изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:47 EEST
Задава се правителство на бюджетната щедрост    
ПолитикаАко бъде гласувано във вторник, новото правителство на БСП и ДПС ще управлява по приоритети, които вещаят доста по-голяма бюджетна разточителност в сравнение с последните години. Документът, който лидерите Станишев и Доган подписаха в неделя, малко се

различава от споразумението, постигнато и с НДСВ в периода, когато царската партия все още преговаряше за включване в коалицията. За разлика от договореното в несбъднатата тройна коалиция бъдещото правителство вече се е ангажирало с конкретно повишение на разходите за здраве, образование, наука и култура, но е по-мъгляво за бъдещото намаление на данъчната тежест и е отписало от приоритетите си продължаването на приватизацията и концесионирането.

Разходи

В подписания в неделя двустранен документ остава ангажиментът от предизборната кампания на БСП (който беше приет и от НДСВ) за еднократно, значително повишаване на бюджетните заплати. Станишев и Доган обаче за зачеркнали условието, че това ще се случи само след съгласуване с Международния валутен фонд (МВФ). Бъдещият кабинет се е ангажирал, че ще запази фискалната стабилност. На пръв поглед "развръзването" на заплатите няма да е трудно, като се има предвид, че и към момента бюджетният излишък е около 1 млрд. лева и при запазване на тенденцията към края на годината се очертава да се удвои. На фона на задаващите се други бюджетни разходи обаче предлаганият за финансов министър Пламен Орешарски доста трудно ще върже сметката за 2006 година.

БСП и ДПС са конкретизирали с колко смятат да увеличат финансирането за някои обществени сфери, което при равни условия ще надуе разходите с около 5%. В неделното споразумение се казва, че (постепенно) за здравеопазване ще се заделят 6% от БВП (в момента е 4%), за образование - 5.8% (сега е 4.1%), за наука - 1% (при сегашни 0.3%), и за култура - 1.2% (при 0.6% за 2005 година). Бъдещите управляващи не са планирали съкращаване на други разходи и ако спазят намерението си да задържат бюджета балансиран, перспективата за бъдещо намаляване на данъците е много неясна.

Данъци

Дали заради логиката на горните числа или не, от документа на двойната коалиция е отпаднало изречението, за което се договориха заедно с НДСВ, а именно: "непокачване на сегашните ставки на данъка върху общия доход и намаляване на техния брой; непокачване на данъка върху печалбата (15%)". Кабинетът "Станишев" е потвърдил само, че ще запази прогресивното подоходно облагане и ще въведе нулева ставка за реинвестираната печалба. Последното беше обещано още от Симеон през 2001-ва, но не се случи заради съпротивата на Европейската комисия.

В бъдещата данъчна политика е залегнало намерението за намаляване на ДДС от сегашните 20% на 18%, "ако има фискална възможност за това". Посочва се също, че ще бъде въведено пълно семейно подоходно облагане.

Социално осигуряване

Основното очакване на бизнеса - за намаляване на осигурителната тежест, която сега е от най-високите в Европа, за съжаление се очертава като трудно изпълнимо. Идеята на НДСВ за намаляване на вноската за пенсия с 3 до 5 пункта още от 2006 година се е изпарила в документа на левицата и ДПС. Евентуалното правителство на Станишев се ангажира единствено с "постепенно намаляване на данъчно-осигурителната тежест с до 5%". Смесването на данъците и осигуровките означава, че ако коалиционният кабинет изпълни намерението си да намали ДДС, вноските за пенсия и здраве няма да паднат с повече от 3 пункта, и то в неясна времева перспектива. В общия документ не се казва нищо за исканите от бизнеса насърчения за работодателите и работниците за доброволно осигуряване чрез признаване за разход на осигурителните вноски.

Не е ясно и дали ще достигне политическа воля за създаването на "силвър фонд" в помощ на пенсионната система - проект, разработката на който е в напреднал стадий в Министерството на труда. Двете политически сили обаче са се ангажирали да изградят капиталов елемент при задължителното пенсионно осигуряване. Те правят уговорката, че това ще стане без да се увеличава бюджетната субсидия към НОИ. Според по-радикални проекти на работодателски организации обаче еднократна бюджетна субсидия от излишъка може да стане база за цялостната реформа на осигурителна система.

Същевременно обаче двете политически сили планират да преразгледат сегашната точкова система за пенсиониране, нещо, срещу което винаги е възразявало ръководството на НОИ.

От декларацията на кандидатите за изпълнителна власт става ясно, че т.нар. линия на бедност ще се актуализира всяка година. Намеренията на НДСВ (подкрепени от бъдещия социален министър Хасан Адемов) бяха минималната заплата да се определя като 150% от линията на бедност.

-----------

Съдебна реформа

Приоритетите на новата коалиция могат да се разделят на няколко групи - такива, които следват стратегията на предишния кабинет, по-радикални идеи и развитие на отдавна изоставени проекти. Договореностите между БСП и ДПС изцяло се покриват с тристранното споразумение, до което двете партии достигнаха преди две седмици с НДСВ.

Като основен приоритет е залегнало ускореното приемане на нов Наказателно-процесуален кодекс (НПК), на първия Административно-процесуален кодекс (АПК) и на Закон за правната помощ. Трите проекта са отдавна внесени в парламента и са основни изисквания на ЕС за членството на България през 2007 г.

Новата коалиция заявява също, че ще обсъди мястото на прокуратурата и следствието, и се обявява за структурни промени.

В началото на мандата си и НДСВ направи опит за това, но беше блокирано от Конституционния съд. Затова структурните промени в приоритетите на проектокабинета са обвързани с провеждане на "възможните поправки в конституцията". Разработени са и функционални промени в съдебната власт. В тях приоритет е обявяването на съда за единствен орган, който решава делата, и за разграничаване на правомощията му от тези на следствието и на прокуратурата. Това изненадващо напомня на идеята на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров за обявяване на съда за основен носител на съдебната власт и за промени в конституцията, които да регламентират това. Проектоправителството обявява, че ще работи и за разширяване на правомощията на Министерството на правосъдието, което е стара идея на Младен Червеняков от БСП и беше подета от Антон Станков в края на мандата му.

Двете партии са приели за приоритет и изваждането на фирмения регистър от съда. Тези идея беше залегнала и в програмата на кабинета "Сакскобургготски", но заради вътрешни противоречия не беше реализирана въпреки настояванията на бизнеса. ДПС и БСП обявяват, че ще се заемат и с навлизането на частните съдебни изпълнители, които да разбият монопола на държавното събиране на дългове. Подобно на последните две правителства и това твърди, че ще проведе процесуална реформа, която ще доведе до по-голяма бързина на решаване на делата. Мерките, които се предлагат, са "класически" - въвеждане на две инстанции по някои дела и промени в подсъдността. БСП и ДПС са заложили като приоритет на управлението си и изграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността, която трябва да свърже МВР, следствието, прокуратурата, съда, затворите и арестите. Този мегапроект също беше започван от кабинетите "Костов" и "Сакскобургготски", а след това изоставен. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Задава се правителство на бюджетната щедрост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди