изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:18 EEST
ЛЮБИМАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА С. САКСКОБУРГГОТСКИ КРАЙ ШАБЛА СЕГА ПУСТЕЕ    
Любопитно  Езерешкото и Шабленското езера преливат от риба в очакване на ВИП-персони. Министрите ловят раци със специални кошчета, плетени от дърво. Дамите хвърлят кепче в шадраванче с риба. От министрите само Церовски не е отсядал в “Чифлика край границата”

Татовата резиденция край Шабла е абсолютно празна, установи проверка на НДТ. Министерски или депутатски крак още не е прекрачвал прага на екзотичното място този сезон. Няма и предварително заявени резервации при министъра на държавната администрация Димитър Калчев, който единствен дава разрешение за почивка в резиденцията. Нито от стари министри и депутати, нито от новоизлюпените политици.

Шестте апартамента и трите луксозни бунгала са лъснати за гости. През юни са реализирани само три епизодични банкета. На сянка в Добруджанския двор са обядвали екип от Министерството на правосъдието, общинари от Шабла и група от 6 човека от Варна.

Езерешкото и Шабленското езера преливат от риба в очакване на ВИП-персони. Езерата са на площ от 2 000 декара и в тях се развъждат 10 вида риба: сом, гол шаран, див шаран, бяла риба, щука, платика, костур, белица, бял амур, толстолоб. Раците тук са по-вкусни и по-големи от тези в Дуранкулашкото езеро, защото дълбочината на Шабленското е по-голяма - стига до 18 метра. Министрите ловят раци със специални кошчета, плетени от дърво. На дъното се поставя стръв от риба, змия или жаба. Миниатюрното шадраванче в двора на резиденцията се превръща винаги в атракция, когато има гости. Щатният рибар предварително хвърля в езерото мрежа и се старае вътре да попаднат екземпляри от всичките 10 вида риби. След това хвърля улова в шадраванчето и ВИП-персоните сами я ловят. Дамите хвърлят кепче, а представителите на силния пол гонят из водата рибите с голи ръце.

Резиденцията за родните министри и депутати е на 3 км от Шабла, в посока североизток. Пред бариерата има предупредителна табела, че обектът се охранява от НСО. По асфалтов път след около 500 метра се стига до "Добруджанския двор". Това всъщност е основната част на резиденцията, построена от ЦК на БКП през 1970 година. Архитект е Дачо Георгиев. Замисълът му бил да пресъздаде истински добруджански чифлик по Йовковия "Чифликът край граница": от едната страна къщата, от другата - оборът, по средата- харманът. Центърът на "Добруджанския двор" представлява площадка с типичните за Добруджа лоза, чимшир, орех и смокиня. Вляво са санитарните помещения, вдясно - сграда с 6 апартамента. Целият двор е ограден със сводове от морски камъни. Тишината и спокойствието са поразяващи. Цялата резиденция е на територия от 5 000 декара. От правителството на Симеон всички министри са почивали в нея, с изключение на Валентин Церовски. От депутатите най-активна е била д-р Антония Първанова. Две поредни години и Симеон Сакскобургготски предпочита през отпуската си да е в Шабла.

Специалитетите на кухнята са рибената чорба и варените раци. Основно се консумира риба - на тиган, на керемида, рулца от риба, кебапчета и кюфтета от риба. Рибата задължително е прясна и се вади от езерото в деня, в който се приготвя. Виното пък се доставя директно от избата в Евксиноград. Надценката за храна за министри, депутати и обикновени граждани е 120 процента. Една прилична вечеря излиза около 20 лева. ВИП-персоните ползват отстъпка само за спане.

НДТ

 


Сходни връзки

ЛЮБИМАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА С. САКСКОБУРГГОТСКИ КРАЙ ШАБЛА СЕГА ПУСТЕЕ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЛЮБИМАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА С. САКСКОБУРГГОТСКИ КРАЙ ШАБЛА СЕГА ПУСТЕЕ
Автор: Anonymous да 2005-07-05 @ 22:33 EEST
Ами нали на 25-ти xванаxа 3 милиона шарана,сега са сити
ЛЮБИМАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА С. САКСКОБУРГГОТСКИ КРАЙ ШАБЛА СЕГА ПУСТЕЕ
Автор: Anonymous да 2005-07-05 @ 22:39 EEST
А пък тя 'Докторката'-рибарка-знай тя там ги фаща
ЛЮБИМАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА С. САКСКОБУРГГОТСКИ КРАЙ ШАБЛА СЕГА ПУСТЕЕ
Автор: Anonymous да 2005-07-05 @ 23:49 EEST
Iasno.Sodom i Gomor za politizite NEZAMENIMI.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди