изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-31 @ 06:55 EEST
Сергей Станишев и Ахмед Доган подписаха политическо споразумение за формиране на коалиция    
НовиниСофия. Сергей Станишев и Ахмед Доган подписаха политическо споразумение за съставяне и формиране на коалиция за съвместна законодателна дейност и съвместно управление на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Коалиционните партньори са водени от мотивите: обща решимост за защита на националните интереси, общо разбиране за необходимостта да се осигури членството на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 година, необходимостта от укрепване на държавността и издигане на авторитета на държавните институции в Република България и необходимостта от решаване на неотложните проблеми на българските граждани и повишаването на равнището на тяхната жизнена реализация. Това е свързано с политиката на доходите, увеличаването на заетостта, осигуряването на ефективно, достъпно и качествено здравеопазване и образование.
По-рано днес Висшият съвет на БСП и парламентарната група на левицата одобриха предложения от лидера на Коалиция "За България" проектокабинет. Кабинетът, който Станишев ще връчи днес следобед на президента Георги Първанов, е следният:

Министър-председател: Сергей Станишев
Вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция: Ивайло Калфин
Вицепремиер и министър на природните бедствия и аварии: Емел Етем
Министър на финансите: доц. Пламен Орешарски
Министър на вътрешните работи: Румен Петков
Министър на отбраната: Ангел Найденов
Министър на правосъдието: Бойко Коцев
Министър на държавната администрация и административната реформа: Димитър Калчев
Министър на икономиката и енергетиката: Румен Овчаров
Министър на транспорта: Петър Мутафчиев
Министър на регионалното развитие и благоустройството: Асен Гагаузов
Министър на околната среда и водите: Джевдет Чакъров
Министър на земеделието и горите: Нихат Кабил
Министър на труда и социалната политика: д-р Хасан Адемов
Министър на здравеопазването: проф. Радослав Гайдарски
Министър на образованието и науката: проф. Венелин Живков
Министър на културата: Стефан Данаилов
Министър на младежта и спорта: Весела Лечева

Агенция “Фокус” припомня:
Според чл. 99 на Конституцията на България президентът възлага мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Според проведените на 25 юни 2005 г. парламентарни избори най-голям е съставът на Парламентарната група на Коалиция “За България”, която има 82 народни представители в 40-то НС. Кандидатът за премиер от тази група - Сергей Станишев, трябва да предложи състав на Министерския съвет в седемдневен срок. В случай че не успее, президентът възлага на кандидата за премиер на втората по численост парламентарна група да формира състав на Министерския съвет. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя от следващите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.
Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидат за министър-председател.
В случай, че не бъде избрано правителство, според чл. 99, алинея 5 на Конституцията президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Според чл. 64, ал. 3 нови Парламентарни избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. В акта, с който президентът разпуска Народното събрание, се определя и датата на изборите за ново НС.
Изборите за 40-то Народно събрание се провеждат на 25 юни 2005 г. Най-много гласове печели Коалиция “За България” - 33,98 % от упражнилите правото си на глас граждани. Партията печели 82 депутатски мандата. НДСВ е втората по брой спечелени гласове партия. За НДСВ гласуват 725314 български граждани (21.83 %) и партията печели съответно 53 депутатски места. За ДПС дават гласа си 14,7% от гласоподавателите. Депутатските места на ДПС в 40-то НС са 34. В подкрепа на Коалиция “Атака” гласуват 8,93 % от гласоподавателите, което определя 21 народни представители от коалицията в новото Народно събрание. С едно по-малко - 20, са депутатските места на ОДС в 40-я Парламент. За ОДС гласуват 280323 български граждани ( 8,44%). За Демократи за силна България гласуват 7,7 % български граждани. Мандатите на ДСБ в 40-то НС са 17, а на БНС - 13. За Български народен съюз на 25 юни 2005 г. гласуват 189268 ( 5,7 %).
Указът за свикването на 40-то Народно събрание е подписан от президента Георги Първанов на 5 юли 2005 г. Определената дата за свикване на 40-то НС е 11 юли 2005 г.
Междувременно започват неофициални срещи между представители на БСП с представители на ДПС и НДСВ.
На 28 юни 2005 г. се провежда заседание на ръководството на БСП, на което се обсъждат позициите, платформата и екипа, с които да започнат преговорите за съставяне на правителство. Изпълнителното бюро на ВС на БСП дава мандат на преговорния екип на Коалиция “За България” да започне политически консултации с всички основни демократични партии, избрани в парламента, без коалиция “Атака”. Социалистите създават работна група за преговори, в която влизат Сергей Станишев, заместникът му Румен Петков, двамата президентски съветници - Костадин Паскалев и Ивайло Калфин (водачи на левите листи в Хасково и Русе), членът на Изпълнителното бюро Ивелин Николов и кметът на Смолян Дора Янкова.
Същия ден ОДС, ДСБ и БНС призовават лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски да препотвърди позицията си от предизборната кампания, че няма да подкрепи социалистите при съставяне на правителството. Надежда Михайлова, Иван Костов и Стефан Софиянски се изказват единодушно, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП и няма да участват в консултации за съставянето му.
Официалните преговори за съставяне на правителство започват на 29 юни, когато се провежда среща между ръководствата на БСП и НДСВ. НДСВ е представлявано от Пламен Панайотов, Николай Свинаров и Долорес Арсенова, а БСП от Румен Петков, Ивелин Николов, Ивайло Калфин и Петър Кънев. По искане на НДСВ на срещата не присъстват лидерите на двете партии. По време на срещата са дискутирани принципни въпроси по отношение на политиката, която трябва да бъде водена и проблемите пред страната, свързани с ангажиментите на България към ЕС. Не е обсъждан конкретният състав на евентуално коалиционно правителство, нито въпросът за подкрепа на управленския мандат, на която и да е от двете политически сили.
След първата си официална следизборна среща, проведена на 30 юни, БСП и ДПС излизат с единодушно становище, че правителство трябва да се излъчи с първия мандат и че министър-председателят трябва да е излъчен от най-голямата политическа сила.
Междувременно на 1 юли се провеждат консултациите между НДСВ и ДПС за съставяне на правителство. Става ясно, че представителите на двете партии са се обединили около желанието за стабилно тристранно правителство с широка парламентарна подкрепа. В отсъствие на лидерите на двете партии Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, представителите на НДСВ и ДПС постигат съгласие за това, че България трябва да излъчва политика на стабилност.
На 2 юли представители на БСП провеждат срещи с представители на БНС. Преди срещата Български народен съюз (БНС) излага идеята си за програмно правителство, което отстоява ясните приоритети на България: влизането на страната през 2007 г. в Европейския съюз, справяне с престъпността и решаване на проблема с ниските доходи. На срещата Българският народен съюз потвърждава позицията си за съставяне на надпартиен програмен кабинет.
На 4 юли лидерите на БСП Сергей Станишев и на НДСВ Симеон Сакскобургготски се срещат на четири очи. Двамата обсъждат различните възможности за постигане на стабилно парламентарно мнозинство и за съставяне на правителство. По време на срещата със Симеон Сакскобургготски Сергей Станишев излага отново позицията на левицата, че въпреки уважението към всичко, направено от Симеон Сакскобургготски, няма политическа логика бъдещият министър-председател да е излъчен от НДСВ. Договорена е тристранна среща между лидерите на левицата, НДСВ и ДПС за съставяне на правителство.
Тристранната лидерска среща между Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган се състои на 6 юли. На нея не е постигнат резултат, който да доведе до съставяне на правителство. Не е обсъждан въпросът кой ще бъде премиер. Обсъждани са само политическите ангажименти на България. Симеон Сакскобургготски не отговаря еднозначно дали НДСВ ще се включи в управляващата коалиция.
На 9 юли, след 3-часови консултации БСП, НДСВ и ДПС одобряват обща програма, на която да стъпи евентуалното им бъдещо управление. Експертните групи на левицата, НДСВ и ДПС от специалисти в областта на икономическата и социалната сфера стигат до приемането на общ документ - "Политически приоритети на правителство на европейската интеграция, икономически растеж и социална отговорност". В текста на документа са посочени приоритетите в работата на евентуален общ кабинет. Трите партии се договарят възнагражденията да бъдат увеличени еднократно, но след съгласуване с МВФ. БСП се отказва от обещанието си да вдигне бюджетните заплати с 20%. В документа е записано още, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще е 6-8%. Договорени са още реформа в съдебната система и активна и предвидима външна политика.
На 13 юли работни групи на НДСВ и “Коалиция за България” навлизат във втората фаза на консултациите помежду си, свързана със структурата и персоналния състав на бъдещото правителство. На срещата не присъстват представители на ДПС. След разговора между БСП и НДСВ става ясно, че в правителството трябва да се включат консенсусни фигури, подкрепени от парламента и обществото.
На срещата между БСП и НДСВ проведена на 15 юли е обсъждана рамката на новото правителство, а именно: Управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС да има съвет, начело на който да бъде Симеон Сакскобургготски. За премиер да бъде излъчен соцлидерът Сергей Станишев, първи вицепремиер да е Пламен Панайотов, а трите формации да си разпределят пропорционално на изборните резултати министерските кресла.
Срещата между лидерите на БСП, ДПС и НДСВ уговорена за 16 юли не се състои. Лидерите на трите партии отлагат разговора, който се очакваше да сложи финал на преговорите по съставяне на новото правителство.
На 17 юли Сергей Станишев е предложен от Висшия съвет на БСП за следващия министър-председател на република България. Кандидатурата му е одобрена единодушно.
Междувременно от БСП обвиняват НДСВ в липсата на ясно изразена позиция, което бави преговорите. Във връзка с това от “Позитано” 20 поставят ултиматум до 20 юли НДСВ да реши окончателно дали ще участва в правителство с мандата на Коалиция “За България”.
На 22 юли НДСВ обявява, че няма да участва в коалиция с БСП. На заседание на Политическия съвет на партията надделява становището, че НДСВ трябва да бъде в опозиция, за да защити вота на 800 000 гласоподаватели.
 


Сходни връзки

Сергей Станишев и Ахмед Доган подписаха политическо споразумение за формиране на коалиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.06 секунди