изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:16 EEST
Станишев премиер и при мандат на Доган! НДСВ увисва    
Политика

Ахмед Доган заяви, че при мандат на ДПС кандидат за премиер ще е отново Сергей Станишев, а правителството ще е същото. Доган добави, че не вижда вариант ДПС да подкрепи НДСВ.



НДСВ много е свикнало с властта, но между моженето и искането има голяма разлика, добави Доган, цитиран от БНР. Тази позиция е ясен знак, че не е възможна и дясно-центристка коалиция, немислима без ДПС. Няма логика да подкрепим кабинет на партия, загубила изборите, каза и Румен Овчаров, номиниран за министър на икономиката и енергетиката. Двамата предупредиха, че ако правителството не мине, предсрочните избори и отлагането на членството в ЕС са сигурни. Двете партии подписаха коалиционно споразумение.

СПОРАЗУМЕНИЕ

Еднократно значително повишаване на работните заплати в бюджетната сфера, свързано с интеграцията на България в ЕС и при запазване на стабилността на фискалната система, предвижда подписаният снощи от левицата и ДПС документ "Политическите приоритети на правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност", съобщи Радио България.

В документа се посочва, че членството в ЕС се осмисля с по-високо качество на живота на българските граждани - активна социална политика, съобразена с критериите и постиженията на Европейския съюз.

Левицата и ДПС се ангажират да бъдат създадени условия за разкриване на най-малко 240 хиляди работни места в икономиката, което да доведе до трайно снижаване на безработицата до под 10 на сто. Предвижда се създаване на работни места за временна заетост, равномерно разпределени през годината.

В документа е записано и ежегодно актуализиране на линията на бедност, съобразено с практиката в ЕС, както и всяка година да бъдат повишавани доходите от труд с отчитане на растежа на БВП, инфлацията, производителността на труда и конкурентоспособността на икономиката. Двете политически сили предвиждат запазване на прогресивното облагане на доходите на физическите лица. Те се ангажират да осигурят устойчиво нарастване на пенсиите. Предлага се създаване на инвестиционен фонд за подкрепа на пенсионната система, решаване на проблемите, свързани с точковата система за пенсиониране, откъсване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от социалната пенсия.

Задължително образование до 16 годишна възраст, поето от бюджета заплащане на ученическа храна най-малко до 4-ти клас, на учебници и транспортни разходи на децата до 16 годишна възраст до 8-ми клас в държавните и общински училища, са сред приоритетите на Коалиция за България и ДПС. Предвижда се за семействата, които отговарят на критериите за социално подпомагане от бюджета да се плащат таксите за изпращане на децата в детските ясли и градини.

Въвеждане на минимален пакет от здравни услуги, гарантиран за всеки осигурен български гражданин, е друга цел на двете политически сили. Предвиждат се включване на пациента във формулирането на здравната политика и в контрола върху качеството на здравните услуги, както и реформи в системата на здравеопазване с оглед по-висока прозрачност и ефективност на изразходваните средства.
Левицата и ДПС се ангажират да търсят справедливо решаване на проблеми с неплатените здравни вноски на гражданите.

Сред политическите приоритети на коалицията са  мерки за развитие на българската култура и нейното популяризиране в ЕС, активно участие в европейски културни инициативи и програми, развитие на регионалното сътрудничество в областта на културата, насърчаване на частните инвестиции в българската култура.

Задълбочена реформа в съдебната система, е сред основните приоритети за левицата и ДПС. Предвиждат се незабавни мерки за ускорено приемане на нови НПК, АПК и Закон за правната помощ, реформа на търговското правораздаване и извеждане на търговския регистър от съдебната власт, въвеждане в действие на частното съдебно изпълнение. Обсъждане на възможни промени в Конституцията е записано в документа. Предвиждат се разширяване на правомощията на Министерство на правосъдието и на неговия инспекторат и обсъждане на мястото на прокуратурата и следствието. Функционални промени за ясно разграничаване на правомощията на съдилищата като решаващ орган по съществото на спора и на прокуратурата, както и между органите на предварителното производство, подобряване на координацията и взаимодействието между всички звена, са цели на БСП и ДПС.
Сред приоритетите са и процесуални промени за по-голяма бързина и ефективност - възстановяване на двуинстанционното производство по някои категории дела,промени в подсъдността, процесуални предпоставки за бързина и срещу ненужното забавяне на делата. Организационни промени за повишаване на контрола по организацията и движението на делата,подобряване на квалификацията и материално-техническите условия за работа на магистратите, са записани още в документа.

Левицата и ДПС са за утвърждаване на България като последователен, надежден и предвидим партньор в НАТО и ЕС, за активизиране на сътрудничеството в Югоизточна Европа, за развитие на активни политически, икономически и културни връзки със САЩ и Русия, както и за активизиране на връзките с традиционни и нови партньори на България от Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка. Незабавно започване на действия за изтегляне на българския военен контингент от Ирак, е записано в документа.

 


Сходни връзки

Станишев премиер и при мандат на Доган! НДСВ увисва | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Станишев премиер и при мандат на Доган! НДСВ увисва
Автор: Anonymous да 2005-07-25 @ 15:49 EEST
БРАВО !!!
покажете им, че можете
Станишев премиер и при мандат на Доган! НДСВ увисва
Автор: Anonymous да 2005-07-25 @ 15:56 EEST
Дано Господ да накаже всички тези които предадоxа власта в ръцете на Доган

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди