изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:12 EEST
Студентите чакат на опашки, за да гласуват    
НовиниКъм 14.00 часа избирателната активност в Студентски град продължава да е изумително висока. Пред всички избирателни секции има опашки, като най-голяма е тълпата пред Секционната избирателна комисия (СИК) в блок 40А. Студентите са окупирали стълбището до втория етаж. Към 10.30 са гласували 27 души от списъка, но са дописани 269. По-голямата част от гласоподавателите предпочитат да изчакат опашката, което отнема около 2 часа. В 7.50 в избирателна секция 16003 са гласували 44 избиратели. Четирима от тях присъстват в избирателните списъци, 40 са дописани.


След промените в Закона за избиране на народни представители студентите вече могат да гласуват в населеното място, в което се обучават, ако то е различно от постоянният им адрес, но само срещу представяне на заверена за съответния семестър студентска книжка и лична карта.

Проблем обаче може да се появи с наличните бюлетини. Например в същата избирателна секция са регистрирани 348 избиратели. Бюлетините, предоставени от РИК обаче са само 300. В същото време прииждат все повече студенти, неприсъстващи в списъците. Отговорът от СИК е, че ще сигнализират общината и ще им бъдат донесени допълнително бюлетини.

Докторантите в Студентски град са раздвоени. Четирима от тях са сигнализирали, че им е отказано да гласуват. Според председателя на една от секционните комисии те нямат право на това, тъй като нямат студентски книжки. Всякакъв опит да обяснят, че и докторантурата е част от образователната система, че имат редовен документ, както и временни регистрации в Студентски град обаче не успели да убедят комисията. Същевременно те твърдят, че техни колеги вече са гласували, като им е поставен печат на докторантските декларации.

В Районната избирателна комисия (РИК) са категорични, че щом нямаш студентска книжка не можеш да гласуваш. Задължително било преди това да се подаде декларация. Твърденията, че има случаи на гласували докторанти, според РИК са слухове, тъй като лично той е инструктирал членовете на СИК за особеностите на докторантския вот.

Четиримата докторанти, за които съобщи източник на "Всеки ден", обаче са упражнили правото си на глас в друга секционна комисия. Там им е дадена декларация, която попълват, и гласуват. Този прецедент вече е обяснен в РИК, която ще го разгледа на заседанието си в 18 часа. На членовете на комисията са предоставени декларацията с печата. Независимо от становището, с което ще излезе РИК, гласовете на докторантите не могат да бъдат анулирани, защото вотът е анонимен.

Интересното е, че никой от студентите не пита за предизвикалата толкова много реакции томбола за повишаване на избирателната активност. Само един избирател е поискал номера на секцията, в която е упражнил своя вот.

Междувременно студенти разказаха, че представители на БСП са им предлагали по 20 лева, за да дадат гласа си за Коалиция за България. От левицата са поискали да се пакаже снимка, направена с камера на телефон, че действително вота е за тях. НДСВ пък предлагат по 18 лева на бъдещите висшисти за подкрепа. На някои от студентите, които вече са гласували не са им поставени печати в студентските книжки, че вече са упражнили правото си на вот. Така те могат да отидат да гласуват и на друго място.  http://www.vsekiden.com
 


Сходни връзки

Студентите чакат на опашки, за да гласуват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди