изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:36 EEST
15, 16, 17 ЮЛИ - ГОРЕЩНИЦИ, ГЕРМАНОВЦИ    
ОбществоТова са празниците в чест на огъня като стихия


Според народната традиция, през тези дни работата е строго забранена, защото иначе това, до което се докосва човек, ще изгори. Не се жъне, не се коси, не се палят пещи, не се пече хляб. Никой не бива да се мие, не се пере, за да няма градушки.
В някои краища на страната на 15 юли се гаси старият огън, поддържан цяла година и на 17 юли се пали нов, наричан още жив, млад, божи, див огън. Братя близнаци отрязват близнило дърво (което се е разделило на две). Двете стъбла се забиват едно срещу друго, пробиват в тях дупки и промушват пръчка, увита с връв. Братята последователно дърпат пръчката, докато тя започне да пуши, после пренасят огъня върху предварително подготвена клада. Новият огън притежава магически, защитни качества - пази къщата  и гони злото. 
В традиционните представи на българина огънят е по-малкият брат на слънцето, той е негов заместник и затова отношението на хората към него е същото. Огънят е спътник и помощник в борбата с природата, той е и очистваща, магическа сила. Огънят символизира и защитава домашното пространство, но може да бъде и грозна стихия, унищожаваща всичко по пътя си. Затова паленето на нов, жив огън е символ на създаването на новата вселена, нов свят, нов дом, в който семейството чрез огъня ще има закрила от злите сили.
През тези три дни Православната църква отбелязва паметта на трима светии - съответно на 15 юли - св. равноапостолен велик княз Владимир, на 16 юли се почита паметта на мчца Юлия Девица, а на 17 юли - Великомъченица Марина. На всички именници - Владимир, Юлия, Марин, Марина пожелаваме да им е живо и здраво името.
 


Сходни връзки

15, 16, 17 ЮЛИ - ГОРЕЩНИЦИ, ГЕРМАНОВЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди