изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:07 EEST
КМЕТЪТ НА КАВАРНА ЩЕ НАГРАДИ СПАСИТЕЛИТЕ НА ТОМАШ И ТРЕЙСИ    
НовиниВ четвъртък каварненски пожарникари спасиха туристи от Чехия и САЩ, бедстващи в морето край нос Калиакра. 35-годишният Томаш Топлик от Прага и 30-годишната Трейси Лиск от САЩ, щат Охайо, след инцидент в морските води, се оказали в безизходица на 40 метра под отвесните скали на нос Калиакра.

Младите хора пътували из България с каравана и се установили на лагер в залива Болата. В четвъртък решили да влязат с гумена лодка в морето. Силните течения и големите вълни обаче преобърнали лодката и я отнесли. За щастие, Томаш и Трейси били със спасителни жилетки и успели да доплуват до каменистия бряг под нос Калиакра. Там обаче се оказали в капан, тъй като скалите са стръмни и високи около 40 метра и не могат да бъдат изкачени. Рибари, свидетели на инцидента, се опитали да стигнат до чужденците също с гумена лодка, но поради силното вълнение се оказало, че е невъзможно лодката да доближи брега. Туристите били забелязани и от дежурния от наблюдателния пост на Калиакра.
Около 16.30 часа началникът на Гранична полиция подполковник Даскалов подал сигнал в каварненското звено "Пожарна и аварийна безопасност". От Каварна тръгнал екип от трима души начело с началника майор Стефан Лефтеров, главен сержант Васил Василев и главен сержант Алексей Димитров. След кратък оглед на мястото на инцидента се оказало, че единственият начин туристите да бъдат спасени, е да бъдат издърпани по 40-метровите скали с въже. За по-голяма сигурност на бедстващите чужденци, до брега се спуснал главен сержант Васил Василев с нужното оборудване. Първа била измъкната Трейси, след това и Томаш. Цялата спасителна акция е траела около 40 минути. Туристите са живи и здрави, без сериозни наранявания. Бяха обаче много изплашени, казаха участниците в акцията. На пожарникарите помагали и дежурният на наблюдателния пост Асен Сираков, и граничният полицай в ПТВН "Калиакра" Радослав Райков. Днес на всички участници в спасителната акция ще бъдат връчени благодарствени грамоти от кмета на Каварна Цонко Цонев.
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА КАВАРНА ЩЕ НАГРАДИ СПАСИТЕЛИТЕ НА ТОМАШ И ТРЕЙСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди