изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:27 EET
НАПРАВЕНО Е ВСИЧКО ЗА НОРМАЛНОТО ПРОТИЧАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В ОБЛАСТТА    
Новини

Интервю със Светлана Борисова - председател на Районната избирателна комисия

 - Г-жо Борисова, готова ли е Добричка област утре да бъдат проведени нормални избори за 40-о Народно събрание?
- Мога да кажа, че не трябва да има притеснения. Всичко, което трябваше да бъде свършено, което изисква законът, е направено в необходимите срокове.




- Г-жо Борисова, готова ли е Добричка област утре да бъдат проведени нормални избори за 40-о Народно събрание?
- Мога да кажа, че не трябва да има притеснения. Всичко, което трябваше да бъде свършено, което изисква законът, е направено в необходимите срокове. Комисията работи с пълна пара, с пълни сили и смятаме, че няма да има изисквания, които да не сме изпълнили, срокове, които да пропуснем. През последните дни все и нови проблеми ни засипват, но сме готови и ще се справим с всичко.
- Осигурени ли са всички възможности избирателите да упражнят своето право на глас според Конституцията - тайно и необезпокоявани?
- Разбира се. Още от 13 юни сме започнали срещи с кметове с указания за спазване на всички изисквания. На някои места извършихме и директни проверки. Имаме отговор от всички общини, че са спазени изискванията, че кабините са с необходимите размери. За хората с увреждания има готови дежурни екипи с телефони, които ще помагат. Смятам, че всичко е направено, за да се осигури нормално подаване на вота на всеки избирател в Добричка област.
- А що се отнася до обществения ред и сигурността в изборния ден?
- Уточнили сме с РДВР, които отговарят за това и създават своя организация за реда на изборите. Като се почне още от петък, когато ще разпределяме материали по секционни комисии. След това РДВР ще поеме охраната на самите комисии, които ще са заредени с материали. По време на изборния ден и след това не се съмнявам, че те ще си изпълнят задълженията.
- Нека припомним кога ще започне изборният ден и докога ще продължи.
- Изборният ден по закон ще бъде открит в 6 ч. на 25 юни и ще продължи нормално до 19 ч. Но се допуска изключение, ако в този час пред секционните комисии има изчакващи хора и това се констатира от председателя на комисията. Тогава той е длъжен да събере личните карти на изчакващите и да ги допусне до гласуване след 19 ч. Единствено тях. Ако някой дойде в по-късен час, след тази проверка, не би трябвало да бъде допускан да гласува, тъй като това вече ще бъде нарушение на закона.
- Кога комисията ще оповести информация относно избирателната активност и т.н.?
- Не мога да ви кажа - зависи от това, какви данни ще ни подадат от секционните комисии. Нашето първо изявление ще бъде в 7 ч. и то ще касае по-скоро реда при откриване на изборния ден и работата на комисиите. Но първите резултати, може би, ще пристигнат към обяд.
- Осигурен ли е свободен достъп до избирателните секции на наблюдателите, застъпниците, представителите на социологическите агенции?
- Нямаме право да забраняваме такъв достъп. Те си имат права по закон да контролират изразяването на вота, нормалното протичане на работата на всяка комисия, и е съвсем естествено наблюдатели, застъпници, представители на партии да присъстват в комисиите още от откриването на изборния ден в 6 ч. Но апелът ми към тях е да са много внимателни и да не би в изпълнение на това си право да станат причина за затрудняване на работата на членовете на комисията. Имам предвид, че в областта имаме регистрирани 22 партии. Кандидатите за народни представители от големите партии регистрираха по голям брой застъпници. Ако дори на половината партии упълномощените представители се явят в една секция, просто няма да има възможност хората да влизат свободно и да гласуват. Необходима е толерантност при явяването на тези странични лица в секцията. Да се изчакват, да спазват реда, който председателят на комисията ще установи в самата секция, за да може, от една страна, да упражнят правото си и от друга - да не нарушават правото на гражданите при свободното и тайно изразяване на вота им.
- На кои телефони гражданите биха могли да се обръщат към РИК по различни въпроси?
- Телефоните за връзка с комисията в изборния ден ще са 601 174 и 601 274.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

НАПРАВЕНО Е ВСИЧКО ЗА НОРМАЛНОТО ПРОТИЧАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди