изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:53 EET
Заседание на Висшия съвет на БСП (ОБЗОР)    
ПолитикаСофия. Висшият съвет на БСП одобри кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател и гласува да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство, съобщи репортер на Агенция “Фокус”.


В началото на ВС на БСП стана ясно, че НДСВ, Коалиция “За България” и ДПС са постигнали договореност относно това с чий мандат да се сформира правителството, от коя политическа сила да е премиерът, какви ще бъдат приоритетите и каква ще бъде структурата на МС. Предстои да се решава обаче какъв да бъде балансът в изпълнителната власт между партньорите в коалицията.
Очаква се утре и президентът Георги Първанов да връчи мандат за съставяне на правителство.
Кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател е съгласувана с потенциалните коалиционни партньори и по въпроса няма различия, това заяви зам.-председателят на БСП Румен Петков. От Коалиция “За България” искат да се сформира съвет на лидерите на тристранната коалиция.
По време на преговорите с НДСВ и ДПС социалистите са отстоявали виждането си, че половината от министрите и министър-председателят трябва да бъдат от Коалиция “За България”. Сергей Станишев съобщи още, че Коалиция “За България” е лансирала в хода на преговорите и идеите за създаването на Министерство на информационните технологии и обособяване на туризма като самостоятелно ведомство.
Лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че през цялото време на преговорите в лицето на ДПС са имали коректен и предсказуем партньор.
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира след заседанието на ВС на БСП лансираната в медийното пространство теза, че е възможно мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен на НДСВ, а да бъде издигната кандидатурата на Станишев за министър-председател, като заяви, че социалистите не са готови да участват “в политически театър”.
Станишев допълни, че в Конституцията е записано на кого се връчва мандатът и подобни твърдения поставят в неудобна позиция президентската институция.
“Направили сме доста компромиси и отстъпки до този момент в преговорния процес”, това каза още Сергей Станишев.
Той каза още, че от страна на Коалиция “За България” има политическа воля преговорите за форматиране на коалицията да приключат преди връчването на мандата. От БСП уточниха, че от тяхна страна е имало желание за провеждане на тристранна лидерска среща, но НДСВ са отказали да участват в нея, тъй като според НДСВ преди постигане на съгласие по всички точки, подобна среща не би била полезна. Румен Петков отново каза, че коалиционните партньори са запознати с кандидатурата на социалистите за министър-председател и по въпроса няма разногласия.
На днешното заседание на ВС на БСП беше гласувана кандидатурата на лидера на БСП Сергей Станишев за премиер.
Заседанието на Висшия съвет на БСП, което трябваше да определи кандидатурата на левицата за министър-председател започна с двадесет минутно закъснение, но за сметка на това приключи изненадващо бързо, за около час. Около 12.30 часа, час и половина преди началото на заседанието, Румен Петков, Румен Овчаров и Ивайло Калфин, които участват в експертната група за преговори на Коалиция “За България”, напуснаха сградата на “Позитано” 20 с черно Ауди. Румен Овчаров, който носеше червена папка, с която не се раздели по време на цялото заседание, отрече да отиват на консултации. Ивайло Калфин уточни, че отиват да обядват, но не каза с кого. Тяхното закъснение стана причина и заседанието да забави своето начало. Заседанието имаше две точки на дневния ред. В началото лидерът на левицата Сергей Станишев прочете доклад, в който информира Висшия съвет и парламентарната група на партията за хода на преговорите през изтеклата седмица. Той им се извини за това, че преговорите не са били публични през последните дни, по настояване на един от потенциалните коалиционни партньори. Втората точка бе за излъчването на кандидатура на левицата за министър-председател. Заместник-председателят на БСП, Румен Петков обяви, че кандидатурата на партията за министър-председател е на Сергей Станишев, след което започна обсъждането на кандидатурата. То продължи около половин час.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Заседание на Висшия съвет на БСП (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди