изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:19 EEST
ЛЕТНИ ФРИЗУРИ ЗА ЖИВОТНИТЕ В ЗООПАРКА    
ОбществоЛамата Дуня, сърната Горана, понитата Маргарита и Калина и другите им "съквартиранти" гледат да се скрият на сянка и търсят по-хладничко местенце

Центърът за защита на природата и животните е едно от предпочитаните от добричлии места за отмора след края на работния ден или през уикенда. Зоопаркът е особено атрактивен за малчуганите, които там хем се запознават с различните видове животни, хем могат да се забавляват на воля сред природата. "Интересът към нашия център не е спаднал, имаме доста посетители. А сега са още повече, защото децата са във ваканция. Те са по цял ден при нас и се чувстват много добре" - сподели Севдалина Венкова, която ръководи Центъра за защита на природата и животните. В зоопарка можеш да поседнеш на кокетна пейка под сянката на дебело дърво, да погалиш понитата, да послушаш папагалчетата… Тук има повече от 100 животни от над 30 вида. Интересни за гостите, например, са семейството коне на Пржевалски, заедно с малкия Калиман, който е само на два месеца и половина. Подарък за посетителите е, ако го удостоят с вниманието си, но това със сигурност няма да се случи, ако в момента похапват. За сметка на това, бизоните са доста любопитни. През летните горещини, особено по обяд, повечето животни гледат да се скрият на сянка. Например, ламата Дуня, която дори не припарва до оградата. Сърната Горана също е прилегнала, опитвайки е да получи малко хладинка от земята. Повечето обитатели на зоопарка през горещите дни стоят с наведени надолу глави, именно поради тази причина, обясни С. Венкова. "Общо взето, животните са като хората, така че и на тях им се отразяват горещините" - коментира още шефката на зоопарка. Затова някои от неговите обитатели имат специални летни прически, за да понасят по-леко жегите. Иначе има опасност да получат топлинен удар.
Е, жегите явно не пречат на палавите папагалчета, които се скъсват да пеят, особено, ако някой в момента им говори. Явно високите градуси не са проблем и за щъркелите и пеликаните, още повече, че пернатите се разхождат около езерото. Обикновено спокойни, вълнението сред тях настъпва, когато дойде време за хранене. Тогава се скупчват пред служителката на зоопарка, която е ангажирана със сериозната задача да им осигури обяд или вечеря.
В Центъра за защита на природата и животните вече е възстановен и скаутският бивак, който бе създаден от малчуганите от инициативата "Еколято" на младежкия дом. Там има симпатични къщички от клони, импровизирани столчета и масички, включително и ваза с цветя.
 


Сходни връзки

ЛЕТНИ ФРИЗУРИ ЗА ЖИВОТНИТЕ В ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди