изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:55 EEST
РОК-ИСТЕРИЯ В КАВАРНА    
Култура  Близо 10 000 фенове от България и съседни държави  куфяха на концерта на Рони Джеймс Дио на стадион “Калиакра” в Каварна

Дъждът над Каварна не попречи на близо 10 000 почитатели на легендарния фронтмен на “Рейнбоу” и “Блек сабат”  Рони Джеймс Дио от всички краища на страната да изпълнят стадион “Калиакра” в четвъртък вечерта - за концерта му, организиран от община Каварна и “Жокер медиа”. Дио идва за втори път в България. Преди девет години е пял в зала в София, в Каварна е първият му концерт на открито.

Студенти и ученици пристигнаха в крайморския град на стоп от София, Хасково, Банкя, с палатки на гръб. Колони от паркирани автомобили с най-различни регистрации задръстиха улиците на Каварна. Двайсетина рокери от Варна предизвикаха фурор сред зяпачите с мощния рев на моторите си. Два часа Дио и групата му се раздаваха на сцената, феновете извикаха идола си на бис четири пъти.

 

Подготовката за концерта

Сутринта в четвъртък край стадиона в Каварна бяха опънати десет палатки от Военното поделение в Шабла. Шест от тях бяха предназначени за спане. Нощувката бе 2 лева. В останалите четири фирми разположиха щандове. На предвидения за къмпинг терен младежи опъваха личните си палатки, срещу 5 лева наем за два дни. Осем химически тоалетни и душове опасаха стратегически стадион “Калиакра”. Търговци наредиха маси, столове и чадъри. На скарите зацвърчаха кебапчета, близо 1 тон бира “Каменица” бе разпределена по обектите. Халбата се продаваше по левче, 80 стотинки бе едно кебапче, кафето - 50 ст. Сутринта падна дъжд, но не успя да откаже нито търговците, нито пристигналите вече фенове.

120 охранители отговаряха за безопасността и реда. Част от тях - полицаи от РДВР-Добрич, други - общински служители, трети пък бяха наети от “Жокер медиа”.

 

Преди концерта

Около 16 часа търговци започват да чупят пръсти заради липсата на клиенти. Около стадиона е спокойно и тихо. От една сергия започват да звучат песни на Дио. Единайсетокласникът Боби си тананика на масата. Той е от Банкя, дошъл е на автостоп от Слънчев бряг. “Чакам голяма компания, която пътува с влакове, с коли и на стоп. Сигурно ще изчакам и концерта на “Пърпъл”. За пръв път съм в Каварна, но със сигурност няма да е за последен. Каварна май е центърът на рока в България” - казва тийнейджърът.

Ивайло и Евгени пък се оглеждат къде да опънат палатките си. И двамата са студенти в Софийски университет. Тръгнали са предния ден на стоп с палатките на гръб. “Пристигнахме до Варна много бързо. Спахме в приятели и днес дойдохме с маршрутка до Каварна” - каза Евгени. “Фенове сме на Дио, кефи ни музиката му, особено как пее. Очакваме голямо шоу” - прибавя Ивайло. И двамата са категорични, че ще дойдат и на концерта на “Пърпъл” на 21 юли, отново в Каварна.

Постепенно теренът край стадиона започва да се пълни с хора. Полицаи спират автомобилите и ги насочват къде да паркират. В ролята на шеф-диригент влиза и кметът на Каварна Цонко Цонев. Облечен във фланелка на Дио, градоначалникът снове от единия до другия край на къмпинга, дава нареждания и лично проверява как са изпълнени. Междувременно успява да се види и с приятеля си, актьора Христо Мутафчиев. “Очаквам само от концертите през 2005 година в Каварна тук да дойдат около 100 000 души” - каза Цонко Цонев. От наемите за временни обекти за концерта на Дио в общинската хазна ще постъпят над 1 500 лева.

 

КОНЦЕРТЪТ

Около 17 часа се оказва, че всички автобусни билети от Варна за Каварна са свършили. Налага се каварненци да запалят колите си и да доведат приятелите си. Два часа преди концерта колона от рокери събира погледите. Двайсетина мотора с мощен рев приближават стадиона и паркират един до друг. Рокерите отиват да се разтъпчат, зяпачи се приближават до моторите и с любопитство ги разглеждат. Сред тях се откроява един. По-различен е и по-луксозен. “Това е “Харлей”, 1 800 кубика, ръчна изработка, най-големият е в България. Вдига до 200 км/ч.”, компетентно ми обяснява рокер в кожени дрехи, между две хапки кебапче. Оказва се, че той е и собственикът на мощното чудо. Казва се Огнян, кара мотор от 21 години. Изработката на “Харлей” е отнела две години. Огнян има фирма за разбиване на скали и бетонни конструкции, самият той рисува картини. Цялата рокерска група е от Варна.

Час преди началото на концерта охраната отваря вратите на стадиона. През три КПП минаваха феновете. На първия си показваха билета, на втория следваше щателно претърсване на личния багаж и опипване на всеки. Голяма част от зрителите, понесли под мишница чадъри, бяха връщани. Внасянето на алкохол, запалителни вещества и чадъри в стадиона е забранено, пише на голяма табела в началото. На третия пост вече се късаше контролата. Няколко хиляди най-ревностни почитатели на Дио заеха местата си много преди началния час на концерта 20.30 часа. Другите извиха дълги опашки пред бирата и кебапчетата, както и пред мидените деликатеси на плантацията в Дълбока. Междувременно над стадиона заваля дъжд. Това обаче изобщо не отказа почитателите на рока и стадионът се изпълни. 

Точно в 20.30 часа музикантите забиха първото парче. Появи се Дио и хилядната публика издивя. Истинска истерия настъпи на входа на стадиона. Тези, които не успяха да видят началото на концерта, напираха през охраната и само перфектната организация предотврати ексцесии. 

Музикалната мания в Каварна продължава. На 21 юли идват великите музиканти от “Пърпъл”.

   

 

 каре

Рони Джеймс Дио

Дио, съпругата му Уенди, която е негов менаджер, и четиримата музиканти от групата му, пристигнаха в Каварна в 18.40 часа, точно 5 минути преди началото на обявената пресконференция. “Бях в България преди девет години, за мен е огромно удоволствие да съм в Каварна” - каза фронтменът. От първото си идване у нас е запомнил разговора си с един човек. “Аз го попитах има ли албумите ми. Той ми отговори, че албумите в България се продават на черния пазар и този, който ги притежава, е заплашен от арест. Бях впечатлен от факта, че за този човек по-важна е музиката, октолкото арестът” - каза Дио. Като вокалист в две групи, Дио се е чувствал по-добре в “Блек сабат”. В “Рейнбоу” са перфектни музиканти, а в “Блек сабат” всички бяхме равни и приятели” - обясни той. Групата му не ползва никакви специални ефекти, залага единствено на музиката. Истинското име на Рони Дио е Роналд Падавона. Групата му е създадена през 1983 година. От 15 юли започват снимките за биографичен филм за Дио.

 

Текст и снимки Ивалина КОСТАДИНОВА

 

 

 


Сходни връзки

РОК-ИСТЕРИЯ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди