изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:53 EEST
САНИРАНЕТО НА ПАНЕЛКИ ОСТАВА НЕРЕШИМ ПРОБЛЕМ    
ИнтервютаПред НДТ Васил Милов - изпълнителен директор на Национално сдружение "Благоустройство и комунално стопанство". Той участва в проведения във вторник и сряда в Добрич семинар, организиран от НС БСК и "Жилфонд-инвест" - Добрич

- Г-н Милов, каква бе целта на проведения в Добрич семинар и имаше ли проявен интерес към него?
- Семинарът е организиран съвместно от НС БСК и "Жилфонд-инвест"-Добрич. С него поставихме началото на организирани от нас курсове и семинари по проблемите на нашата дейност. Целта на семинара бе да експериментираме в две направления. От една страна, да конкретизираме и разширим тематиката на семинарите, което налага по-голяма натовареност и повече информация. Вторият експеримент е, че разделяме темите на семинара на теоретична и практическа част. Особено много наблегнахме на втора част. В първия ден разгледахме два основни закона като Закона за обществените поръчки и Закона за общинската собственост. В темата включихме и проблеми, които са непосредствено свързани с тези закони. А именно, общинските наредби, които в една или друга степен непосредствено касаят нашата дейност. С управителя на "Жилфонд-инвест"-Добрич Илия Михайлов бяхме ръководители на екипа, който разработи наредба за стопанисване, поддържане и ремонт на жилищния фонд. В рамките на семинара проведохме и дискусия по методическите указания за изготвяне на общински наредби, участниците бяха запознати и с нов програмен продукт за управление на общинския сграден фонд.
В семинара в Добрич участваха общо 35 души - предимно специалисти от търговските дружества и общински предприятия,  които са наши членове, представители на общинските администрации от региона, специалисти от "Жилфонд-инвест" в Добрич. Най-доброто бе, че дискусиите бяха доста оживени.
- Какво наложи разработването на нова Наредба за стопанисване, поддържане и ремонт на жилищния фонд и какво предвижда тя?
- Наредбата пряко касае дейността на нашите търговски дружества и общинските предприятия с основен предмет на дейност стопанисване, поддържане и ремонт на жилищния фонд. Тя бе разработена от нас, тъй като МРРБ не стори това. От министерството обаче проявиха разбиране, наредбата е съгласувана предварително с тях. Предстои наредбата да бъде внесена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-вероятно тя ще излезе като наредба, одобрена от Министерски съвет.
Основното в нея е, че стопанисването, поддържането и ремонтът на жилищния фонд се поставят на пазарни релси. Такава наредба имаше и преди, но тя бе за условията на централизирана икономика. С новата се конкретизират правата и задълженията на наемодателите и наемателите на базата на горчивия опит от уреждането на финансовите отношения досега. Включени са и административно-наказателни разпоредби. След изготвянето си тази наредба бе разпратена на по-големите общини, направихме обществено обсъждане, в което се включи и кметът на Добрич Детелина Николова. Беше обсъдена и от всички предприятия, които стопанисват общински жилищен фонд. Предстои всички общини, които стопанисват жилищен фонд да изготвят собствена наредба. Тук е мястото да отбележа, че почти всички общински наредби касаят нашата дейност - наредбите за управление на общинското имущество, за търговете и концесиите за участие на общините в търговски дружества, за третиране на твърди битови отпадъци, за гробищните паркове, за ограничаване популацията на кучетата, за пътната сигнализация, за рекламните съоръжения, за общинските пътища. Затова ние отделяме голямо внимание на разработването на тези наредби.
- В рамките на семинара бе представен и нов програмен продукт "PropQuest" за управление на жилищни и нежилищни имоти. Каква е неговата цел?
- Продуктът е разработен, за да отговаря на крещящите нужди от автоматизация на тази информационна дейност, свързана с общинския сграден фонд. Основният пакет се състои от четири модула: технически характеристики на сградите, информация за наемателите, състояние на разплащанията на наемите и консумативите, каса и разплащания. Продуктът бе разработен по поръчка на нашето търговско дружество в Сливен, тъй като то имаше тази финансова възможност. Сега се прилага в Перник. Предстои да бъде въведен, след окончателното му завършване, и в "Жилфонд-инвест"-Добрич, което е най-стабилното предприятие от нашата система.
- Преди време, съвместно с управителя на "Жилфонд-инвест"-Добрич Илия Михайлов започнахте работа по проект, с който трябваше да се постави началото на санирането на панелни сгради. На какъв етап е той и може ли да се очаква скоро и в България да има санирани панелки?
- Санирането на панелните жилища у нас остава неразрешим проблем заради финансирането му. Още при бившия кметски екип на Добрич, кандидатствахме заедно за участие в различни програми, включително и пред Агенцията за енергийна ефективност. Беше подписан протокол за саниране на определени общински сгради между община Добрич и Агенцията за енергийна ефективност и Берлинската енергийна агенция. Всичко беше готово. Бяха предложени 10 общински сгради от Добрич. Но сега нещата са в застой. Предстои да подновим "атаката" на институциите. Проблемът е в това, че сградите трябва да са 100-процентово общински или държавни, тъй като не се финансира саниране на частна собственост. Оказва се, че санирането на едно жилище от 65 кв. м струва 7-8 хиляди лева и не е по силите на собствениците.

 

 


Сходни връзки

САНИРАНЕТО НА ПАНЕЛКИ ОСТАВА НЕРЕШИМ ПРОБЛЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди