изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:45 EEST
НАД 500 ВЯРВАЩИ ПОСЕТИХА МАНАСТИРА "СВ. МАРИНА" ДО БОТЕВО    
Новини

На 17 юли православната църква почете паметта на св. Марина. За пореден път стотици вярващи от Добрич, Варна и от други места от България се поклониха пред великомъченицата в манастира до село Ботево, носещ нейното име.



За да участват в празника тази година, първите туристи от град Добрич отидоха с влак до ж.п. гара Ботево в 5.11 часа. Други туристи отидоха с автобус до село Стожер и от там пеша до манастира. Трета група от 5-има туристи тръгна с велосипеди от Добрич, а имаше и такива, които отидоха за по-удобно с леки коли през село Крумово.

"Преди три години научих за това прекрасно място. Разбрах, че е свято и когато го посетих, останах възхитен, че има такова място, което да е близо до Добрич" - разказа Красимир Ненов - председател на ТД “Батовска долина”. Той сподели, че близо до параклиса преди време е била българо-румънската граница. Нашенци са я пресичали, за да присъстват на събора на 17 юли. Празникът е по средата на жътвата и затова хората са я оставяли за един ден и са се събирали на това място, за да се поклонят на великомъченицата, да обменят информация как върви жътвата и да си купят нещо от многото сергийки на това място.

Всяка година Варненският владика осветява параклиса и извиращата тук в изобилие вода, причестява вярващите, извършва миропомазване.

На тазгодишния празник е било обсъждано кога да бъде осветен манастирът. Дошли са над 500-600 души. Местните хора разказват, че целогодишно вярващите идват тук и се мият с водата от извора, тъй като се смята, че тя е лечебна.

Манастирът "Св. Марина" до село Ботево /Добричко/ е готов да посрещне първите си монаси, научи НДТ от представителя на ТД "Добротица" - Красимир Ненов.

Припомняме, ви, че според легендата, навремето добричлия от турски произход е купил мястото с извор и искал да построи лятна къща. При разкопаването на дъното на извора е бил открит кръст с надпис "Св. Марина". Собственикът разбрал, че това е свято християнско място и за го продал на безценица на жител на селото. В замяна на това взел животни. След освобождението на България от турско иго селянинът подарил имота на тамошната църква. През 1935 година на това място е бил построен параклис. Преди три години параклисът е бил ремонтиран със средства на местната земеделска кооперация. Веднага след това е започнало изграждането на мъжки манастир, който бил готов през 2004 година. Той обаче още не е осветен и очаква първите си монаси.

Туристи от туристическо дружество “Добротица” преди две години маркираха два туристически маршрута от ж.п.гата Ботево до Света Марина и по него на няколко пъти през годината преминават стотици туристи. Той е с продължителност около 3 часа в едната посока. Тогава разписанието на влаковете позволяваше да се провеждат 7-часови походи. Тази година беше маркиран нов маршрут, който е по-кратък – само за час и половина се отива от село Стожер до Света Марина. Той беше маркиран по инициатива на туристи от туристическо дружество “Батовска долина”, които извършиха маркирането специално за празника, заедно със скаути от училище “Стефан Караджа”, които са тук на тридневен лагер за обучение на нови скаути. Туристическо дружество “Батовска долина” спечели проект за маркиране и на други туристически маршрути в Добричка област, което ще бъде извършено до края на годината.

Коя е св. Марина? Света великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век, възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Тя много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв неин гонител станал собственият й баща Когато е 16 години, момичето попада на Олимврий, управител на източните провинции, и изповядвайки му вярата си, е подложено на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението карат управителя да се опита да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Сетне била осъдена на смърт. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 500 ВЯРВАЩИ ПОСЕТИХА МАНАСТИРА "СВ. МАРИНА" ДО БОТЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди