изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:29 EET
Прогнозите: труден кабинет и миш-маш в парламента    
Парламент

Два дни преди вота социологическите проучвания рисуват най-шарения и непредвидим парламент след 1989-а, а прогнозите за трудно излъчване на правителство и бързи предсрочни избори не звучат екзотично.



Според повечето изследвания БСП ще е победител, но няма да има абсолютно мнозинство в 40-ото Народно събрание. В парламента може да влязат между четири и седем формации и ако "най-щедрите" прогнози се сбъднат, това ще е прецедент. Досега 4-процентовата бариера са прескачали най-много пет политически сили.

Без никой да подозира в началото на кампанията, сега основният въпрос е дали и с колко депутати националистите от "Атака" ще влязат в парламента. Сформираната за тези избори формация около журналиста Волен Сидеров беше засечена от социолозите едва преди десетина дни и оттогава прогнозите, че ще прескочат бариерата, са все по-категорични. Ако това се случи, шансовете за БСП спокойно да формира правителство намаляват, тъй като левицата ще загуби от преразпределянето на гласовете и дори заедно с ДПС ще е на ръба на мнозинството. Освен че с посланията срещу традиционните партии, малцинствата и "великите сили" обират гласовете на най-ниско статусните групи, хората около Сидеров издърпват и т.нар. протестен вот, който иначе би отишъл главно към социалистите.

В същото време социолозите не биха се обзаложили и дали парламентът няма да остане дори само с четири партии.

Според прогнозите бюлетини ще пуснат над 65% от избирателите, но все още половин милион души твърдят, че не са решили за кой ще гласуват. Данните на "Алфа рисърч" показват, че от април досега делът на неопределилите се дори леко се покачва .

Всичко това прави прогнозите за след изборите изключително трудни. Теоритичните сценарии за излъчване на правителство са твърде много, а практическите - твърде несигурни.

Ако няма абсолютно мнозинство, най-вероятната коалиция, към която ще отиде БСП, е с партията на Доган. Двете формации биха събрали около необходимия минимум от 121 депутати. След като влязе в кампанията с охладнели отношения със сегашния си партньор НДСВ, ДПС първо излъчи сигнали, че е готово да управлява със социалистите, но в последните дни заговори за нуждата от трета партия.

Според Доган това ще гарантира стабилно лявоцентристко правителство. Това би могла да бъде единствено царската партия. Преди две седмици обаче премиерът и неин лидер Симеон Сакскобургготски обяви, че не би подкрепил правителство с мандат на БСП или ръководено от БСП. Точно по тази причина много коментираният преди време вариант за коалиция БСП - НДСВ сега изглежда по-малко възможен. В последните дни се спекулира, че вървят преговори между социалистите и части от БНС (Софиянски, Мозер и Каракачанов), чието влизане в парламента обаче е несигурно.

Ако пред съставянето на лявоцентристко правителство се очертават проблеми, то вариантът за дясноцентристко е още по-трудно осъществим. На теория, ако БСП не намери партньори, президентът трябва да даде мандат за съставяне на кабинет на втората сила - НДСВ (според прогнозите). Царската партия, която изкара четири години в постоянни пазарлъци с единствения си коалиционен партньор, сега ще трябва постигне съгласие с три или четири формации. Между тях на всичкото отгоре са ДПС, най-непримиримите критици на Симеон - ДСБ (с лидер Иван Костов), и излъчващите разнопосочни сигнали коалиции около Надежда Михайлова и Стефан Софиянски. На финалната права на кампанията всички десни лидери се опитаха да мобилизират избирателите си, като декларират, че са готови да съставят дясноцентристко правителство, но то минава през съюз с НДСВ и Доган. Теоритичната коалиция обаче не случайно беше определена като "торта от трохи" - почти всеки с всеки от нейните лидери има тежки междуличностни отношения. Дори да се стигне до такъв кабинет, той ще е по-скоро "подкрепен" от десноцентристкия миш-маш, отколкото всяка от партиите да се ангажира отговорно с него.

Шаренията в бъдещия парламент ще усложни максимално постигането на консенсус или поне кавилифицирано мнозинство за преструктуриране на съдебната власт, така както настояват от Европейската комисия. През неомври се очаква ключовият доклад на комисията, чиято оценка за България ще е решаваща за това дали членството на страната в ЕС ще бъде отложено. Сложните отношения в самия Евросъюз изключват всякакви толеранси към бъдещата власт. Това означава, че противно на очакванията правителството трябва да бъде създадено бързо, а в парламента над 180 депутати да постигнат съгласие за пакета правосъдни закони и най-вероятно промени в конституцията. В същото време пазителите на статуквото в съдебната система ще имат повече влияние във фрагментиран и враждуващ парламент.

---------------

Феноменът "Атака" вече привлече вниманието и на световните медии. В свой материал в сряда агенция Ройтерс цитира анализатори, според които привържениците на тази формация са главно загубилите от реформите след падането на комунизма и очакват трудности, ако България влезе в ЕС през 2007-а. Неназован западен дипломат заявил пред агенцията: "Деструктивни послания като тези на "Атака" предизвикаха през 90-те години разпадане на балкански държави."   http://izbori.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Прогнозите: труден кабинет и миш-маш в парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди