изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:37 EET
ОГНЕБОРЦИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ПОЖАРНА ОПАСНОСТ    
Ред и сигурностС настъпването на восъчната зрялост на житните култури се повишава и пожарната опасност в региона, предупреждават от Регионалното звено "Пожарна и аварийна безопасност". Огнеборците напомнят, че пожарите в масиви се разпространяват много бързо и има опасност пламъците да обхванат големи площи от реколтата и да бъде унищожена селскостопанска техника.


Най-честите причини за пожарите по време на прибирането на реколтата са небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника. Не са редки и случаите на запалвания при тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухата трева.
С настъпването на жътвената кампания пожарната обстановка в Добричка област рязко се усложнява. Това налага организациите и частните лица, имащи отношение към прибирането на реколтата, стриктно да спазват противопожарните изисквания. Забранено е ползването на открит огън на по-малко от 100 метра от житните култури и горските масиви. Необходимо е да се провери състоянието на противопожарните водоизточници, наличните уреди за гасене и връзките с пожарните служби по места.
За да не се допуснат запалвания и пожари, от РЗ "ПАБ" отправят редица препоръки към жителите на областта. Не трябва да се изхвърлят фасове от цигари от автомобили по време на движение и да се пуши в близост до житни масиви, полезащитни пояси и гори. Изхвърлянето на горимите отпадъци следва да става само на определените за целта места. До работа в масивите трябва да се допуска само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника. Трябва да бъдат направени необходимите противопожарни ивици. Стопаните следва стриктно да спазват забраната за опалване на стърнищата, сухите треви и крайпътните ивици.
При пожар по най-бързия начин трябва да се сигнализира в районната служба "ПАБ" на тел. 160 и да се предприемат мерки за ликвидиране на пожара. При необходимост от консултации, обучения и инструктажи гражданите и длъжностните лица могат да се обърнат към съответната пожарна служба.
 


Сходни връзки

ОГНЕБОРЦИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ПОЖАРНА ОПАСНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди