изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:17 EET
ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ    
Ред и сигурностС настъпване на восъчната зрялост на житните култури и повишаване на дневните температури се увеличава пожарната опасност в масивите засети с тях.  При възникване на  пожари в тези масиви

 горенето се характеризира с голяма скорост на разпространение,както по посока на вятъра,така и в страни. Това означава,че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини. Не са редки и случаите,когато пожари в сухи треви и стърнища прерастват в пожари в горски масиви и полезащитни пояси, в сграден фонд намиращ се в близост до тях.
                 През жътвената кампания 2001 г. са възникнали 15 бр. пожари в отрасъл “Селско стопанство” като са унищожени 370 дка пшеница и 60 дка ечемик.
                 През 2002 г. са възникнали 16 бр. пожари, като са  унищожени 182 дка пшеница.
                 През жътвените кампании 2003 и 2004 г. са възникнали съответно 8 и 4 бр. пожари в отрасъл “Селско стопанство”, но пожарите са без материални загуби.
                 Много от цитираните по-горе пожари без материални загуби са били в стърнищата и сухите треви,но в редица случаи,ако не са били взети своевременни мерки,е можело да доведат до унищожаване и на неприбрана продукция – пшеница и ечемик,а също и горски насаждения. Преобладаваща причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните култури. Друга не по-маловажна причина за възникване на пожари е и техническа неизправност на селскостопанската техника/неизолирани кабели,течове на гориво и др./. Все още ръководители на ЗК, арендатори и частни стопани не предприемат необходимите мерки за направа на противопожарни ивици покрай главните пътища,полезащитни пояси и горски масиви. Много често гражданите и ползвателите на земеделски земи пренебрегват забраната за опалване на стърнища,сухи треви,слогове и крайпътни ивици - съгласно чл. 6,ал. 1,т. 2 от Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи на МЗГ/ДВ бр. 14/2000 г./ и чл. 13 от Наредбата за изменение на Наредба № І – 153 на МВР /ДВ бр. 44/2000 г./.
         За недопускане на запалвания и пожари през настоящата кампания РЗ"ПАБ"-РДВР Добрич призовава всички граждани и цялата общественост стриктно да спазват  противопожарните изисквания на Наредба № І – 153 на МВР, а именно:
- Да се направят необходимите противопожарни ивици и се разпарцелират масивите на участъци за еднодневна работа;
- Да се допуска на работа само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника;
- Да не се допуска палене на огън и пушене на цигари в близост до посевите;
- Да се спазва стриктно забраната за опалване на стърнища,сухи треви и крайпътни ивици;
- При установявания на запалвания и пожари незабавно да се уведомят службите за ПАБ на тел. 160.
                При необходимост от консултации,обучения и инструктажи гражданите и длъжностните лица да се обръщат към Районните служби за ПАБ при РДВР Добрич.
 


Сходни връзки

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди