изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:34 EEST
Посред бял ден гърмят по яхта във Варна    
Ред и сигурностДва изстрела с пистолет срещу варненската яхта "Рея" са произведени в събота от закотвена пред Фичоза лодка с регистрация Вн 3246. Инцидентът е станал около 16,20 ч., когато яхтата с четирима души на борда - две жени и двама мъже, се прибирала към Варна на платна от разходка до района на Паша дере, съобщи в. "Черно море". По щастлива случайност няма пострадали - единият от куршумите е улучил лайсната на фалшборда на яхтата и е преминал на 30-ина сантиметра от главите на пътниците.


Пред южния край на Фичоза на около 30 градуса от моя курс забелязах закотвена лодка без национален флаг, от която започнаха да ми махат и да крещят нещо, разказа шкиперът на "Рея" Росен Генов. По думите му в такъв случай е логично да се предположат две неща - или някой иска помощ, или предупреждава, че в близост има гмурнал се леководолаз. След като изключил първата възможност, той отклонил яхтата с още 30 - 40 градуса вдясно и внимателно огледал повърхността на водата за буй на леководолаз или т.нар. тапа, но не забелязал нищо. Тъй като продължиха да ръкомахат и да викат, се отклоних на 90 градуса от тях и тогава чух изстрел, разказа шкиперът. По яхтата се чул удар като от камък. Шкиперът веднага се свързал с Граничната полиция и сигнализирал за инцидента. След това направил втори поворот, за да види регистрационния номер на лодката, при което се чул втори изстрел. Беше бяла, преоборудвана от спасителна корабна лодка, с рубка и мачта, поясни Росен Генов. Според него на борда е имало 5 - 6 души, сравнително млади хора, сред които може би и дете.
След като "Рея" се прибрала в яхтклуб "Кап. Георги Георгиев", станало ясно, че куршумът е улучил металната лайсна на фалшборда. Тя е направена от твърда сплав на титан с алуминий, от удара е леко изкривена, но на практика е спасила и яхтата от повреди, и хората на борда й.
Лодката, от която е стреляно, е собственост на варненския бизнесмен Георги Н. Х., производител на метални конструкции за нуждите на селското стопанство, каза началникът на Гранична полиция - сектор Бургас, полк. Ваньо Иванов. На борда собственикът возел 4-ма мъже, които са охранители в пловдивската фирма "Дайкс" ООД, съпругата и детето на единия от тях. Според показанията, които е дал собственикът на лодката след задържането й, яхтата "Рея" минала много близо до тях, а двама от мъжете били в морето. Останалите на борда се опитали първо с махане и викове да отклонят яхтата. След като видели, че тя продължава по курса си, единият извадил късоцевен пистолет "Зиг Зауер" 9х19 и стрелял във въздуха, обяснил Георги Н. Куршумът обаче е попаднал пряко в яхтата, но е рикоширал. Ако траекторията му е била със сантиметри по-нагоре, е можел да улучи някой от хората в кокпита й.
Оръжието, с което е стреляно, заедно с намиращите се в него 3 патрона, е иззето заедно с намиращите се в него 3 патрона и ще бъде подложено на експертиза. То се водело на трима от охранителите на пловдивската фирма. От ръцете на всички са взети натривки, за да се установи кой в действителност е стрелял, въпреки че единият от разпитаните си е признал, че той е произвел изстрела.
Яхтата "Рея" е 11-метров Dofour, собственост на "ХСИ инвест" АД, и е едва 2-годишна. Шкиперът й вече е подал жалба за инцидента в Граничната полиция и днес ще бъде разпитан от дознател. По случая се води разследване. Източник: News.dir.bg
за реклама | работа
 


Сходни връзки

Посред бял ден гърмят по яхта във Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди