изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:24 EEST
Д. НИКОЛОВА И А.ДЖАРИМОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАМЕТНИКА НА ГЕРОИТЕ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА    
НовиниВ края на миналата работна седмица кметът на Добрич Детелина Николова се срещна с Генералния консул на Руската федерация във Варна Аслан Джаримов. Гостът бе в Добрич по нейна покана - за обсъждане на бъдещи съвместни инициативи между общината и консулството. По време на срещата стана ясно, че и двете страни имат готовност да предложат конкретни сфери на сътрудничество, информираха от кметството.

Двете институции обмислят общи действия за  възстановяването и монтирането на надгробния паметник на 122 загинали руски воини и офицери по време на Руско-турската освободителна война - офицерите Петър Усяткин от 18 Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66 пехотен бутирски полк, Герасим Кузмински от 65 пехотен московски полк и всички незнайни руски воини, паднали в сраженията за освобождението на Добрич през месец януари 1878 година. Монументът се съхранява във военното гробище. Съвместната идея на общината и консулството е той да бъде издигнат в близост до костницата на загиналите руски воини над паметника на Хан Аспарух. Предстои общината и Генералното консулство да обсъдят съвместните си действия по преместването на паметника. По време на визитата си в града ни Генералният консул е посетил Международния колеж в Добрич. Там той се е запознал с учебните програми на колежа и материално-техническата база, с която разполага. Аслан Джаримов е изразил готовността на консулството да съдейства за създаване на контакти между висшето училище в родния му град Кубан и Международния колеж в Добрич. Идеята, подкрепена от община град Добрич, е да бъдат обсъдени възможности за сътрудничество между двете учебни заведения в предлаганите обучителни  програми в сферата на туризма.                Участие в срещата между кмета на Добрич и А. Джаримов е взел и руският гражданин Тропин Виталий Иванович, живеещ в Добрич. Той е получил от кмета удостоверение за награждаване с юбилеен медал по повод 60-ата годишнина от победата във Втората световна война. Удостоверението е от името на Националния обществен комитет за честване на годишнината. Руският гражданин живее със семейството си в Добрич от дълги години. Участвал е в събитията в Русия през 1942 година. Има две дъщери и двама внуци.

 

 


Сходни връзки

Д. НИКОЛОВА И А.ДЖАРИМОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАМЕТНИКА НА ГЕРОИТЕ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди