знаят оба­че, че ОДС са единственият гарант, че гласът им няма да отиде за БСП.

- Значи не вярвате на Си­меон, че няма да се съюзи с БСП след вота, както обя­ви пред „24 часа"?

-  Последното изказване на Милен Велчев показва, че в НДСВ отново има ко­лебание по този въпрос. Финансовият министър за­яви, че НДСВ би поканило БСП в свое правителство. Може би Симеон трябва да даде ново интервю, за да обясни коя е истината. По­твърждават се нашите под­озрения за възможно негласно споразумение между БСП и НДСВ за управление зад гърба на избирателите. Хората се умориха от подобни сдел­ки. Непредсказуемото по­литическо поведение на НДСВ влияе върху между­народната подкрепа за тях. Има много голям дефицит на доверие и това го доказ­ва предпазната клауза.

- Къде сте седмица преди изборите - по-близо до Си­меон, до Софиянски или до Костов?

- Най-близо до хората, с които се срещам. Темата с коалициите преди избори може да има най-различни интерпретации. Аз не вяр­вам на заявления преди во­та. Едно мога да кажа - ОДС няма при никакви об­стоятелства да направи коалиция с БСП. Не пора­ди примитивен антикому­низъм, а защото споделяме различна политическа и икономическа философия. Логично е ОДС да разго­варят първо с десните фор­мации, които успеят да вля­зат в парламента. Кои ще са те, е още рано да се каже.

-  Преди дни Софиянски лансира идеята за общ де­сен парламентарен съюз. Възможно ли е това да се случи?

-  Когато преди месеци СДС инициира диалога между десните партии, те реагираха по различен на­чин. ДСБ категорично от­казаха партньорство, дру­ги формации първо се съ­гласиха, после намериха причини да направят собствени коалиции. Смисъ­лът на поканата беше да извървим пътя си едни към други и на изборите да се явим като обединена дес­ница. Така шансовете ни щяха да са по-големи. Днес напусналите СДС партии на г-н Софиянски и на г-н Костов ще трябва да пока­жат принципните си разли­чия със СДС и да мотиви­рат избирателите да ги под­крепят. Ние също трябва да се преборим за доверие­то на хората. На базата на резултатите от вота можем да водим разговори помеж­ду си. Вярвам, че изборите ще кажат истината за дес­ницата и ще изведат голе­мите цели пред личностни­те претенции и амбиции.

- Избройте 3 причини, заради които хората трябва да предпочетат ОДС?

- Ако знаех ключа към тази мотивация, щях да бъ­да безспорният победител на тези избори. Всеки от нас се стреми да спечели сърцата и умовете на хора­та. Моите обиколки в стра­ната ме убедиха, че държа­вата се е отдалечила от много от хората. Те трябва да бъдат изслушвани, а не просто информирани за ре­шенията. Затова ОДС за­ложиха не толкова на ефектната кампания, кол­кото на директните срещи с хората. Няма да забравя срещите си в наводненото село Ъглен. Там хората ми казаха, че от 15 г. политик като мен не е стъпвал при тях. Или в Ямбол, където една възрастна жена ми ка­за, че дъщеря й има тризнаци, а получава пари за едно дете. Това са реалните про­блеми. Само онзи, който има сърце да ги почувства и ум да ги реши, ще спечели доверието на хората. Гласуването е единственият начин да се опиташ да промениш живота си. Сигурно се е натрупало много разочарование у хората. Но това е игра със собстве­ната ни съдба.

Моят апел към хората е да гласуват. Нека изберат кой е по-до­брият от нас, но да гласу­ват! Много е важно какво ще се случи в България през следващите 4 г. Пра­вителството трябва да носи отговорност, да не бъде ре­зултат от безпринципни сделки и да бъде независи­мо от сенчестата икономи­ка. Да носи надежда за мла­дите хора. Те не гласуват, защото не вярват, че нещо зависи от тях.

- На фона на вялата кам­пания ОДС се откроиха с антицарски  клипове,  листовки, банкноти и всевъз­можни ефектни реклами в стила на „Гергьовден". Не е ли това твърде несерио­зен  подход   към   вашите традиционно по-консерва­тивни избиратели?

- С клипа, който визира­те, ние казахме истината за тайното и явно преобразяване в управлението през изминалите 4 г. Истината не може да е обидна. Кли­път внушаваше нашите и на хората подозрения, че има негласна сделка между НДСВ и БСП. И тъй като социолозите  твърдят,  че нагласите на избирателите на НДСВ не са в полза на лявото управление, е непо­чтено да има такава договорка. Може би общество-го е станало безчувствено по отношение на истината, пък и тя боли.

- Как ще реагирате, ако избирателите ви покажат червен картон, разочаро­вани от грозния начин, по който бе раздробена десни­цата заради егоизма на нейните лидери? Вие лично чувствате ли вина за това?

-  Това е като в едно се­мейство. Всички носим част от отговорността за раздробената десница. Но политиците, които напус­наха СДС и се разграничи­ха от него по категоричен начин, трябва да отговорят защо го направиха. Този отговор го дължат не на мен, а на хората, които ги облякоха в доверието си и ги превърнаха в едни от най-авторитетните лично­сти в България. Това е те­хен морален проблем. Ня­мам правото нито да го ко­ментирам, нито пък мога да бъда част от неговото решение. Бих направила всичко, което може да за­щити авторитета на СДС и да го задържи като един­ствената реална алтерна­тива на БСП.

- А бихте ли приели да сте министър в кабинет, огла­вяван от Симеон, или ще се повтори ситуацията  от 2001 г., когато коалицията между НДСВ и СДС бе въз­можна, но вие отказахте?

- Няма да участвам в ка­бинет, в който участва БСП. Винаги съм била против формулата, пред­ложена през 2001 г. - всич­ки да сме на власт, а само народът да е в опозиция. Както виждате, НДСВ ня­ма  категоричен   отговор дали ще се коалира със со­циалистите.

- Не са малко вашите съ­партийци и избиратели, според които СДС би имал по-големи шансове, ако се бе явил на тези избори са­мостоятелно, без да взима под крилото си неравно­стойни партньори като Пинчев и Яне Янев.

- Много трудно извървях пътя си от становището, че СДС трябва да се яви само­стоятелно на изборите до идеята за коалиция. Всъщ­ност истината е, че се под­чиних на волята на мнозин­ството в партията. Ние на­правихме възможната коа­лиция на базата на общи принципи и програми.

- Възможно ли е в следва­щия парламент СДС да се трансформира в партия ОДС и така на практика да се обезличи?

-  Това е манипулативна теза. Кой може да обезли­чи емоциите и бунта в съ­рцата на хората? СДС е символ на мечтата на поко­ления българи за свободна, демократична и европейс­ка България. Символите трябва да се уважават и съхраняват.

- Приемате ли спокойно мисълта, че след тези избо­ри може да не сте още дъл­го лидер на СДС?

- От 15 г. съм в политика­та в различни роли и с раз­лични отговорности. Това ми дава спокойствието и равновесието да взимам решение във всякакви си­туации. За мен постовете и позициите в партия или в правителство никога не са били смисълът на това, което правя. Винаги съм казвала, че съм в СДС не с партийната си книжка, а с душата си. Ще бъда член на СДС, каквото и да стане

Може да сте сигурни, че ня­ма да направя партия. Гле­дам оптимистично и ведро към бъдещето. СДС прео­доля много голяма криза, успя да се мобилизира и да се реформира. Мотивирахме подкрепа от много млади и стойностни хора. Запазих­ме позициите си в местната власт. Това е капитал, който не може да бъде разпилян.

-   Страхувате ли се, че Иван Костов може да вземе повече гласове от вас в 23-ти столичен район?

- Не е реалистично. А и за разлика от Костов аз не тър­ся личен реванш. Реваншиз­мът е лош съветник в поли­тиката. Показва дребна­вост и ограничено мислене. Аз съм свободен човек и моята цел не е да натрия носа на някого, а да дам въз­можност на СДС и хората, които ми вярват, да заемат максимално достойно мя­сто на тези избори.

 

 


Сходни връзки

НЕКА ХОРАТА ИЗБЕРАТ ПО-ДОБРИЯ ОТ НАС, НО ДА ГЛАСУВАТ, ЗОВЕ ЛИДЕРЪТ НА ОДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди