изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:49 EEST
Пирински предложи 17 юли да бъде обявен за национален празник    
История  Няколкостотин българи се изкачиха днес на връх Бузлуджа, за да участват в честването по повод 137 г. от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета. На тази дата воеводата и неговите 24 четници са загинали в неравен бой с турската войска.


Нека тази дата бъде обявена за национален празник, предложи Георги Пирински, председател на Народното събрание, патрон на тазгодишните тържества.

Пирински прие почетната рота на Пета шипченска бригада на връх Бузлуджа.
Той наруши традицията да се произнася слово на митинга пред паметника на воеводата и прочете част от статията "Петрушан" на Христо Ботев, публикувана във в. "Дума на български емигранти" три години след подвига на Хаджидимитровата чета.

Той припомни оценката на поета и революционер, че битката на българските патриоти, презрени и гонени без пари и без подкрепа, е дала сигнал за падането на Турция и възраждането на България.

Старозагорският митрополит Галактион отслужи панихида в памет на четата на Хаджи Димитър и освети курбан. Информацията е на БНР.


 


Сходни връзки

Пирински предложи 17 юли да бъде обявен за национален празник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди