изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:47 EEST
ПО ПРОГРАМА "КРАСИВА БЪЛГАРИЯ" ОБНОВЯВАТ ДЪРВЕНИЯ ГРАД В ПАРКА    
НовиниСъоръжението, което над 10 години радва малчуганите, е дарение от "SOS Киндердорф". До края на лятото то ще бъде преместено в специален детски център в градския парк

Дървеният град в градския парк "Свети Георги" е сред любимите места на малчуганите в Добрич и техните родители. Особено през лятото. На фона на ремонтирания по програма "Красива България" преди две години парк сега детското съоръжение изглежда овехтяло и изоставено. Затова много добричлии се интересуват кой го стопанисва и предвижда ли се и неговото обновяване. НДТ потърси за коментар инж. Ганка Пенева - главен експерт в общинската дирекция "Програми, инфраструктура и околна среда". Тя припомни, че дървеният град в градския парк "Свети Георги" е изграден през 1994 г. Той е дарение от фондация "SOS Киндердорф", като благотворителната организация обезпечи изцяло средствата за него. Преди две години детското съоръжение бе изцяло прехвърлено на община Добрич за стопанисване. Досега на дървения град са извършвани само текущи ремонти, обясни Г. Пенева. С просто око обаче е видно, че е нужно да се направи още нещо, за да се придаде на това място вид, подобаващ на новата визия на парка, а и подходящ за място за игра на деца.
Главният експерт в общинската дирекция "Програми, инфраструктура и околна среда" информира, че през тази година община Добрич отново е спечелила финансиране на проекти по програма "Красива България". Един от тях включва ремонт на около 80 декара от градския парк "Свети Георги". Той предвижда изграждане на нов детски сектор. Той ще включва съоръженията от дървения град и детската площадка. Те ще бъдат преместени. Мястото на новия център за забавление на малчуганите ще е до детската площадка до тенискортовете. Г. Пенева информира, че в момента се провеждат процедурите за избор на проектанти и изпълнители на проекта. Очакванията са ремонтните работи да започнат до края на август. След приключването им малките деца от Добрич ще имат още едно любимо място за игра, уверяват от кметството.
На обща стойност от 560 000 лева възлизат четирите проекта на община Добрич, одобрени по програма "Красива България". Два от тях са в градския парк. Предвижда се още да бъде обновена целодневна детска градина №17 и да се извърши реконструкция в Етнографския комплекс "Старият Добрич". В АЕМО "Старият Добрич" ще се подменят настилките, дървените осветителни стълбове и фенерите. Ще се изградят и пропускателни пунктове на главните входове на комплекса. Предвижда се още да бъдат ремонтирани дървените огради, тоалетната, експозиционната и административната сгради. В ЦДГ №17 ще бъдат подновени настилките, стените и таваните. Детското заведение работи от 1973 година. Там в момента се обучават целодневно 170 деца. Децата развиват възможностите си в различни центрове - "Наука", "Манипулативни игри", "Строителни блокчета", "Семейство", "Пясък и вода", "Готварство" и "Изкуство". От учебната 1999/2000 година в детската градина е въведен образователен модел по програма "Стъпка по стъпка", обясни Г. Пенева. Програмата предлага на учители, студенти и семейства да наблюдават и изучават методиката на работа с децата. Детската градина и настоятелството към нея са партньори по различни проекти - "Приятелска ръка за ромските деца", "Хартията и цветята - всички по местата" и др.

 


Сходни връзки

ПО ПРОГРАМА "КРАСИВА БЪЛГАРИЯ" ОБНОВЯВАТ ДЪРВЕНИЯ ГРАД В ПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди