изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:38 EEST
ДНЕС СЕ ОТКРИВА ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ    
КоментариПредставителите на тези, които спечелиха изборите на 25 юни - негласувалите - засега остават извън сградата на парламента. Най-вероятно, Георги Пирински, предложен от БСП, ще стане председател на Народното събрание.

Димитър ДУКОВ

 

За 10.00 ч. днес президентът на републиката Георги Първанов свика 40-ото Народно събрание. Поне от първия му работен ден не се очакват сензационни изненади. Коалиция за България обяви още вчера, че БСП е решила да предложи Георги Пирински за председател на парламента. Най-вероятно, той ще бъде избран с подкрепата на очертаващия се най-верен партньор на социалистите - Движението за права и свободи, както и със заявилото, че ще подкрепи всяка предложена от червените фигура, Национално движение Симеон Втори. Не е изключено Г. Пирински да събере гласове още от Атака и Българския народен съюз - последната коалиция се сочи за евентуална коалиционенна подправка, въпреки изявления на някои водещи фигури в отделни партии. Парламентът ни пак ще е съставен от 240 депутати, мар и да имаше дискусии, че 120 свястни народни представители са достатъчни за законодателството ни и мащабите на България, която е три пъти по-малка от кметство Ню Йорк. А и много по-евтино ще излезе на недолюбващия избирател самопровъзгласилите се като политически елит. Впрочем, спечелилите изборите - тези близо 48 процента от имащите право на глас, които не гласуваха за влезлите в парламента, ще бъдат извън Народното събрание. Гласът им ще бъде чут, само ако депутатите не си вършат работата и завличат държавата в посока на несигурност, бедност, корупция и несправедливост. Макар и  отново той да бъде обявен за уличен и незаконен. Такъв е българския преход от социализъм към капитализъм, от съветизъм към евроамериканизъм, от светлото бъдеще към рая...

Мисля, че няма да има проблеми да се изберат и посочените от съответните парламентарни групи депутати за зам.-председатели на Народното събрание. Освен ако не се разиграят очаквани интриги за оказване на политически натиск или просто междуличностни /фирмени/ балкански войни.

Днес са и консултациите на президента Г. Първанов с политическите сили за съставяне на правителство, след които ще бъде пуснат пясъчният часовник на най-важната и най-скандална кампания, повтаряща се със свикването на всяко ново Народно събрание. В случая тя е най-скандалната след 1989 г., а може да се каже и най-безпринципна, доколкото вече се говори за подкупване на гласове за съставяне на правителство, както и за коалиция от партии с много противоречащи, дори и полярни програми и намерения, ала всички с амбицията да управляват на всяка цена. Но това вече ще стане ясно в следващите дни, а и в по-далечно време. Първите 7 дни за съставяне на правителство ще принадлежат на Коалиция за България. Не е изключено, колкото и нищожно вероятно да звучи, втори мандат да бъде предоставен на НДСВ, ако Коалиция за България и ДПС не успеят да убедят НДСВ, най-вече царя-премиер, или да подкупят определен брой депутати да управляват заедно България.

Днес е ден, в който започва работа 40-ото Народно събрание, което от няколкото злини трябва да избере най-малката и тя да не попречи на влизането ни в Европейския съюз от 1 януари 2007 година. За нея винаги могат да се намерят гръмки и оправдателни думи, например - Правителство на националното спасение, Правителство на националната единство, Правителство на присъединяването на България към Европейския съюз и т.н. Тя ще бъде в противовест на тези политически лидери, които искат избори до дупка, не - избори, докато бъдат избрани за министър-председатели... дори и след 10-15 години, а най-вероятно и никога.

Днес започва шоуто 40-о Народно събрание. Да го погледаме. Да се посмеем. Да се поядосаме. Пък да правят каквото си щат в Народното събрание, тъй като от днес Те вече няма да се умилкват на избирателите за повече гласове, а ще се изживяват като строители на Европейска България. В повече случаи - далеч от "дребнавите" болки и интереси на народа, "който не разбира от голямата политика и не може да влезе в положението" на самопровъзгласилите се за политически елит и политическа класа.

Господи, пази България от политическата й класа, част от която е припознавана като партийни мародери!

Надеждата последна умира. Повтарям тази истина в смисъл, че сред народните представители в новия ни парламент има и сериозни хора, доказали се като държавници. Дано успеят да вземат надмощие в този наистина съдбоносен за България момент.

Нека припомня и кои депутати ще представляват избирателите от Добричка област: Коалиция за България: Николай Камов, Ясен Пенчев, Евтим Костадинов; НДСВ: Даниел Вълчев, Енчо Малев; ДПС - Нихат Кабил; Коалиция Атака: Станчо Тодоров. Добричката депутатка д-р Антония Първанова влезе от листата на Плевенска област.

 


Сходни връзки

ДНЕС СЕ ОТКРИВА ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди