изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:36 EEST
ФЕСТИВАЛЪТ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ЯРКИ ОЧЕРТАНИЯ    
КултураИнтервю с Цветан Иванов - президент на международната фестивална програма "Приятели на България". Нейното шесто издание се проведе от 4 до 18 юли в курорта Албена

- Г-н Иванов, колко изпълнители участваха в тазгодишното, шесто поред издание на фестивала в Албена?
- Заедно с хоровия фестивал "Маестро Захари Медникаров", който е част от "Приятели на България", това са 1192 изпълнители и педагози от Русия и отделно около 100 участници от България, включително и от Добрич. Средната възраст на участниците е 15-17 години, но имахме както 4-годишни изпълнители, така и над 20-годишни.
- В какви жанрове се изявяват участниците?
- Фестивалът е многожанров - предимно хореография, но така също народни и естрадни ансамбли и индивидуални изпълнители, инструменталисти, цирково изкуство, театър на модата, изобразително изкуство.
- Как се развива фестивалът през годините? Увеличава ли се интересът към него?
- Фестивалът придобива все по-ярки и значителни очертания в Русия и се превръща в един от най-престижните. Това личи и от 100-процентовото увеличение на участниците, миналата година те бяха около 600. Смея да твърдя, че за догодина очакваме също 100-процентов ръст на броя на изпълнителите.
Това се дължи в голяма степен на добрата организация и топлото отношение, както и на яркото присъствие и подкрепата на курортен комплекс Албена. Децата се настаняват във великолепни условия. Така се съчетава почивката с фестивалните мероприятия. Това е своеобразна форма на туризъм. Руските деца са потенциални бъдещи туристи в България и приятели на страната ни. След 3-4 или повече години те ще се върнат тук със семействата си.
- Фестивалът "Приятели на България", освен в Албена, през останалата част от годината се провежда и в Русия. Бихте ли разказал по-подробно за това.
- Започваме през есента с голям фестивал в Сочи, на който каним и деца от Добрич. Тази година ще е петото му издание. След това провеждаме цикъл от фестивали в Москва, които са тясно профилирани по жанрове. Стремим се да доведем и български специалисти. Миналата година, например, гостува Маестро Захари Медникаров. За януари 2006 година планираме един фестивал в Петрозаводск /Република Карелия/. Заместник-кметът на града - Татяна Самохина, ни гостува сега в Албена. Идеята е в Петрозаводск да привлечем състави от скандинавските страни, които после да дойдат в България.
Отделно две години подред вече правим майсторски класове в Семково за децата от Добрич, като там с тях работят първокласни специалисти. Децата са във възторг, както и техните родители.
Искам да отбележа обаче, че по отношение на фестивала, който провеждаме в Албена, проблем е слабото участие на български изпълнители.
Но искам да заявя задоволството си от факта, че през шестте години на фестивала и при отделните му форми през него са минали 21 200 участници, като над 40 процента от тях са постоянни. Ръководителите на съставите и тази година заявиха, че отново ще дойдат.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ФЕСТИВАЛЪТ ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ЯРКИ ОЧЕРТАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди