изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:54 EEST
ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ НА СЛЕДСТВИЕТО СА СТАРИТЕ ДЕЛА    
Ред и сигурност  Пред НДТ директорът на ОСлС - Атанас Атанасов. Зонално съвещание на следствените служби от Североизточна България ще се проведе днес в Балчик. Домакин е добричката структура.

- Г-н Атанасов, какъв район обслужва Окръжната следствена служба и какво е характерно за него като криминогенна обстановка?
- Окръжната следствена служба обслужва общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла. Имаме изградени четири териториални следствени отделения - в Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел. В Тервел работят приходящи от Добрич следователи, там нямаме постоянен състав.
Тъй като областта обхваща една трета от морската ивица на страната, от май до септември притокът на български и чуждестранни туристи се увеличава и заедно с това расте броят на извършените престъпления. Характерно е, че районът е с развито селско стопанство, зърнодобивът и последващата му реализация създават условия за нов вид стопанска престъпност. Освен това, лошото финансово състояние на ВиК-Добрич, стана причина за образуване на редица предварителни производства с голяма степен на обществена значимост.
От началото на годината са регистрирани 579 пътно-транспортни произшествия, от тях тежки са 73. Починали са 14 души. ПТП с материални щети са 506, с ранени - 96. Тоест, пътната обстановка на територията на областта, независимо, че бележи спад на броя на ПТП, според нас, продължава да бъде тежка.
- Как стои въпросът с кадровото обезпечаване на следствената служба? Неведнъж на дневен ред е стояла темата за недостатъчния щат.
- ОСлС разполага с 22 щатни бройки следователи, в това число и директорът. Имаме и трима младши следователи, които в момента се намират на обучение. Един следовател е в отпуск по майчинство. От 1 юли имаме свободна щатна бройка поради минаване на следовател на работа в Районната прокуратура.
В направения анализ за шестмесечието отчитаме, че службата осъществява дейността си при непопълнен и недостатъчен щат. Реалната нужда е от около 30 следователи. Подобна аргументация е свързана с криминогенната обстановка в областта, с броя на населението, делата на производство и приключените такива. Работата на следователите се усложнява  и от факта, че ние работим в различни сгради, на голямо разстояние една от друга. Това води до транспортни разходи, загуба на работно време, а и до невъзможност от ефективен контрол от страна на ръководството.
- По колко дела средно работи един следовател?
- В Добрич натоварването е голямо - между 40 и 50 предварителни производства на следовател. По-малко са делата в териториалните отделения в Балчик, Каварна и Генерал Тошево.
- Споменахте за сградата на следствието. Как стои този въпрос?
- В резултат на положените от нас усилия, преписката за предоставянето на терен на Висшия съдебен съвет за нуждите на ОСлС  в Добрич е в Министерския съвет и е нужно неговото решение тази сграда да бъде преактувана от частна държавна в публична държавна собственост. Имаме готовност и заделени средства, за да започнем строителството на нова сграда. Но пак опираме до това решение на МС за преактуването на сградата. Става въпрос за ул. "Страцин" - там има сграда, която не може да се ползва. Тя ще бъде съборена и на мястото ще се построи нова сграда, с ново оборудване, нова техника и всички помещения, необходими за работата.
- Бихте ли откроил някои от по-значимите дела, които е приключила следствената служба от началото на годината?
- Аз мога да изброя редица дела с голяма обществена значимост, които сме приключили тази година с мнение за предаване на обвиняемите на съд. Това е предварителното производство срещу Йосиф Борисов Маринов - бивш кмет на Добрич, за престъпление по чл. 202, ал. 2 от НК. Делото срещу бившия началник производство на ВиК - Добрич Кольо Колев, срещу Георги Господинов - бивш управител на ВиК. Приключено е предварителното производство срещу Георги Георгиев и Александър Равначки за откритите у тях наркотици - 147 кг синтетичен наркотик - амфетамин. От четири умишлени убийства две са приключени, а две са пред приключване. За убийството в с. Бдинци срещу Йордан Йорданов е предявено обвинение, както и срещу Алдин Христов - за убийството в село Смолница.
- Каква част от състава на ОСлС са жени?
- 40 процента от следователите са жени и искам да посоча, че те работят много активно и резултатно. Много от тези дела, които споменах, са приключени от следователки.
- През летните месеци има ли възможност и за летен отдих на Вашите служители?
- Независимо, че сме в състава на съдебната система, съдебната ваканция за нас не е задължителна и вече са изготвени графиците за дежурства. Тоест, следователите ще почиват, съобразявайки се с изготвения график. Но работата на службата продължава и през лятото.
- На какво ниво е взаимодействието между следствие, РДВР и прокуратура?
- Традиционно, на всеки анализ ние отчитаме, че проблеми със взаимодействието със служителите на РДВР и прокуратурата нямаме. Знаете, произшествията се посещават от сформирана обща следствено-оперативна група. С Окръжната прокуратура през отчетния период сме провели редица срещи - най-вече с цел активизиране работата по приключването на старите дела от минали години. Не е тайна, че нашият основен проблем, който дърпа службата назад, са старите дела, останали от минали години, от напуснали следователи, от недотам удачни реформи в следствието. Имаме разбирането на окръжния прокурор и сме набелязали мерки за намаляване до минимум на върнатите за доразследване дела.
- Зонално съвещание на следствените служби от Североизточна България ще се проведе днес. Бихте ли разказал малко повече за него.
- Това е десетото издание на зоналното съвещание, което се организира от Окръжна следствена служба - Добрич и ние сме домакини. Съвещанието ще се проведе в Балчик. Ще участват седем служби от Североизточна България, а са поканени и представители на 6-7 служби от други градове. Ще бъдат отчетени постигнатите резултати и ще се обсъдят проблемите.
 


Сходни връзки

ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ НА СЛЕДСТВИЕТО СА СТАРИТЕ ДЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди