изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:22 EEST
619 БЕЗРАБОТНИ ЩЕ СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ    
Новини

Дефицит на кадри в туризма,строителството, валутни касиери, отчитат от бюрата по трудаОбщо 619 безработни, които нямат осигурени работни места, ще бъдат включени в курсове за квалификация и преквалификация.



 Това реши на вчерашното си заседание Областната комисия по заетостта. Те са разпределени в 27 професии. Те, според дирекциите "Бюро по труда" в областта, са най-търсените от работодателите. Най-много безработни е предложено да се квалифицират като готвачи - 88  за областта, сервитьори и бармани - 78, оператори на компютри - 78, заварчици, оператори на машини в производството на захарни и шоколадови изделия, комбайнери - по 20. Най - много безработни за обучение предлага община Генерал Тошево - 225, 130 са местата за Добрич, 120 - за Балчик, 96 - за Каварна, а най-малко места е заявило Бюрото по труда в Тервел- 48.
На пазара на труда има остър дефицит от кадри за туризма и за строителството, каза директорът на дирекция "Бюро по труда" в Добрич Васил Сивков. Не могат да се удовлетворят и заявките на работодателите за валутни касиери, а също и за стругари и заварчици.
Не съм убедена, че това са реалните нужди на работодателите, заяви регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. И даде пример, че се предлага обучение на монтьори, а самата тя е била свидетел как в добричка фирма от бюрото по труда са изпратени четирима монтьори и всички са отказали работа. Предлага се обучение по фризьорство, а в сформираната паралелка в техникум в Добрич не са набрани достатъчно ученици, добави още тя. От Бюрото по труда в Тервел пък настояха обучаващите организации да бъдат задължавани да декларират, че ще осигурят стажуване на обучените лица. Посочиха, че в цех на шивашка фирма в Тервел отказвали да наемат на стаж безработни, преминали курс за квалификация, не приемали лица под 18 години или хора с увреждания
 


Сходни връзки

619 БЕЗРАБОТНИ ЩЕ СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди