изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:53 EET
ДОБРА ОЦЕНКА ЗА ОБЩИНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ    
НовиниПред НДТ доц. Ташо Ташев бивш председател на Общински съвет - Добрич

- Доц. Ташев, наближава средата на мандата на настоящото общинско ръководство. Като бивш председател на Общинския съвет в Добрич каква оценка давате на работата на сегашния местен парламент и общинска администрация?
- На първо място, ако трябва да бъда обективен, трябва да дам висока оценка за смелостта на ръководството на Добрич - на Общинския съвет и общинската администрация, да бъде изтеглен банков заем, с помощта на който вече се решава най-болният въпрос за града улиците и пътищата. Това е въпрос, който остро стоеше и пред бившия Общински съвет, но не можахме да го решим. Сега сме свидетели на реконструкцията на основните булеварди и улици в града - не само на изкърпване на дупките, а основен ремонт. Това е лично постижение на общинското ръководство на Добрич. Освен това те завършиха много от започнатото от нас. Например, реконструкцията на уличното осветление. Сега, в общи линии, градът вече е осветен. Този въпрос ние започнахме да решаваме още в края на 2002 г. В началото на 2003 г. бяха отпуснати средства и заплатено за доставката на енергоспестяващите лампи и започна подмяната им. По независещи от нас причини обаче процесът не можа да завърши през нашия мандат. Не мога да не отбележа, че бе завършена реконструкцията на градския парк, благоустрояването му, ремонта на подлеза към парка. Тези дейности също бяха започнати от предишния Общински съвет. Бих оценил като добро използването на възможностите на програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост". В резултат на това градът се изчисти от боклуци, ликвидираха се микросметища. И ние решавахме тези въпроси, но сега има възможност за назначаване на хора по тази програма. Оценявам като добро също поставянето на светофар на кръстовището на бул. "3 март" и бул. "25 септември" и пускането на светофара на кръстовището на бул. "3 март" и ул. "Максим Горки", защото това много улеснява гражданите. Приятно е също, че заседанията на Общинския съвет се предават директно по "Добруджа кабел". Това е нещо, което и аз се опитвах да направя в края на мандата и, което е много важно за гражданите.
- Каква оценка бихте дал за досегашната работа на  настоящото общинско ръководство?
- Ако трябва да направя оценка като гражданин и човек, запознат с тази дейност, мога да дам добра оценка  на работата на общинската администрация и Общинския съвет. Струва ми се, че липсата на достатъчно спойка и опит между администрацията и Общинския съвет в началото, се преодоляха и сега се работи синхронизирано. Бившите съветници, които са в настоящия местен парламент, - 8-9 души, допринасят за приемствеността в работата.
- Какви препоръки ще дадете за работата на настоящата общинска управа?
- Да се обърне повече внимание на тротоарите по бул. "25 септември" - от централна поща до площад "Тракийски". Това е проблем, който трябва да се реши до есента. Смятам, че може да се потърси вариант, който да не изисква много общински средства. Належащ е и въпросът, че на едно от най-натоварените кръстовища в града - на улиците "Сан Стефано" и "Кирил и Методий", да се постави светофар. Това е нещо, което трябва да се направи до края на мандата. Предлагам светофарът на кръстовището на бул. "3 март" и ул. "Максим Горки" да работи до късно вечер, а не да се изключва. Ако може, да продължи работата по изкърпване на дупките по улиците. Забелязвам също, че отново дърветата в централната част на града са облепени с некролози. Още предишният Общински съвет взе решение за поставяне на табла за некролози. Сега такива табла има, но те са само няколко и явно недостатъчно. За решаване на този проблем предлагам да се поставят достатъчно табла в центъра на града, а също и по кварталите. Това са все текущи задачи, които правят впечатление. Мога обаче с удоволствие да кажа, че градът ни се разкрасява. Има нови магазини, нови и модерни комплекси като бившия хотел "Добруджа", бившия Дом на книгата. Това се дължи от една страна на съживяването на цялата българска икономика, която "отлепва от дъното". Може само да ни радва, че в периода на стагнация на икономиката ни градът ни не западна много. Принос за всичко това имат и самите граждани на Добрич.
Бих акцентирал и на още един нерешен проблем за града.Той е изборът на обществен защитник или омбудсман. Още през миналата година в интервю пред вестник "Нова добруджанска трибуна" аз изразих своето становище за основните принципи за определяне на омбудсман. Смятам, че той трябва да бъде определен след допитване до неправителствени, обществени, политически организации, граждани. Смятам, че не бива да се налага изискването той да е юрист, тъй като омбудсманът не решава спорове в съда. За да си върши работата, той трябва да е човек, в когото има доверие.
 


Сходни връзки

ДОБРА ОЦЕНКА ЗА ОБЩИНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди