изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:10 EEST
Совалката Дискавъри навлезе в орбита    
НовиниКейп Канаверал. Совалката Дискавъри, със седем астронавти на борда, навлезе в земната орбита минути след като беше изстреляна от международния космически център в Кейп Канаверал.
Това първата американска космическа мисия след катастрофата на совалката Колумбия през 2003.



Агенция "Фокус" припомня:

Задачите на седемчленния екипаж на дванадесет дневната мисия “Завръщане към полети” СТС-114 са извършване на доставки за Международната космическа станция и преди всичко тестване на нови процедури по безопасност.
Направени са значителни подобрения по сигурността на совалката - усъвършенстван е външният прикачим резервоар за гориво и са монтирани нови сензори на летателния апарат; удължена е механичната ръка, която е с камера и лазер и с нея астронавтите ще могат наблюдават повърхността на совалката за евентуални повреди.
Планирано е по време на мисията да бъдат извършени общо три излизания в открития космос от двама астронавти. Те имат за цел изпробване на способи за поправка на защитното топлинно керамично покритие на совалката, подмяна на жироскоп и монтиране на външна платформа за прикрепване към нея на резервни части.
Многофункционалният логистичен модул “Рафаело”, чието предназначение е да транспортира доставки до орбитални станции ще извърши третия си полет по време на тази мисия.
Предишният полет на “Дискавъри” бе насрочен за 13 юли 2005 г., но поради възникнала неизправност в горивната инсталация се отлага, след като астронавтите вече са заели местата си в совалката в очакване да излетят. Това е второто отлагане на изстрелването, след като първоначалният полет - планиран за май е отложен поради опасения, че натрупване на лед по външния прикачим резервоар за гориво е възможно да породи проблеми.
“Завръщане към полети” е първото изстрелване на совалка след трагедията с “Колумбия”. На 16 януари 2003 година след края на мисията си совалката “Колумбия”, навлизайки в земната атмосфера се взривява шестнадесет минути преди да се приземи. Нито един от седемчленния екипаж не оцелява. Причината за инцидента е физическо изхабяване на топлинния щит. Преди експлозията “Колумбия” е най-старата летяща совалка - първият от общо двадесет и осемте й полета е през април 1981 година.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Совалката Дискавъри навлезе в орбита | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди