изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:10 EEST
УСПЕШНО ПОЛУГОДИЕ ОТЧЕТОХА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ    
Ред и сигурност

На срещата – състояла се по традиция в Балчик, присъства шефът на Националната следствена служба Ангел Александров



Боряна БОЖИДАРОВА

Зонално съвещание на следствените служби се проведе в края на миналата  седмица в Балчик. Присъстваха директорите на седемте следствени служби за Северна България, както и Ангел Александров -  директор на Националната следствена служба и неговият заместник - Румен Андреев.

На служебната среща директорите представиха на кратко своите отчети за първото шестмесечие на 2005 година, като отчетоха, че на много места старите дела са изчистени.

Директорът на националната следствена служба Александров каза, че в отчетите прави впечатление различната натовареност в следствените служби, според него липсват акценти в разрешаване на проблемите, които съществуват по места. Той се обърна към своите колеги за взаимност при решаването на делата и търсене на баланс между следствените служби в страната.Той сподели, че е ефективна практиката за прехвърляне на свободни щатове от една на друга следствени служби.  А. Александров подчерта, че в работата на разследващите органи в България следва да има информираност, като препоръча създаване на пресцентрове, както и осъществяване на контакти с журналистите, с цел информиране на обществеността не само за съществуващите проблеми, но и за постигнатите резултати в следствените служби по места. На срещата също бе коментиран и отливът на кадри и ориентирането им в професията - прокурор.

Присъстващите директори поставиха проблеми, свързани с нуждата от компютри, както и необходимостта от провеждане на курсове за чуждоезиково обучение. Александров коментира, че във връзка с изграждането на  централна информационна система, което е задължително условие за влизане в Европейски съюз, ще бъде осигурена необходимата техника.

На срещата Ангел Александров дискутира въпроса за статута на следствените служби, който е поставен за тълкуване пред Върховния касационен съд, както и неотложната нужда от промяна на Наказателно процесуалния кодекс. „Всякакво преобразуване и преструктуриране в системата е невъзможно без промяна в Конституцията на Република България” - каза директорът на Националната следствена служба. Той посочи чл. 128 от Конституцията, където се казва „Следствените органи са в системата на съдебната власт. Те осъществяват предварителното производство по наказателни дела.” и подчерта, че в нея ясно и точно се определя мястото и функциите на разследващите органи и не би следвало да се разглежда въпросът за техния статут. Той сподели, че разрешение на проблема, който само внася смут, ще има в най-скоро време.

 


Сходни връзки

УСПЕШНО ПОЛУГОДИЕ ОТЧЕТОХА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди