изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:20 EEST
НА СТОП С БОЛНО ДЕТЕ НА РЪЦЕ ДО ДОБРИЧ    
НовиниТова е част от ежедневието на работещите в дома в село Овчарово. Причината е, че няма пари нито за ремонт на счупения микробус, нито за ново превозно средство. Надеждата е да се намерят хора с големи сърца да помогнат


Домът за деца в село Овчарово не разполага с транспорт. Няма с какво да бъдат превозени децата дори за контролни прегледи в Добрич. Често се е налагало работещите в дома с дете на ръце да пътуват на стоп до областния център. Дори и през зимата. Болката си сподели пред НДТ директорката на дома Ангелина Василева. Тя многократно е търсила различни варианти за решаване на транспортния проблем на дома. Не само у нас, но и чрез чужди организации. За съжаление, засега безуспешно.
Домът има автобусче, марка "Чавдар". То обаче е амортизирано. За ремонта му са нужни поне 2-3 хиляди лева. Средства, с които  би могло да се купи и ново превозно средство. Според А. Василева, най-добрият вариант за решаване на транспортния проблем на дома, е осигуряване на по-голямо транспортно средство, за да могат с него да пътуват повече деца. Решение обаче би могъл да бъде и някакъв лек автомобил. Би се радвала дори, ако се намери фирма или арендатор, който би им предоставил превозно средство поне за временно ползване, като домът поеме разходите за гориво. Надеждата е да се намери човек с голямо сърце, готов да помогне на децата от дома.
Възпитаниците му са на възраст от 3 до 7 години. Често на малчуганите се налагат медицински прегледи или изследвания, за които трябва да се пътува до здравните заведения в Добрич. Децата имат нужда и от социализация. Без транспорт те не могат да бъдат заведени да гледат постановка на кукления театър, например. Все пак малчуганите се срещат с куклите, благодарение на благотворителните жестове на екипа на театъра, който изнася спектакли на място за празниците, разказва директорката. През останалото време обаче тези и подобни развлечения остават недостъпни за възпитаниците на дома в село Овчарово. Проявеният интерес и загриженост от страна на живеещите в селото, а също и в съседни населени места, спомага за тяхната социализация, за срещите им с външния свят. Благодарност директорката на дома отправя и към един човек с добро сърце като Радион Иванов, чиято фирма "РИАЛ" е в съседство до дома. В продължение на две години той зареждал дома с минерална вода. Многократно е помагал с каквото може, сподели г-жа Василева. Тя само си мечтае да срещне в работата си повече хора като него.
Жалко е това, че за функционирането на едно държавно социално заведение все още трябва да се разчита на благотворителност. Защото не е нормално в 21-и век в една държава, запътила се към Европа, болно дете да пътува на стоп за преглед или с междуградския транспорт. Или пък децата да не могат да бъдат заведени в зоопарка или на театър. И въпреки всичко това, оказва се, децата от дома се социализират. Двама негови възпитаници вече са се върнали в родните си семейства. Едното дори ще е първолак наесен. Полагаме максимални усилия за здравето и живота на децата, уверява директорката. И се надява и други деца от дома да се реинтегрират и да се завърнат при близките си.
 


Сходни връзки

НА СТОП С БОЛНО ДЕТЕ НА РЪЦЕ ДО ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди