изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:35 EEST
БАГРИ И ИЗЯЩЕСТВО С РУМЪНСКИ АДРЕС    
Култура  Трима художници от северната ни съседка вчера откриха изложба в Добрич. Те разкриват свят, в който през невидима вратичка преминават от действителността

Румънските художници Луиза Кала, Андрей Негура и Георгий Алдеа представят пред добричката публика свои творби. Експозицията бе открита вчера и ще бъде на вниманието на добричлии до началото на септември.
"Изложбата е част от един процес, който започна преди година" - заяви на пресконференция по-рано вчера директорката на Художествената галерия Евелина Ханджиева. Тя припомни, че добрички творци участваха в пленер "Магията на Добруджа" в Мангалия. "Работите на Луиза Кала завладяват с усещането за цвета, а живописта на Андрей Негура впечатлява с плътната маска в духа на абстракцията" - коментира Ев. Ханджиева. Двамата творци също взеха участие в срещата с журналисти. Третият творец - 82-годишният скулптор Георгий Алдеа, не е могъл да дойде в Добрич за откриването на съвместната изложба.
"Художниците от Румъния и България живеят, мислят и работят еднакво. С нетърпение очаквам деня, когато ще можем да се срещаме без да има граници" - сподели Луиза Кала. Тя притежава частна галерия в Мангалия, представяла е самостоятелни изложби още в Констанца, Атина, Валенсия. "Аз искам да покажа цветовете на свят, в който много често пътувам. Имагинерния свят. Там бягам от действителността. Това е рай, тъй като там всичко е красиво и добро" - каза още Луиза Кала.
"Искам да покажа на публиката в Добрич моето творчество и тенденциите в него" - заяви Андрей Негура. Той каза още, че е необходимо време, за да се създаде истинска оценка на стойностите, а галериите трябва да насърчават това. А. Негура припомни годините, в които във всички страни от бившия Източен блок художниците са защитавани с т.нар. държавни поръчки. Творецът е завършил Академията за декоративно изкуство в Будапеща, Академията за текстил в Москва и училището по изкуствата "И. Репин".
"В Румъния не съществува пазар на изкуството" - сподели още Луиза Кала и добави, че трябва да премахнем границите, да работим заедно, да накараме Запада да оценява творбите на румънските и българските автори по достойнство.
 


Сходни връзки

БАГРИ И ИЗЯЩЕСТВО С РУМЪНСКИ АДРЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди