изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:51 EEST
Investor.bg: Китай създава стратегически петролен резерв    
Китай

Китай започва създаването на първия си стратегически резерв от петрол през тази година, за да подсигури нуждите от петрол на бързо растящата си икономика, обяви днес държавната китайска телевизия. Плановете на правителството са чрез създаването на стратегически резерв да се подсигури нуждата на страната от ценната суровина при евентуално нарушаване на доставките от петрол.



Очаква се първоначално стратегическият резерв да се състои от около 100 млн. барела, което е и едномесечното потребление на петрол в страната.

Резервът ще бъде подобен на този в САЩ и ще се наблюдава и контролира от правителствена комисия, специално създадена за тази цел през тази година.

Китай се снабдяваше с петрол основно от собствени източници до 90-те години, но с бума на икономиката на страната държавата се превърна във втория по големина нетен вносител на петрол след Япония.

Решението за създаването на подобен резерв идва в един изключително напрегнат за петролния пазар момент. Цената на петрола достигна през тази седмица исторически максимум при ниво от над 59 долара за барел и, макар че суровината възстанови част от спечеленото, все още се търгува на рекордно високи нива, които застрашават световния икономически растеж.

Според анализатори това може и да подхрани евентуално по-нататъшно поскъпване през следващите месеци в очакване на зимния сезон, когато потреблението на суровината силно нараства.
 


Сходни връзки

Investor.bg: Китай създава стратегически петролен резерв | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди