изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:22 EET
НЯМА СЕРИОЗНИ ЩЕТИ ОТ НАВОДНЕНИЯТА    
НовиниТова отчитат от ДЗИ - Добрич, където са получили 8 молби от земеделски производители за обезщетения. Община Добричка чака оценка на щетите по сградите на кметства

Комисии от специалисти на ДЗИ обхождат полетата, чиито стопани са подали молби до застрахователната компания за обезщетения за нанесените от поройните дъждове  щети. До момента са подадени осем молби. Правят се огледи, но няма пострадали големи площи, информира директорът на ДЗИ-Добрич Тодор Димитров. Става въпрос за малки участъци, основно в община Добричка. От другите общини нямало сигнали. Като цяло, Добричка област не е сериозно засегната от пороите, обясни г-н Димитров.  Причината била в това, че дъждовете тук не бяха съчетани  с буря, от която да пострадат посевите с пшеница. Дъждовете щяха да са опасни, ако имаше силна буря, от която пшеницата да полегне, обясни  той. И добави, че от извършените обходи поне до момента няма сигнали, че ще се налагат сериозни застрахователни плащания.
Застраховането срещу поройни дъждове е сред основните рискови застраховки. Прави впечатление обаче, че малко от земеделските производители правят реални застраховки на продукцията си, които излизат за пшеница, царевица, слънчоглед по 50-60 лева на декар. По-често се правели застраховки в полза на фонд "Земеделие", при които застрахователните суми били по-малки - около 10 лева на декар.
По-сериозни щети, отколкото при земеделските стопани, имало по някои по-стари сгради. Сред тях и на някои от кметствата в община Добричка. След извършване на оценка на щетите, те също ще бъдат обезщетени.
 


Сходни връзки

НЯМА СЕРИОЗНИ ЩЕТИ ОТ НАВОДНЕНИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди