изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:00 EEST
25 МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ОБРЕДНИЯ ДОМ И ГРОБИЩНИЯ ПАРК В ТЕРВЕЛ    
ОбществоПрезентация на проект "Насърчаване заетостта сред младежите", финансиран от Министерството на труда и социалната политика, се проведе на 23 юни в Тервел. Той се реализира по бюджетна линия BG 0202.01, компонент 1 - Укрепване на капацитета и сътрудничество на местно равнище.

 Водеща организация по проекта е община Тервел, а партньори "Асоциация гражданска инциатива ТЕРВЕЛ" - гр. Тервел  и "ЖЕТОМ"  ООД - гр. Добрич.
Целта на проекта е на 25 дългосрочно безработни младежи от Тервел да се осигури работа по обновяването на обществени обекти в града. Младежите ще бъдат запознавани с възможностите на проекта от представляващите ги местни НПО: "Асоциация гражданска инциатива - Тервел" - партньор по проекта  и  "Регионална агенция за икономическо подпомагане на ромите в Добричкия регион" - гр.Тервел, която е асоцииран партньор.   Задачата на проекта е осигуряване на заетост сред младежите  и повишаване на жизнения им стандарт.
По проекта ще бъдат обновени  обредния дом  и гробищния парк в Тервел.  Продължителноста му е 10 месеца. Като работят по обновяването на обществените обекти безработните младежи ще добият трудови умения като строителни работници, които да им позволят по-лесна реализация на трудовия пазар, а на наетите младежи от ромски произход - да допринесе за социалната им интеграция
 Един от основните проблеми на трудовия пазар в Тервелско е продължителната безработица. Броят на трайно незаетите през 2004 година е 1542 - 64,3% от безработните. Това са предимно хора без образование и професионална квалификация. Те са неконкурентноспособни на трудовия пазар и при липсата на професионална квалификация и ограничения брой промишлени предприятия, в които би могло да бъдат наети, разчитат единствено на социалното подпомагане. Броят на безработните младежи на възраст от 18 до 29 г. е 529 души. От тях най-голям е делът на младежите от ромски произход, които предимно са без или с ниско образование. Така невъзможността за трудова реализация на младите хора в общината  е предпоставка за миграцията им  към големите градове.
 Общината от своя страна има сериозен социален проблем, свързан с невъзможността за нормално изпълнение на весели и тъжни ритуали, тъй като обредните домове не функционират нормално. Възникналият пожар в сградата на дома за весели ритуали е унищожил изцяло една от залите и е повредил останалите. Обредният дом за тъжни ритуали, който се намира в гробищния парк, е в окаяно състояние и не функционира. Сградата на центъра по стоматология, който има обща фасада с Ритуалния дом, е неугледна отвън и загрозява центъра на града.
 Сградата на Обредния дом за весели ритуали се намира в центъра на града.  Поради възникнал пожар  е наложителен  ремонт на помещенията вътре, промяна на фасадата  и направа на външна мазилка. Ремонтът ще включва направа на външна мазилка 206 кв.м.,  подмяна на ел. инсталация, боядисване на стени и тавани 590 кв.м., монтаж на 14 кв.м. PVC дограма, подови настилки 32 кв.м., подмяна на санитарно оборудване.
 Ще се ремонтира и гробищния парк. Наложително е ремонтирането на пешеходните алеи, подходите към парка и осветлението. Ще се направят 510 кв.м. алеи, като се положат и 346 л.м. бордюри. Паркът ще се разшири, като се изгради 34 метра ограда от западната страна на гробището. Ще се ремонтира и осветлението му.
 Обновените обекти ще бъдат въведени в експлоатация с официални церемонии и при тържествена обстановка. На тях ще се отчете приносът на проекта за преодоляване на социалната изолация и за интегрирането на ромското малцинство в общината. След приключването на проекта, двете НПО съвместо с Бюрото по труда ще предприемат конкретни стъпки за намиране на постоянна работа за младежите, които са показали овладяване на достатъчни умения при работата си по обектите. Това ще включва разпращане на препоръчителни писма до строителни фирми в района, назначаване на работа в общински фирми, включването им в изпълнението на други проекти на общината.

 


Сходни връзки

25 МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ОБРЕДНИЯ ДОМ И ГРОБИЩНИЯ ПАРК В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди