изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:18 EEST
Утраконсерватор стана президент на Иран    
По света Крайният консерватор Махмуд Ахмадинеджад спечели на балотаж президентските избори в Иран, като победи убедително умерения Али Акбар Хашеми Рафсанджани, обяви говорител на вътрешното министерство, цитиран от световните агенции.

При преброени около 80 процента от бюлетините Ахмадинеджад, който е кмет на столицата Техеран, е получил 61,5 процента от гласовете и преднината му вече не може да бъде стопена.

Сътрудник на новия президент заяви, че новото управление ще се основава "на справедливост и промяна".

Бившият държавен глава Рафсанджани призна поражението си. "Свърши се", е заявил Рафсанджани според негов сътрудник.

Според неокончателни данни на втория тур от изборите за президент са се явили около 22 млн. избиратели. Това означава 47% избирателна активност.

Държавният департамент на САЩ поднови критиките си към Иран, веднага след известието за победата на твърдолинейния кмет на Техеран, предаде Асошиейтед прес. "Отдавна сме заявили ясно какво очакват САЩ и международната общност от Иран: да сложи край на подкрепата си за международния тероризъм, на стремежа си да се сдобие с оръжия за масово поразяване, спазване на човешките права и извършването на демократични реформи", заяви говорителката на Държавния департамент Джоан Мур.

Върховният ирански духовен водач аятолах Али Хаменей, който на практика управлява страната, забрани да се празнува победата на улицата. Той наложи мярката, за да се избегнат сблъсъци и евентуално насилие, съобщи държавната иранска агенция Ирна.

Той обяви, че да се приканват хората да излизат по улиците, каквато и да е причината за това, е в противоречие с върховните интереси на страната.

Махмуд Ахмадинеджад е i по първите страници на световната преса.

Кореспондент на "Франс прес" съобщава, че д-р Ахмадинеджад, роден е в югоизточно предградие на Техеран, живее скромно и кара националната марка кола "Пекан". Той чете Корана, привържениците му слушат неговото четене.

Разказват легенди за скромността му. Негов братовчед го запитал дали ако го изберат за президент, ще отиде да живее в президентския дворец. Отговорът на Ахмадинеджад бил: "Само, ако всеки иранец заживее в собствен дворец".

Специалният пратеник на "Либерасион" от Иран разказва за разделението на страната: Юга срещу Севера, фереджето срещу забрадката.

Не е важно как изглеждат нещата отвън, важно е какво се крие отвътре, казва Руя, ученичка в средно училище, която носи забрадка. Същото впрочем твърди Ахмадинеджад, който е по-религиозен от Рафсанджани.

Шестдесетгодишен университетски професор казва пред "Либерасион": "Гласувах за първи път. Дори се молих в джамия, макар да не съм много религиозен. Но Ахмадинеджад е много опасен - не може би самият той, но хората, които са зад него. С Ирак и Афганистан като съседи, всичко може да се случи".

"Фигаро" смята, че иранците са гласували за по-добро жизнено равнище. Ултраконсерваторите са обещали на най-бедните преразпределяне на част от приходите от продажбите на петрол.

Изданието се спира на свидетелството на вдовица и майка на пет деца, която споделя, че няма с какво да живее. Докато новият президент, разказва тя, когато беше кмет на Техеран асфалтира пътищата, не пътуваше за сметка на иранците и почиташе семействата на героите. Той е един добър мюсюлманин http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Утраконсерватор стана президент на Иран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди