изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:50 EEST
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА    
Коментари

Димитър ДУКОВ

Вчера мой съсед ме попита:

-         Ще направят ли правителство?

Аз мисля, че правителството е направено. Не могат само да се разберат кой ще бъде министър-председател. Всъщност, още преди изборите за 40-о Народно събрание България се управляваше от светата троица НДСВ – ДПС – БСП. Сега, най-вероятно, ще се опитат да разместят конете в порядъка БСП – НДСВ – ДПС. Може и БСП – ДПС – НДСВ.



Въпрос на време кой ще стане премиер, кой – председател на Народното събрание, кой колко и какви министри ще има, а най-вече, в перефраза на Ахмед Доган от 23 юни, коя фирма от коя чешма ще пие вода /от първа ръка/. Другите парламентарни партии и коалиции – ОДС, ДСБ и БНС, ще имат честта да ги укат, а после да си пият уискито с тях. АТАКА ще ги тика с ръжена да дадат едно коматче хляб и на бедния български народ, пък и на някоя и друга фирма-хлебарка. Тези, които останаха извън Народното събрание, ще искат нови избори още през есента и ще ги маскарят,  където седнат на едно кафе или рибена чорба.

Факт е обаче един друг ФАКТ – българският избирател с мълчанието си и с гласуването си на практика разрови един парламентарен кръг от жарава, върху който ще трябва да танцуват 240 нестинари, наречени още народни представители, а по-точно – депутати. След 10 ноември 1989 г., а защо не и след 9 септември 1944 г., а защо не и след 3 март 1878 г. – България има един природосъобразен, естествено избран парламент, където освен парлами, ще се казват и някои до болка избождащи очите ни истини. Дай, Боже, където, макар и малко вероятно, най-после ще се работи и всеки ще може да гласува с депутатската си карта. И би трябвало да прави още добри неща, освен да издържа любовници, да дои държавата, да пои приятелски кръг от фирми и да се надупва на всяко западноевропейско желание.

 

ГОРЧИВО СЛАДКО ЗА “КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ”

 

Да припомним думите на другаря Сергей Станишев: “Ние се борим за абсолютно мнозинство в парламента!”  Преди да изкаже тези думи, на избирателя вече толкова много му бе дошло до гуша, че действително имаше намерение да даде цялата власт на червения рокер. Тогава, а и по-рано – на местните избори – негови другари се изпоразсърдиха, съзрявайки в листите ту мухлясали политици, ту почервенели седесари и други гладни за власт, та предпочетоха или да замълчат, или да гласуват за по-надеждни хора в други партии, търсейки човека и личността, а не партийното знаме. Мнозина не вярваха, че КБ ще има пълно мнозинство в новото народно събрание, но малцина пък вярваха, че КБ ще вземе едва 82 мандата и ще изяде по този начин едно горчиво сладко на 25 юни. В края на изборния ден дори чухме парадокса С. Станишев да покани, макар и не персонално, във властта да вземат участие “заклетите противници от ОДС, ДСБ и БНС /Мозер, Каракачанов, Софиянски/. Интересен бе и фактът, че до С. Станишев на пресконференцията стоеше и бившият син кмет на София – Александър Каракачанов. Идва ми на ум, колко БКП-БСП-кадри бяха унищожени от сегашни приятели и съидейници на Сергей Станишев. Колко честни хора бяха изхвърлени от къде ли не, защото бяха честни и добри професионалисти. Ще кажа още – колко десетки хиляди бяхме уволнени от сегашните кандидат-депутати в листите на Коалиция за България. Казвам го сега, защото бях един от тях и не исках да влияя с моята и на тези хора съдба на  избирателите в родния ми край Добруджа в навечерието на изборите.  Все пак, в Добрич издърпахме голям късмет с оглавяването на листата на КБ с лидера на истинската българска социалдемокрация – Николай Камов. Личността му, интелектът му увлякоха много млади хора да предпочетат червените с надеждата, че лявото политическо пространство най-после се променя със свежи сили и че червеният електорат не разчита на ниската смъртност сред хората на моята възраст. Затова и в Добричка област – традиционно червена, но била и синя, и жълта – процентът гласували за червените е по-висок от този за страната.

Но членовете и симпатизантите на БСП бяха подочули и една друга истина – БСП преговаря с ДПС /34 мандата/ за съставяне на правителство. Много червени недолюбваха тази истина, която няма значение в очите на лидерите на БСП, защото те просто искаха и искат, а и ще управляват на всяка цена. Имат и опита от 4-годишното управление на НДСВ-ДПС-БСП в лицето на вицепремиери и министри. И т.н. Горчивият за БСП факт си остава, че Коалиция за България практически не може да състави днес правителство само с ДПС и Сергей Станишев автоматично да стане премиер. Както и да се раздадат поименни подаръци, без участието на доскорошните “противници”, “носещи цялата политическа отговорност за упадъка на България”. Боже, думите вече нямат корени и се веят като тръни из полето натам, накъдето духа вятърът.

Трябва да се уважава вотът на хората. Мнозинството предпочете Коалиция за България да управлява страната. И така трябва да бъде. Сега топката е в ръцете на отбора на Сергей Станишев. Коалицията вкара в парламента и много достойни хора, опитни професионалисти, родолюбци, със свежа мисъл и доказани умения. Няма как да стигнат думите ми до Станишев, но, предполагам, той си го знае – важното е да избере да управляват тези хора. Те могат да разширят доверието към едно бъдещо управление и да го подкрепят в трудния преход към Европейския съюз, както и да заличат неприятните и страховитите спомени от 1997 година. Все пак, бъдещото принадлежи на младите. Станишев е млад, дано управлява и с добро бъдеще.

 

ПЕРФЕКТНА КАМПАНИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ БОС АХМЕД ДОГАН

 

Този, за когото на червените трибуни бе “забранено” да говорят по предизборните срещи, отново доказа, че е политик номер едно в България, а и най-малките деца знаят името му – Ахмед Доган.  Когато седнем на ракия, мнозина българи говорим как така не можем да направим от Ахмед Доган министър-председател. Знаем си отговора до болка, без да сме го казвали официално. Той е – Ахмед Доган е етнически турчин. И все не можем да се разделим с пустото му петвековно турско робство.  Но така е по български.  Иначе ни харесват американците, че слагат начело на държавата си най-способните. Ние обаче не можем да сложим един роден, живял, изучил се и управляващ и сега България човек, при това професор, защото е етнически турчин. После се питаме, защо този човек има зад себе си партия, в която огромното мнозинство е от етнически турци – български граждани.  Моето лично мнение, не искам другиго да обременявам с него, най-способният политик в България в момента е Ахмед Доган. Не познавам сносно политиката на Балканите, за да твърдя, че Доган е политическата личност, която роди новото време на Балканите.

Стига суперлативи за Ахмед Доган. Истина е, че той направи перфектна кампания, изигра перфектно всички свои и на ДПС козове в този голям покер, наречен парламентарни избори. Доган бе искрен, дори цинично, брутално искрен. Щабът му работеше очи в очи. Прословутата дисциплина на членовете и привържениците на ДПС постигна своето. Взе и максимума от живеещите в Турция, определили се като български граждани турци.  При това държанието му на изборите бе като на избори, а не като маносано мушкато, каквото наподобяваха мнозина етнически българи-политици, много от тях с двойно гражданство, при което семействата и децата им живеят в чужбина. Ахмед Доган допада и на поелата безкомпромисно към Европейския съюз Република Турция и за тамошните хора е нещо като звезда и първа възможност да бъдат в най-скоро време с български паспорти граждани на Европейския съюз. Това е сега законовата даденост. Ако някога стане така, че само живеещите или плащащите данъците си България да могат да гласуват, то си е друга работа – това вече си иска закон.

Ахмед Доган успя да привлече за гласоподаватели и голяма част от циганското население, макар етническите турци да не долюбват циганите. Може би, защото и на тези хора им се прииска да бъдат гръб на този, който като каже нещо, прави възможното да го постигне.

Без ДПС днес КБ не може да състави правителство. Само с гласовете от НДСВ правителството би било хилаво и неспособно да взема и осъществява идващите нови непопулярни мерки за влизането ни в ЕС.  Освен това тогава Симеон Сакскобургготстки неотстъпно ще иска да стане премиер. Без ДПС, КБ ще бъде принудена да потърси коалиция  с НДСВ, но и поне с БНС, а от там засега се дърпат.  От тази игра Добруджа може да спечели – преди изборите Ахмед Доган каза, че Нихат Кабил, депутат от Добричка област, ще бъде министър на земеделието и в новия кабинет.  Добруджанци отдавна сме нямали наш човек министър на земеделието, а ни беше добре навремето с Димо Узунов, Жельо Добрев, Ганчо Кръстев, Вълкан Шопов, Иван Димитров... А какво да кажем за Димитър Димитров, който имаше изключителен личен принос за възхода на земеделието в тогавашния Толбухински окръг, от което се учеха... наши сега учители. Държа да кажа, че в това земеделие достойно участваха и българи, и турци, и не се деляха, а вдигаха заедно банкети и бяха първи приятели. Мнозина и днес са си такива. Но са без работа. И хранят обща надежда към Коалиция за България, лично към БСП и ДПС.

 

НДСВ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ

 

Втората позиция на НДСВ с 53 мандата е успех и неуспех. Нормално е да се каже, че е неуспех, тъй като в предния парламент имаха, преди разцеплението си, 130 мандата. Нека си припомним обаче, че ставаше въпрос за силно емоционален вот след правителствата на Жан Виденов и Иван Костов.  Успех е, че въпреки непопулярните мерки, които се взеха по нареждане на Европейския съюз, както и след някои провали, движението успя да вземе 53 мандата. Премиерът успя да потуши крайната политическа конфронтация, която унищожи достойни хора и от ляво, и от дясно. Спря разединението на православната църква. В Русия се припозна отново стабилен партньор в политиката и икономиката. Осъзна се, че Китай не е само комунистическа държава, а невероятно бързо развиваща се икономика и политика, с която се съобразяват САЩ, Европейският съюз и Русия. Запазиха се добри отношения с арабския свят.  Държавата при това управление влезе в НАТО и получи гаранциите на ЕС. Взеха се, макар и недостатъчни, непопулярни мерки за социалните помощи срещу заетост. 53 мандата са голям успех, ако си припомним срива на БСП през 1997 г. И този на дясното пространство през 2001 г. и на тези избори. Но и негативите не бяха малко. Защо да ги описвам, след като още живеем с тях.

Очевидно е обаче, че без НДСВ едно бъдещо и стабилно правителство не би могло да бъде съставено.  Аз мисля, че трудностите в тези преговори, които на практика вече се водят, не са между народните представители от БСП, ДПС и НДСВ. Това са трудни преговори на Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. И най-голямата трудност в тях е, предполагам, кой ще оглави правителството. А. Доган няма апетит да е премиер. Въпрос на партийна и лична чест е премиер да бъде един от двамата – спечелилият изборите Сергей Станишев или царят Симеон Втори. Има и трети вариант – марионетка, избрана от двамата лидери. В противен случай който и от двамата да отстъпи, очаква го политическа смърт. Е, може и силно да го казвам, но е нещо подобно. Особено за Симеон Сакскобургготски, който е на възраст, не е депутат, не може да стане дори председател на Народното събрание, още по-невъзможно е България да стане монархия и е напълно възможно парламентарната му група в такъв случай да се разцепи на фракции, които дори е възможно да преминат към други политически формации в парламента.  Може би, ни чака преименуване на партията, а някой ден и обособяването й в партия с друг лидер.  Битката между Станишев и Сакскобургготски ще е жестока. От гледна точка на А. Доган, не е изключено да се намесят в борбата и много големи /помагащи на България?/ чуждестранни фирми с подкрепата на Европейския съюз. Все пак, и поста на министър-председател си има цена.

Има и друга възможности пред НДСВ. Заедно с ДПС могат да направят един либерален алианс, който ще бъде първа политическа сила в Народното събрание и именно на него ще трябва президентът  Георги Първанов да възложи съставянето на правителство. Ако А. Доган се съгласи на тази стъпка, нататък ще трябва те да канят за коалиция Коалиция за България, а ако тя откаже, ще дойде ред на десния спектър – ОДС, ДСБ и БНС.

Цялата тази бъркотия отново връща избирателя към съкровеното му желание – за Народно събрание да се гласува мажоритарно. Силните личности винаги намират бързо разумния изход. На България сега й е нужно бързо да се състави стабилно правителство. Най-близката формула в този момент е Коалиция за България – НДСВ – ДПС.

И още нещо. Ако някой сега се сърди защото пак ДПС балансира политиката на България, то нека си отговори лично и искрено на този въпрос: Защото от милион и половина българи, имащи право на глас, но живеещи в чужбина, не можаха да се наберат поне равен брой гласове на живеещите далеч по-малко в Турция български граждани?

ВРЕМЕТО Е НАШЕ... ИЗПАДНА В БЕЗВРЕМИЕ

Щастието на политическите формации ОДС /Надежда Михайлова- бивш външен министър/, ДСБ /Иван Костов - бивш премиер/ и БНС /светата троица Анастасия Мозер, Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов/, че не изтанцуваха прословутия "Последен валс", с който преди години предричаха на БСП... задгробен живот. Синьото небе този път се покри с толкова гъста облачност, че едва тук и там се прокрадна слънчев лъч на светлото бъдеще. Може спокойно да кажем, че в първите часове на преброяването паника обхвана т. нар. коалиция Български народен съюз дали изобщо ще премине бариерата. За тяхно щастие, 4-процентовата бариера не можаха да преминат Новото време на Емил Кошлуков и Коалицията на розата на Александър Томов и сие. Докато "кои бяха ония", т.е. Коалиция "Атака", като танк смазваше маститите социолози, обрали парите на партиите с напудрени факти. На десните им предстои луд нестинарски танц в парламента най-малко по две причини. Първата: Засега остават като една невъзможна възможност да участват в изпълнителната власт за сметка на щастието бурно да критикуват с гениални речи евентуалното ново правителство БСП-ДПС-НДСВ. Втората: Само един истински нестинарски танц може да върне детеродството им, т.е. доверието на избирателите. Всички те, които заедно с БСП преди години родиха пропорционалната система за парламентарните избори, днес се хапят на едно облечено въртеливо място и забравят, че всъщност страхът им от мажоритарната система не позволи на народа да избира личности, а да избира самоизбрали се в партийните централи политици. И те са тези “народни трибуни”. Пази, Боже, рая от български политици.

ПОСЛЕДЕН ВАЛС ЗА ХУБАВОТО НАДЕ

Това съвсем не означава, че лидерът на СДС -Надежда Михайлова – няма да подхване след валса танго, пък може и рок, а защо не и рап. Нейна си работа. Този път българските избиратели не заложиха на хубавите крака, лице, прическа и сини очи. Нито на младите надеждни мъже около Н. Михайлова – Николай Младенов и Христо Марков. Синята Венера в самото навечерие на изборите, типично по седесарски, изчатка верни на партията и устава й кадри – едни пили чай по барикадите преди години, други скачали в студа, трети плащали командировки, митинги и концерти, дори и хубави дрешки за Хубавото Наде, четвърти…. Има ли някакво значение от изброяването? Резултатът на ОДС на тези избори е повече от плачевен – 20 мандата. Това е най-голямото самоунижение, което е получавал Съюзът на демократичните сили от създаването си до днес. Този път седесарите повториха традициите си да се самоизяждат преди избори. Въпреки голямата собственост, която приватизираха по време на управлението си. А, може би, и заради това. Предизборната кампания на ОДС бе слаба – не казвам това за Добрич. Лидерът заема особено място в една такава кампания. Този път Н.Михайлова не можа да убеди първо своите съпартийци и симпатизанти да гласуват за ОДС, а камо ли “лутащите се” избиратели. Дори приближени до нея хора не вярваха, а и нямаше как да повярват, на думите й, че ОДС ще управлява държавата след парламентарните избори. Н. Михайлова не спази основния български закон на Кубрат – разделеното племе /тогава/, разделените личности на партията /днес/ - лесно се пречупват. А “мускетарите” на С. Станишев заложиха в голяма степен на това. Някогашните стотици хиляди избиратели на СДС очакваха защита на интересите си, но лидерът на СДС остана далеч от истината за нуждите на хората на наемния труд, на малкия и среден бизнес. Н. Михайлова бе заживяла с истините на някакви цитати и фрази от програмите за присъединяване на България към Европа. Избирателите се нуждаеха от хляб, вода и дрешка, а тя им предложи самолет, за който те нямаха пари да си купят билети.

Ще си подава ли, или не оставката Надежда Михайлова, това мен не ме интересува. Не интересува и милиони българи. Интересуват се другите виновници за краха на ОДС – Петър Стоянов, Филип Димитров и т. н., и т.н.

Всъщност, при тъпо завършване на преговорите БСП-НДСВ-ДПС, е възможно да се потърси ръката на Надежда Михайлова за една център-дясно сватба по интереси, наречена правителство. Тогава Надежда Михайлова би имала ключова роля в едни евентуални преговори НДСВ-ДПС-ОДС-ДСБ-БНС. Но засега това повече прилича на идеята за изпращане на български космически полет до Луната и назад. Но често пъти пък налудничавите идеи се оказват верния път. Такъв е животът.

СВЕТЕЦЪТ ИВАН КОСТОВ ОСТАНА С ШЕПА ВЯРВАЩИ

Демократи за силна България изпадна в неразбиране от българския избирател. Волю-неволю главният виновник за източване на могъществото на СДС-ОДС, припознат като бившия премиер Иван Костов, между Еньовден и Петровден бе принуден да гледа как се веят полите на Хубавото Наде. Светецът, който водеше българския народ у към светлото бъдеще, ту към пещерата, остана в ръка с жезъла си и единствената възможност да си почесва ухото с него. Взетите едва 17 мандата го направиха посмешище, но му дадоха така нужния имунитет да не се вре този или онзи в работата му като премиер, а защо не и в незаконното му забогатяване, негово и на приближените му. Припознатите от мнозинството избиратели като Демократи за слаба България направиха силна откъм плакати, речи, концерти и обещания кампания, но си останаха на опашката със собствената си злоба и поведение на скорпиони. Обидени на всички, та дори и на себе си. Очевидно е, че костовистите доста ще трябва да си горят нозете по жаравата на парламента, за да оцелеят за едни нови парламентарни избори. Предсрочни не им трябват, защото не се знае близнакът ОДС дали няма да ги пребори и… Малките деца на една такава работа казват тю-тюууу… от политиката. Всъщност, Костов е способен лидер. Като премиер в първите си две години на управление доказа и че е държавник. Аплодирам го за мъжкото му поведение да не допусне в България 3-те хиляди бежанци от Косово, както поискаха от НАТО и за което бе дал съгласието си президентът Петър Стоянов. Костов би бил истински премиер и на едно ново правителство. Примерно на едно дясноцентристко правителство. Той е един от малкото политически лидери, от чиято твърдост и неотстъпчивост се нуждае в този момент България, за да влезе достойно и навреме в Европейския парламент. Струва ми се обаче, че скоро няма да получи тази възможност. Иван Костов ще си остане един от малкото употребени политически лидери на прехода и като светец ще обира всички вини за сериозни неща, направени и от него, но и от още много, много спотайващи се силни и слаби хора.

И все пак нещо не ми харесва в него и свитата му. И сигурно съм прав, защото не го харесаха в съботния изборен ден близо 6 милиона българи. Защо? Защото, когато правиш някому зло, връща ти се два пъти повече. Защото не можеш да кажеш на гладния народ, че живее добре, че дори има солидни спестявания. Помните ли? Защото не можеш да тъпчеш светини на народа си и на освободителите си, а да искаш от децата им подкрепа. Не можеш. Костов се подигра с историята – включително с направеното от народа ни – те му го върнаха с бъдещото.

ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ 13 МАНДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ 

Явно и този съюз ще си остане един такъв народен, който е неразбран от самия народ. А народът много добре разбира. Лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер пак си остана неразбрана от земеделците и от избори на избори се превръща в жената-партия. В самото начало на прехода от зрелия социализъм към синия капитализъм се очакваше Анастасия Мозер да съумее да обедини земеделците в България и да превърне формацията, независимо с какво име, в истински политически център. Някак естествено бе земеделците да не се поддадат на влиянието от дясно и от ляво и да стъпят здраво на земята. При това още в социалистическото БЗНС-е имаше способни и високо образовани хора. Земеделието е сърцето на България. Заради него най-вече ни искат в Европейския съюз. Мозер обаче не можа да разбере, че земеделците, които са се родили и живеят в България, които притежават или стопанисват тази земя, отдавна не я искат. Не им допада, защото политиката на най-силното БЗНС-е е далеч от реалностите на българското земеделие. А и не воюва за интересите на дребния и среден земеделец, броят на които е далеч, далеч по-голям от този на едрите земеделци, повечето от които са си опекли работата в други партии. На тези избори, земеделците не можаха да припознаят своя партия в нито една политическа формация и се разпиляха кой където има интереси. Анастасия Мозер остави българското земеделие далеч от предизвикателствата на влизането му в Европейския съюз и затова получи мижави гласове. Земеделие от жълтите павета не се прави. Имам чувството, че земеделците просто чакат оставката на А. Мозер, за да си направят най-после една стабилна партия, работеща за тях. Някои обаче няма да дочакат, защото вече банкрутират. Ако А. Мозер беше се явила сама на изборите, щеше да гледа парламента през крив макарон. Сега обаче ще има възможността да говори надълго и нашироко, защото депутатската заплата е голяма, а и осигуровките за пенсия си заслужават. В земеделието има закон – като узрее житото, косят го. Иначе сламката му почернява, отънява, един ден се пречупва и класът му пада на земята, но я мишките го изядат, я гарваните го окълват и… нищо не пониква на другата година. А политиката е като земеделието.

Лидерът на Съюза на свободните демократи /на 100 души един надали би отговорил коя е тази партия/ Стефан Софиянски на тези избори игра ролята на Жорж Ганчев от зората на т. нар. демокрация. От резултатите обаче /13 мандата/ личи, че нито неговата партия, нито тези на Анастазия Мозер и Красимир Каракачанов, биха могли да влязат сами в парламента. Далеч преди изборите Софиянски бе планирано залят от управляващите НДСВ-ДПС с критики, дела, компромати, импровизирани стачки, протести и т.н. Пригласяха им БСП, ОДС, ДСБ. Всички се страхуваха да не би С. Софиянски да спечели много гласове и да стане министър-председател. И успяха. Бившият служебен премиер, който овладя държавата след хипер инфлацията след управлението на БСП през 1997 г., когото и столицата избра отново за кмет, действително е опасен съперник, защото... умее да управлява и да печели симпатии. И както става в България, който си надигне главата от казана с катрана, другите хоп за крачетата го дръпнат и той балбук-балбук...
Има и друга истина. С. Софиянски не успя да създаде ефективни структури по места. Партийният живот си иска хора, ревностно отдадени на политика. Иска тичане, организиране, присъствие в медиите, в обществото. Парламентарните избори показаха, че лидерът си е лидер, но партията му е далеч от истината. С. Софиянски е изключително добър партньор за всяка политическа формация. Жалко, че малкият брой мандати на коалицията не му позволява в момента да има ключова позиция в преговорите за съставяне на правителство. Това може да му се удаде, едва ако се тръгне в посока НДСВ-ДПС-ОДС-БНС. Най-верояно, в такъв случай и костовистите ще омекнат, за да се наредят на държавната ясла. "Слабакът" БНС може изведнъж да се окаже партньор и в един такъв кабинет като БСП-НДСВ-БНС, който би имал претенции да е правителство на спасението на България или пък на присъединяването на България към Европейския съюз - имена дал Господ. В такава формация влизането и на ДПС вече би я определило като действителен модел за източните държави за приобщаване към Обединена Европа. Въпрос на преговори и взаимни интереси. Но едно такова правителство действително би било стабилно. Защо?
Защото в него би участвала и формацията на К. Каракачанов - ВМРО - Българско национално движение. Движението също се качи на последния вагон на парламентарния вклак. Само би си останало като бяло конче по селските ливади. И тук историята е същата - лидерът си е лидер, другите му войводи - петлета. Дай им факли, крясъци, обиди и... никой ги няма за нищо във всеки край на държавата, освен в пиринския. А и има нещо логично в това. Малко смешно звучи как македонска организация воюва за интересите на добруджанци, на кърджалии, на варненци или видинчани, а ми пък на търновци?... Поне в Добрич такава риба не сме яли. Все пак добре е, че има и такава партия /не по Ленин/. С един кон файтонът не е файтон, колкото и файтонджии да се накачулят на него. Лидерът на партията обаче е интересен човек и е необходим не само на парламента. В едно коалиционно правителство Каракачанов би бил авторитет и полезен за България. Родината ни има нужда от войводи за оцеляване на българщината.

ГОЛЕМИТЕ НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА СА ОТ КОАЛИЦИЯ "АТАКА"

Социолози, политолози, защо не и орнитолози, има да вземат научни степени с този факт, има да пишат статии и доклади, да обикалят по чужбини, да се перчат като пауни по научни международни конференции... Коалиция "Атака" се роди като въстанието на Ивайло - от недоволството на хората от досега управляващите под една или друга форма БСП, НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, БНС... Ако толкова държите на имената на параваните на управлявалите България, вижте справочника от близо 200 партии. Ако тази политическа формация не допадаше на българския избирател, тя нямаше да събере гласове за четвъртото място сред парламентарно представените партии. Истина е, че в "Атака" /поне в листите/ има разнородна маса хора. Но в отговор на тези, които наричат формацията фашистка, ще кажа, че в нея виждам хора със заслуги в борбата против фашизма, хора, които са посветели живота си против фашизма и след 9.9.1944 г. Там има офицери, които са доказали вярна служба на народ и отечество. Там има членове на БКП, които години наред бяха подритвани от листите на БСП, хора, които техни съседи, приятели и познати познават от години като честни, некорумпирани, доказани професионалисти. Както във всяко стадо, в "Атака" също има и мърши. Да не би да няма в другите партии и коалиция, влизащи в този парламент? А не са ли повече? Даже много повече!
От "Атака" прозвучаха истини, за които другите политици мълчаха, не защото са по-европейци от европейците във Франция, Германия, Австрия, Холандия, в Киев, Москва или Брюксел. Мълчаха и се хранеха от мълчанието си с манипулиране на етническото турско и циганско население, което и днес тъне в голямата си част в безпросветност и бедност. "Атака" нямаше време да се развие, най-вероятно, тогава съставянето на кабинет без нея щеше да бъде трудно. Сега надеждите на хората в "Атака" са свързани и с най-обикновени неща. Те търсят отговори на въпроси като: Защо аз трябва да си плащам тока и водата, а циганите не? Защо аз работя и получавам минимална работна заплата, а циганите получават почти същата социална помощ, баз да работят?  Защо българите плащат непосилни данъци, а цигани, построили къщи на три ката, не плащат и никой ги не пита за доходите им? Защо на местните избори избират кмет тези, които не живеят в дадено селище, а дори и в България? Защо който не си плаща данъците има право да гласува? Защо цигански мафиоти продава деца зад граница, а в България се нареждат на опашка за социални помощи? Защо никой не проверява, и по този начин не спазва закона, откъде са взети пари за приватизацията на тази или онази държавна и общинска собственост? Защо в българското държавно учреждение ме обслужват на друг език?
Това са най-популистките въпроси. Има и по-сложни за финансовото издържане на партиите, за безмитния внос, за офшорните фирми и т.н.
От "Атака" прозвучаха и изключително тревожни фрази и намерения. Те не отговарят на българската Конституция и биха могли да ни нанесат съществени вреди. Дали това е политика на формацията, програма или са нарочни изявления на "къртици", непремерени приказки или нещо подобно, трябва да се провери и анализира.
Коалиция "Атака" е факт, които не познаваме в същността му, в перспективите му за промяна, във възможностите му за определяне на държавната политика, както и за скорошното му влияние на народопсихологията и поведението на българските граждани. Коалиция "Атака" е част от политическия живот и изолирането й ще се равнява на изолацията на част от българския народ. Това вече е лошо и непредсказуемо.
Във всеки случай, жаравата в този парламент ще се поддържа от "Атака". Имам чувството, че нейният нестинарски танц ще въвлече в жаравата много наши политици и някои от тях ще изгорят. Както това става в най-напредналите демократични държави. Време е и тук да станем свидетели на оставки и политически трупове. Иначе ни чака същото - всеки си нарамил по една партийка и се явява на парламентарни избори и дори печели в цяла Добричка област 46 гласа, толкова са гласовете на Партия на свободните демократи. Че то излиза, че на изборите за тях не са гласували собствените им жени, деца, родители, приятели или познати, съседи... Даже и любовниците.
Всички се отказаха, поне до момента, да правят каквато и да е коалиция с "Атака". Някои дори без да ги попита който и да е.  А сред тях и такива, които никой не ги и вкарва в сметките си за коалиционен партньор при съставяне на правителство. Поне заради това, защото се окъкаха на тези избори.
Истината е, че за партията "Атака" ще знаем повече едва след края на този парламент, който е изправен и пред опасността да се разтури преди да заработи.
Всъщност, нестинарското парламентарно хоро вече започна и хороводите вече чистят първите въглени от нозете си. Горят петичките на партиите, спечелили най-много мандати и с възможностите на тях да бъде възложено съставянето на правителство. Сега започва да си личи кой е политик, кой е държавник, кой може да загърби личните си интереси и да стори добро на народа си, започват да излизат наяве и големите играчи, а малките палета само пролайват за първата си парламентарна мръвка. Но какъвто и изход да се намери от политическата криза в момента, която може да ни стовари и икономическа, той няма да е реалистичен. Истината е в мажоритарните избори. Само тогава е възможно да се кастрира самовъпроизвеждането и самоизбирането на неспособните полици, открили в политическата несретност на България възможност да ядат и да пият на корем за сметка на избирателите. Но и същите тези избиратели трябва да знаят, че носят отговорност за кого са гласували. Най-голямата българска отговорност - колективната безотговорност.
Честито на старите и на новите нестинари в 40-ото Народно събрание на Република България! Когото избрахме - избрахме. Правете правителство, щото кораб без капитан, влак без машинист, кола без шофьор върви, върви и се бухне някъде така, че няма и оправяне.

 


Сходни връзки

НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-06-28 @ 12:43 EEST
Balgarite,1,5 mln.,jivuchti v shujbina ne glasuvaha tozi pat,zachtoto,razosharovani ot predichnite si glasuvania,razbraha bezsmislenostta na usiliata si za niakakva realna ikonomisheska i realna politisheska promiana na zakostenelia ni,obremenen s nasledstvenosti,balgarski jivot.Tova razbrah ot razgovorite s emigraziata.Za tova spomaga i finno lustriranoto otnochenie v Bagaria kam emigrantite,tradizionno gledani kato ne svoi.Tova e.
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-06-28 @ 13:02 EEST
Много умно!В коя книга го прочете това?Или май, ако беше
чел повече щеше да пишеш на КИРИЛИЦА?!
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-06-28 @ 15:30 EEST
Mnogo goliam zarvul si ,gornia!Niamach kakvo da kajech iavno,zachtoto ne si mardal ot Dobrudja navan nikoga.Ama nali si ot Suishuk,razbiram te.
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-06-29 @ 18:47 EEST
Za6to obijda6 4oveka, ima si pravo na mnenie. A ti kato si bil v 4yjbina ne li4i da si mnogo vazpitan.I kato e mnogo hybavo tam, 6to diri6 tyka pri tcarvylite koito si izkarvat xlqba s 4esten tryd?
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-07-02 @ 19:09 EEST
Kazva se kakvoto povikalo,takova otzovalo.
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-07-02 @ 19:32 EEST
Na tazi familna mnogotirajka koi i naliva pari?I 4ete li se ot niakogo izobchto?A-be, ne vi li omrazna ot polovin vek da se hvalite sami edin drug?Rodnini,badjanazi i svoi hora.Kakto v dobroto zarvulsko vreme...
НЕСТИНАРИ В ПАРЛАМЕНТА
Автор: Anonymous да 2005-07-03 @ 14:31 EEST
Г-н Дуков,колко време ще я държиш тази статия във вестника си,вече стана 10 дни.Знаем че е много обективна,но който отваря този сайт вече я прочете-време е за нови бисери,моля!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди