изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:36 EEST
Сергей Станишев обяви състава на правителството с мандат на левицата    
Политика София. Лидерът на БСП и Коалиция "За България" обяви състава на правителството на БСП и ДПС на заседание на Висшия съвет на партията и Парламентарната група. Кабинетът, който Станишев ще връчи днес следобед на президента Георги Първанов, е следният:


Министър-председател: Сергей Станишев
Вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция: Ивайло Калфин
Вицепремиер и министър на природните бедствия и аварии: Емел Етем
Министър на финансите: доц. Пламен Орешарски
Министър на вътрешните работи: Румен Петков
Министър на отбраната: Ангел Найденов
Министър на правосъдието: Бойко Коцев
Министър на държавната администрация и административната реформа: Димитър Калчев
Министър на икономиката и енергетиката: Румен Овчаров
Министър на транспорта: Петър Мутафчиев
Министър на регионалното развитие и благоустройството: Асен Гагаузов
Министър на околната среда и водите: Джевдет Чакъров
Министър на земеделието и горите: Нихат Кабил
Министър на труда и социалната политика: д-р Хасан Адемов
Министър на здравеопазването: проф. Радослав Гайдарски
Министър на образованието и науката: проф. Венелин Живков
Министър на културата: Стефан Данаилов
Министър на младежта и спорта: Весела Лечева

Справка за проектокабинета на Сергей Станишев

 Биографични справки за членовете на проектокабинета, предложен за гласуване с мандат на Коалиция “За България”.

Министър-председател
Сергей Станишев
Сергей Станишев е роден е на 5 май 1966 г. в украинския град Херсон. Той е историк по образование. През 1995 г. става експерт в международния отдел на "Позитано" 20. През 1996 г. новоизбраният председател на БСП Георги Първанов го кани в активната политика, след което го сочи за свой приемник. На първото заседание на 44-ия конгрес на БСП през 2000 г. Станишев е избран за член на Висшия съвет. След това той влиза в Изпълнителното бюро и става международен секретар на партията. Избран е за лидер на БСП на 15 декември 2001 г.
От 5 юли 2001 г. е член на 39-то Народно събрание. Избран е от 19 избирателен район – Русе. От 20 юли 2001 г. е член на Kомисията по външна политика, отбрана и сигурност. В периода 20 юли 2001 г. - 24 януари 2002 г. е член на Комисията по европейска интеграция. От 22 декември 2001 г. е председател на ПГ Парламентарна група на Коалиция за България.
На парламентарните избори през 2005 година е номиниран за водач на листа на 2 избирателен район – Бургас и на 25 избирателен район - София.

Вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция
Ивайло Калфин
Роден на 30. 05. 1964 г. в София. Завършил е френска езикова гимназия. Има магистърски степени по Международни икономически отношения от УНСС (1988) и по Международно банкиране от Университета в Лафбъро, Великобритания (Loughborough University) (1999). Специализирал е в Австрия и САЩ. Народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание. Работил е в областта на външната търговия и като консултант по корпоративни финанси и макроикономически анализи. Преподава финанси в Интернешънал Юнивърсити-София по програма на Университета в Портсмут, Великобритания. Бил е секретар на президента Георги Първанов по икономическите въпроси.
Владее английски, френски, испански и руски езици. Занимава се с гмуркане и скуош. Женен, с една дъщеря.

Вицепремиер и министър на природните бедствия и аварии
Емел Етем
Емел Етем е родена на 4 март 1958 г. в Исперих, България. По професия е машинен инженер. Била е народен представител в 39-то НС и влиза като народен представител от ДПС от 18-ти МИР – Разград и в 40-то НС.

Министър на финансите
Доц. Пламен Орешарски
Пламен Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в Дупница. Завършил е Икономическия институт - София през 1984 г. От 1987 г. е редовен асистент в катедра "Финанси". През 1992 г. защитава дисертация в областта на инвестициите и става доцент.
От 1993 г. работи в Министерство на финансите като началник на управление "Държавно съкровище и дълг". От 1997 г. е зам.-министър на финансите и член на Съвета на директорите на Булбанк до приватизацията на банката.
От лятото на 2001 г. е редовен преподавател в катедра "Финанси" на Икономическия институт.
След последната национална конференция на СДС бе избран за заместник-председател на партията.

Министър на вътрешните работи
Румен Петков
Роден е на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е Математическа гимназия в Плевен. Висшето си образование получава в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” – Факултет по математика. Има следдипломна квалификация в Стопанска Академия “Д.А.Ценов” – Свищов, Факултет по финансов мениджмънт.
Октомври 2003 г. е ръководител на Национален предизборен център на БСП за местните избори. Юни 2002 г. е избран за заместник-председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия. Декември 1999 – 2002 г. е секретар по Коалиционната политика на ВС на БСП. 2001 г. е ръководител на Предизборната кампания на Президента Георги Първанов. 1995 – 1999 г. е кмет на Община Плевен. 1992 –1995 г. е председател на Общински съвет на БСП - Плевен .
Владее руски език. Женен, с две деца. Народен представител в 39-ото Народно събрание. Член на ИБ на ВС на БСП. Народен представител. Член на Комисията по взаимоотношенията на БСП с политическите партии, синдикатите и структурите на гражданското общество. Член на Комисията за работа с ветераните на партията.

Министър на отбраната
Ангел Найденов
Ангел Найденов е роден на 28 септември 1958 г. в Кърджали. По професия е инженер - навигатор със специалност корабоводене. В 39-то НС е депутат от 29-ти Хасковски многомандатен избирателен район. Член е на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, на Комисията по транспорт и телекомуникации, на Делегацията в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива и на Делегацията в асамблеята на Западноевропейския съюз.

Министър на правосъдието
Бойко Коцев
Роден на 18 юни 1956 г. в София. През 1980 г. завършва висшето си образование по специалност “Международно право” в Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е “Международно публично право” в Международния съд в Хага през 1983 г. и в КМП, Женева през 1984 г. През 1986 г. специализира в Британския институт за международно и сравнително право. През 1995 г. специализира “Европейска правна интеграция” в "Сивил Сървиз Колидж", Лондон (Великобритания). В продължение на 20 години работи в системата на Министерство на външните работи. Бил е заместник-директор и началник отдел “Отношения на България-ЕС” в дирекция “Европейска интеграция” и заместник-ръководител на посолството на Република България в Зимбабве (1989-1993 г.). От 1993 г. до 1995 г. е заместник-началник на Управление “Международно право”. От 1995 г. до 1998 г. е заместник-началник на Мисията на Република България към Европейския съюз в Брюксел.
През август 2001 г. е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Като заместник-министър отговаря за административната реформа в МВР, международното сътрудничество и воденето на преговори за присъединяването към ЕС по отворената глава "Правосъдие и вътрешни работи". Говори руски, английски и френски език. Женен, има две деца.

Министър на държавната администрация и административната реформа
Димитър Калчев
Димитър Калчев е роден на 21 ноември 1945 г. в град Русе. През 1968 г. завършва Висшия институт за машиностроене и електрификация в град Русе. Завършва задочно и Висшата икономическа академия в Москва, специалност “Управление на промишлеността”. През 1996 г. специализира “Управление на общинските финанси” в Северна Каролина (САЩ), а през 1997 г. – “Развитие на асоциацията на общините” във Вашингтон (САЩ).От ноември 1995 г. е кмет на община Русе. Преди това е директор на Кредитна банка (1992 г.) и заместник-директор на Пощенска банка (1991 г.) През 1986 г. работи като заместник-генерален директор на Комбинат за тежко машиностроене град Русе. През 1979 г. е ръководител на обектите на “Машиноекспорт”-София в Източна Африка. От 1981 г. до 1986 г. е заместник-директор и генерален директор на компании в Килиманджаро, Танзания.
От април 1996 г. е член на Изпълнителното бюро на Конгреса на местните и регионални власти в Съвета на Европа в Страсбург. През 1996 г. - 2000 г. е председател на Националната асоциация на общините в Република България. За периода от 1998 г. до 2000 г. е вицепрезидент на работната група по регионализма при съвета на Европа в Страсбург.
Владее английски и руски език, ползва арабски и немски език.
Семеен, с едно дете.

Министър на икономиката и енергетиката
Румен Овчаров
Роден е на 5 юли 1952 г. в Бургас, България. По професия е инженер-физик - специалност Атомни електроцентрали и установки, макроикономика. Народен представител в 39-ото НС. Зам.-председател на ПГ на Коалиция “За България”. Член е на комисиите по: икономическата политика; по енергетика. Участва в делегацията в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Член е и на временна комисия за проучване на данните по твърденията за финансиране на Българската Социалистическа партия от режима на Саддам Хюсеин в Ирак. Член на ИБ на ВС на БСП. Член на Съвета по социално - икономическа политика.
Народен представител в 40-то НС.
Женен.

Министър на транспорта
Петър Мутафчиев
Роден е на 10 април 1961 г. в Първомай. Има висше техническо образование, инженер металург. Специалист по управление на промишленото производство. Народен представител в 39-ото Народно събрание, секретар е на ПГ на Коалиция “За България”. Участва в: Kомисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство; Комисия по транспорт и телекомуникации; Временна анкетна комисия, която да извърши проучване и комплексна проверка на дейността на държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" към Министерството на транспорта и съобщенията; Временна парламентарна комисия, която да извърши проучване и проверка на безопасните и здравословни условия на труд в "Кремиковци" АД и изпълнение на Решението на Народното събрание от 29 март 2002г.; Временна анкетна комисия, която да изясни целесъобразността на решение от заседание на Министерския съвет, проведено на 16.12.2004 г., съгласно протокол 48, т. 11, за предоставяне на концесия за републикански път “Калотина-Софийски околовръстен път (северна дъга) - Оризово - Стара Загора - Нова Загора - Ямбол - Карнобат - Бургас”, изключителна държавна собственост.
Член на ВС на БСП. Член на Комисията по взаимоотношенията на БСП с политическите партии, синдикатите и структурите на гражданското общество.
Народен представител в 40-то НС.
Женен, с едно дете.

Министър на регионалното развитие и благоустройството
Асен Гагаузов
Асен Гагаузов е роден на 13 май 1953 г. в Сливен. По професия е икономист със специалност счетоводство и контрол. През 1999 г бе избран. за кмет на Сливен.
Народен представител в 39-то НС, където е член на Kомисията по бюджет и заместник-председател на Kомисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство и Временната комисия за дейността на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, относно усвояването на финансовите средства, отпуснати от Европейския съюз по програмите ФАР и ИСПА за периода 1999 година - май 2004 година.
Член е на Временна анкетна комисия за проверка на Споразумението за експортна кредитна линия за инвестиционен проект между Република България и Банка Австрия Кредитанщалт и Договора за проектиране, построяване и оборудване на нова педиатрична университетска болница между Република България и фирма "Вамед Инженеринг" - Виена, Австрия. Заместник-председател на Временна анкетна комисия, която да изясни целесъобразността на решение от заседание на Министерския съвет, проведено на 16.12.2004 г., съгласно протокол 48, т. 11, за предоставяне на концесия за републикански път “Калотина-Софийски околовръстен път (северна дъга) - Оризово - Стара Загора - Нова Загора - Ямбол - Карнобат - Бургас”, изключителна държавна собственост.
Народен представител в 40-то НС от Сливен.

Министър на околната среда и водите
Джевдет Чакъров
Д-р Джевдет Чакъров е на 44 години, хирург, депутат от ДПС в 40-то НС. Член е на ръководството на партията.

Министър на земеделието и горите
Нихат Кабил
Нихат Кабил е роден на 5 декември 1962 г. в с. Подайва, община Исперих, област Разград. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив като инженер-агроном. Специалист е по растениевъдство и фуражно производство.
От август 2001 г. Нихат Кабил е заместник–министър на земеделието и горите с ресор: структурна политика, поземлени отношения, хидромелиорации и поливно земеделие.
Професионалната си кариера започва като главен агроном в село Бъзовец, област Русе. Заемал е ръководни длъжности в зърнопреработвателни и консервни предприятия от частния сектор.
Владее турски и руски, ползва английски език. Женен е, с едно дете.

Министър на труда и социалната политика
Хасан Адемов
Д-р Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 г. в Исперих. По професия е лекар, специалността му е анестезиология и реанимация.
В 39-о НС влиза от листата на Движението за права и свободи в Разград. Председател е на комисията по труда и социалната политика, член на комисията по здравеопазване в Народното събрание.
Народен представител в 40-то Народно събрание от ДПС.
Женен, с две деца.

Министър на здравеопазването
Проф. Радослав Гайдарски
Радослав Гайдарски е роден в село Градец, Видинско, завършил е гимназия във Видин и медицина в София.
Проф. Радослав Гайдарски е ръководител катедра "Обща и оперативна хирургия". Участвал е в извършването на първата чернодробна трансплантация у нас.
Проф. Гайдарски е избран за лекар на 2004 година.

Министър на образованието и науката
Проф. Венелин Живков
Проф. Венелин Живков е ректор на Техническия университет в София.

Министър на културата
Проф. Стефан Данаилов
Стефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават". През 1963 г. е приет във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".
Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Участва в над 100 български и чуждестранни филмови продукции. Голяма международна популярност му донася ролята на майор Деянов от филма "На всеки километър" (1969 г.).
За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. През 1973 г. се присъединява към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес. От 1994 г. активно снима за италианската телевизия Rai.
От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г. Наричан е от своите студенти Мастера.
От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.
Награди за актьорски изпълнения в киното: Специална награда на журито на Фестивала на българския филм (ФБФ) във Варна (1969 г.) за филма "На всеки километър"; Голямата награда за мъжка роля (княз Светослав Тертер) за филма "Князът" (ФБФ Варна, 1970 г.); Голямата награда за мъжка роля във филма "Черните ангели" (ФБФ Варна, 1970 г.); Първа награда "Златен Лачено" (МКФ в Авелино, Италия, 1971 г.); Голямата награда МКФ Карлови Вари, Чехословакия, 1970 г. През ноември 2004 г. получава наградата "Паисий Хилендарски".
Стефан Данаилов е член на ИБ на ВС на БСП. Народен представител в 39-о НС. Член на Съвета по култура и духовност.

Министър на младежта и спорта
Весела Лечева
Весела Лечева e родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Национална спортна академия. По професия е офицер. Работила е като старши инспектор в центъра по бойна подготовка и спорт към вътрешното министерство.
Тя е състезателка по спортна стрелба (пушка). Многократна републиканска шампионка. Има два сребърни медала от Олимпийски игри. В Сеул през 1988 година печели сребърен медал на 50 м. с пушка (3x20 изстрела). В Барселона през 1992 г. печели сребърен медал в дисциплината 10 метра пушка (40 изстрела). Има 5 златни медали от световни първенства, едно седмо и едно 11 място в Барселона през 1998 г.
Весела Лечева е осемкратна европейска шампионка: сребърен медал в Бордо през 1999 г., 4-та и 6-та в Финландия през 1997 г.; 6-та в Талин през 1998 г. Седемкратна носителка на Световната купа. Печели златен медал на 3x20 и 40 изстрела в Хавана през 1997 г.; златен медал и 4-то място в Сеул през 1997 г.; сребърен медал в Сеул през 1999 г. и Мюнхен през 1999 г. /финал/; бронзов медал в Атланта през 1998 г. и в Пилзен през 2000 г. Притежава 17 световни рекорда в индивидуалните дисциплини.
Член е на изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет от ноември 2000 г. Председател на Българската федерация по спортна стрелба. Депутат от 39-тото Народно събрание от групата на Коалиция за България, парламентарен секретар на групата. Член е на комисията по социална политика, председател на Комисията за децата, младежта и спорта.
Весела Лечева е омъжена за председателя на българската федерация по боулинг Манол Велев.

Кабинет в неделя, 12 часа

Днес по обед в 12.00 ч. на "Позитано” 20 на съвместно заседание на ВС на БСП и депутатите от левицата, Сергей Станишев ще представи проекта за състав и структура на кабинета на БСП и ДПС

На публиката правителството ще бъде представено около 15 часа. След това проектът ще бъде представен на президента Георги Първанов, който трябва издаде указ и да го изпрати в парламента. На извънредно заседание във вторник Народното събрание ще гласува новия кабинет.
Припомняме, че групите на левицата и ДПС имат 116 гласа плюс един на независимия депутат Петър Манолов, отцепил се от "Атака". За да мине кабинета, са нужни 121 гласа, като левицата разчита те да дойдат при евентуално тайно гласуване. Всички други групи обаче обявиха, че са за явно гласуване. Отсъствие на десетина депутати също върши работа на левицата, тъй като и върши работа и обикновено мнозинство от присъстващите.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сергей Станишев обяви състава на правителството с мандат на левицата | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Сергей Станишев обяви състава на правителството с мандат на левицата
Автор: Anonymous да 2005-07-25 @ 07:30 EEST
Десет дена младите дружини
как Парламента бранят.
Софийските ресторанти трепетно
повтарят на боя ревът.
Пристъпи ужасни!Дванайсетий път
гъсти орди лазят по паважа в ноща сива
и стейкове го стелят и бира го залива
Бури подир бури!Рояк след рояк.
Доган безумни сочи Парламента пак
и вика :"Търчете!Тамо са благините!"
И турците тръгват с викове сърдити
и "Аллах" гръмовно въздухът разпра.
Парламентът отговаря с друг вик:Ура!
И с нов дъжд кюфтета и пръжоли с гъби
патриотите наши опръскани с кетчъп и къри
лапат и нагъват без сигнал без ред
всякой само гледа да бъде напред
и стомаси препълни на бара да изложи
и едно лайно в Парламента повеч да изходи
Дискотеките екнат.Турците ревът
Насипи налитат и падат и мрат
Идат като тигри,бягат като овци
и пак им го набутват в гъза българи орловци
Сергей Станишев обяви състава на правителството с мандат на левицата
Автор: Anonymous да 2005-07-25 @ 07:46 EEST
Важно съобщение!Обрязването на всички български граждани ще стане по график спуснат от Министерският съвет и изпълнението ще бъде връчено на областните управители непосредствено след вземане на мандата от новото правителство.Ще бъдат сформирани медецински екипи по кметства за по -бързото приключване на кампанията по обрязване краекожието на пениса.На обрязване понадлежат всички български граждани без изключение.Освобождават се само обрязаните вече, след представяне на бележка от районният ходжа.За българските граждани които се намират в чужбина ще бъдат сформирани медицински екипи на Граничните Пропусквателни Пунктове и ще бъдат обрязвани веднага след Паспортна проверка и преди Митническа проверка.Багажът се получава единствено и само като се покаже бележка да извършено обрязване.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди