изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:24 EEST
ЗАПОЧНА ЗАСЕДАНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА КАБИНЕТ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ - КБ+ДПС    
Парламент

 ПО НЕОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ИЗБРАН СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ.



**************************** 

ЗАСЕДАНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ С ПРЕМИЕР СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ /БСП/ - КОАЛИЦИЯ "ЗА БЪЛГАРИЯ" - ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

Не са показали как са гласували трима от АТАКА - Николай Величков, Симеон Величков и депутатът от Добрич Станчо Тодоров. Волен Сидеров заяви, че ако са гласували за правителство на Станишев, те веднага ще бъдат изключени от партията.

Вотът за премиер вече не се отразява от медиите

София. 15-минути, след като в парламента започна гласуването за премиер, журналистите, които отразяват вота, бяха поканени да си тръгнат, съобщи репортер на Агенция "Фокус".

 

По-рано 15-членната комисия с председател Димитър Абаджиев, която Народното събрание избра във връзка с провеждането на тайния вот за избор на премиер, Министерски съвет и структура на кабинета, реши да допусне журналистите да отразят процеса на гласуването.
Огнян Герджиков от НДСВ заяви, че е гласувал явно и против. На въпрос възможно ли е да бъде оспорен този вот, понеже пленарната зала е гласувала таен вот, а комисията е разрешила присъствието на медиите, Герджиков каза, че като юрист е категоричен, че ако има оспорване, то би било неоснователно.
Не проумявам защо медиите бяха изгонени на 15-та минута, това заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров, след като гласува.
“Аз гласувах против този кабинет, заради участието на ДПС”, каза още Сидеров.

Започна гласуването за министър-предсесател на България. Журналистите бяха допуснати да присъстват първите 15 минути по време на гласуването. Опозицията не пази тайната на своя вот. Това правят само депутатите от КБ и ДПС. Резултатът от гласуването за премиер се очаква след 19 ч.

Приключиха разискванията в НС. Пристъпва се към гласуване на решенията как ще става гласуването. Дава се по един час за всяко от гласуванията - министър-председател, структура и поименен списък на минисетрския съвет.

Каракачанов - БНС . Казва, че БНС няма да покрепи кабинета. Аргументира се със силното присъствие на ДПС в кабинета. С недоверието, което при управлението на НДСВ, движението е довело до напрежение сред българското население. Страхува се, че ДПС ще допринесе за нарушаване на етническия мир в България.

Депутатите излязоха в 20-минутна почивка.

Шопов - Атака - На почетните места в парламента ги няма почетните хора - няма го президентът, зам.-председателите и председателят на Народното събрание. Президентът го е йок. Доган го е йок. Пирински го е йок. Доган ще е йок, докато поиска сваляне на същото това правителство.

И балконите са празни. Няма ги официалните лица. Денят е истински фарс и аз не обвинявам никого. Това е стартът на това правителство. Провалът на това правителство е предеизвестен. Това е правителство на националното унижение.  Мизата снощи за подкупване на депутати е била вдигната от 100 000 на 300 000 лева, казвам го за съжаление на тези, които се продадоха по-рано.  Атака стои срещу всяко предадетлство и всеки който се гуши с тази терористична антиконституционна организация като ДПС. Умните хора от НДСВ разбраха това. Така наречените национално отговорните хора, които се подкупват, от тях политическите сили трябва да се разграничат и да ги изключат, защото иначе ще се чувстват като част от управлението.  Пропоръча всички да гледат СКАТ телевизия всяка вечер от 19.20 ч., за да знаят какво става в парламента. Акцентува на надписа: И все пак България ще пребъде!

Станчо Тодоров - Атакака - във всички досегашни правителства е участвало ДПС. Защо не можем да си направим български кабинет и да си управляваме българите. 15 години досегашните политици се научиха да говорят и народът ги слуша едно и също. Аз съм против мешенето и съм българи да управляват България.

Гущеров - БСП - Днес избираме и подкрепяме правителството на разума. Според него, ако не се избере правителството на КБ-ДПС, ще се отиде на нови избори, също с раздробени партии. Гущеров иронизира лидерите на опозицията.

Минчев - АТАКА - БСП участва в криминална приватизация заедно с НДСВ и ДПС, в сделките за БТК, енергоразпределителните дружества, концесиите - магистрала "Тракия". Магистралата е дадена на три криминални фирми. Така е с летищата, пристанищата. Не може да си затворим очите, че ДПСуправляваше заедно с НДСВ. Става въпрос и за външния дълг. Утре става сделка за 1 милиард лева и България търпи загуби. Акцентува на войната в Ирак и на имотите за премиера в оставка. Престъпление е връщането на болни, защото нямали осигуровки, както и липсата на лекарства за раково болни - за това има вина и ДПС. Няма да покрепя това правителство, защото БСП няма становище по тези въпроси.

Екатерина Михайлова - ДСБ : Гласуването е важно, но не и съдбовно. ДСБ са против пправителството на БСП-ДПС, защото това е волята на българския избирател, който изпрати ДСБ в парламента. ДСБ са и срещу мандат на Симеон Сакскобургготски - няма да променим позицията си, която е на нашите избиратели. Ние сме против кандидата за министър-председател е, защото той не получи партийно мнозинство за премиерски пост. Както и всеки друг от партийните лидери в този парламент. Досега не имало счучай да няма яснота откъде са гласовете за покрепа. Тези хора ще са или притиснати, заплашени или купени. Това е срам за парламента и България. Това ще е слабо правителство, коета, за да реализира политика, ще трябва всеки път да купува, заплашва или насилва депутати. БСП сключи сделка с Ахмед доган като му даде власт във всяко министерство, области и да назначава и уволнява хора, верни на него. Това правителство е с предизвестен провал.

 

Пред нас са два възможни избора - правителство на БСП и ДПС или нови избори, каза Георги Кадиев

 . Коалиция “За България” ще загърби реваншизма. Това каза от парламентарната трибуна Георги Кадиев, народен представител от левицата, по време на днешните дебати по проектокабинета на Станишев.
В изказването си пред парламента Кадиев изрази убеденост, че новото правителство ще се придържа към строга фискална дисциплина. Ще концентрира много усилия за засилване на данъчната и митническа администрация и ще направи всичко, за да създаде и поддържа подобаваща среда за бизнес в България. Убеден съм в продължаването на процесите за приватизация и преструктуриране на икономиката, каза още Кадиев.
Той обяви още, че вярва в категоричното и рязко разграничаване от високата корупционност на няколко последователни правителства, както и в това, че правителството ще вземе отношение по наболели въпроси, сред коио – имотите на Сакскобургготски, автомагистрала “Тракия” и др.
Бях от хората, които настояваха за широка тройна коалиция и съжалявам, че не се случи. Това, което е реалност пред нас, са два възможни избора – или правителство на БСП и ДПС или нови избори.
В заключение Кадиев призова да се направи разумният от тези два избора.

Сергей Станишев не успя да си осигури ясна и широка подкрепа, според Николай Василев


София. Сергей Станишев не успя да си осигури ясна и широка подкрепа, която щеше да го направи успешен премиер. Национално-отговорното днес е такова слабо

правителство изобщо да не се случи. Това каза от трибуната на Народното събрание Николай Василев, народен представител от НДСВ по време на днешните дебати за проектокабинета на Сергей Станишев. Ако правителството получи подкрепа, това ще стане с най-странното мнозинство в новата ни история, отбеляза Василев.
Според него БСП ни предлага погрешна икономическа философия и от НДСВ се опасяват от драстично повишаване на данъците на българските граждани, от отлив на инвестиции, от липса на доверие към водената политика.

ОДС ще работи за дясноцентриски кабинет, каза Надежда Михайлова
офия. ОДС ще работи за дясноцентриски кабинет, тъй като досега успешни са били само тези правителства. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ОДС Надежда Михайлова. Тя отбеляза, че БСП и ДПС предлагат правителство на безпомощност, което няма да има необходимата легитимност и компетентност пред европейските органи. “БСП не са дали обяснение как ще постигнат икономически растеж. С главоломното нарастване, което обещават, ще бъдем въвлечени в кризата от 1997 г.”, каза Михайлова. Според нея, заради икономическата програма на БСП ще нарасне сенчестата политика, рязко ще намалят темпа на разкриване на работни места и приходите в бюджета.

 

Сергей Станишев встъпва в длъжност като наследник на Жан Виденов, заяви Светослав Малинов

 София. Сергей Станишев встъпва в длъжност като наследник на Жан Виденов, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Светослав Малинов. Той отбеляза, че пътят на БСП към властта е бил “път на неудачи”. Като аргумент за това свое твърдение Малинов посочи, че преговорите за съставяне на коалиционно правителство са започнали лошо и са били проведени лошо. “Неуспех е и самото съставяне на правителство”, допълни Малинов. Според депутата от ДСБ, нараства усещането, че ДПС не е демократична партия, както и дали въобще е партия, подчерта Малинов. “Това, което най-много дразни, е усещането за специфичната политика, която се опитва да наложи ДПС", заключи Малинов.

 

Това, което днес се случва, поставя на много сериозно изпитание България, каза Александър Праматарски

 София. Това, което днес се случва, поставя на много сериозно изпитание България, каза от парламентарната трибуна депутатът от ОДС Александър Праматарски. Той постави под въпрос личността на кандидата за премиер Сергей Станишев поради неопитността му в политиката и в същото време недостатъчно голямата парламентарна подкрепа, която има кабинетът в парламента. “Това ще бъде един много труден парламент и едно много трудно правителство”, отбеляза Праматарски, като добави, че това ще бъде и едно нестабилно правителство. Според депутата от ОДС по-мъдро би било БСП да потърси подкрепата на трета парламентарна група - например БНС като коалиционен партньор, вместо да опитва да купува гласове. Праматарски отправи питане защо при положение, че социалната политиката бе приоритетна за БСП, те предоставиха Министерството на социалната политика на ДПС.

Соломон Паси: Станишев не изпълни едно основно обещание - да има повече жени в държавното ръководство
София. Не смятам, че теоретически е възможно да се съвместяват трите поста – вицепремиер, министър на външните работи и министър на евроинтеграцията. Това каза Соломон Паси, депутат от НДСВ и министър на външните работи в оставка, който коментира структурата на предложения Министерски съвет. Той отбеляза, че ще гласува против и заради персоналния състав на предложения Министерски съвет. Според Паси Сергей Станишев не изпълни основно предизборно обещание, а то е да вкара - повече жени в държавното ръководство. В предложения негов екип има само две жени и смятам, че такъв кабинет е обречен, каза Соломон Паси.
Ако намерите мнозинство, аз съм първият човек, който ще ви пожелае успех. Защото успехът на българския кабинет ще бъде успех на България, каза в заключение Соломон Паси.
Той отбеляза, че основната задача, която стои пред нашето общество, е България да влезе в Европейския съюз на 1 януари 2007 година. От дебатите, които чухме до тук, не чухме от кандидата за министър-председател, че той поема ангажимента страната ни да влезе в Европейския съюз на тази дата, припомни Соломон Паси.

 

Проф. Андрей Пантев: Проектоправителството има три главни компонента - наследство, приемственост и промяна
София. Тук се създава правителство, чиито три главни компонента – наследство, приемственост и промяна, са повече от крещящи. Те ще означават, че Европа и България ще бъдат едно и също нещо. Предлага се програма, пълна с толерантност. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от Коалиция “За България” проф. Андрей Пантев по време на днешните дебати по проектосъстава на кабинета, предложен от Сергей Станишев.
По думите му никой в тази зала не е твърдял, че това е съвършената коалиция (БСП - ДПС), че това е спасителната комбинация. Но все пак – моментът е исторически. Моментът показа до каква степен нашите личности и съображения ще надделеят над една разумна процедура, при която този, който печели изборите, е естествено да излъчи министър-председател, каза проф. Андрей Пантев. Сигурен съм, че мнозина биха искали, заедно с ДПС, да направят разумната комбинация, необходимата комбинация, добави той.
Проф. Пантев отбеляза, че трябва да се постави и въпросът - до каква степен отрицанието може да бъде изразено по този отблъскващ начин както вчера. “При всичките Ви специализации, командировки, проекти в чужбина, Вие не сте се научили на едно – че тропането е одобрение”, каза още той.

 

Веселин Методиев от ДСБ, не е епостигната  широкао коалиция, подкрепена от българския народ и това води към опасни последствия.

Любен Дилов от ОДС поздрави колеги, че са искали таен вот, който дава свобода. Той е за таен вот срещу кабинета Станишев. Станишев не чувал вота на избирателя - да бъде съставена широка коалиция в смисъл на Съединението прави силата, а не насилието, както действа БСП. Това не е кабинет на малцинство, а на хората, които очакват хазната да ги нахрани. Заяви, че точно ДПС е отказало да подпомогне хората , пострадали от наводненията. АТАКА показва, че елитът на ДПС се държи нагло и не заслужава такава власт, въпреки, че Симеон му я предоставила в миналия кабинет. Прави се кабинет без надежда за стабилност и против настроенията на българския народ. Този кабинет не се подкрепя от българите.

 

Цонев отговаря, че не му е ясен въпросът на Грънчарова.

Грънчарова пита как с подкупени гласове ще направи солидно правителство и то ще се бори срещу корупцията.

Димитров питат Цонев означава ли, че се отказват от предизборните си обещания, щом като ще изпълняват дясна програма.

Любен Дилов попита цонев на бюджетната комисия ли ще е шеф или на главно управление Митници.

 

Йордан Цонев от ДПС говори за съдбата на отечството. Предпаната клауза щяла да увеличи европесимизма в България и това нямало да е катастрофално. Обвинява досега управляващите, без да уточни, че ДПС беше 4 години в управлението заедно с НДСВ. Обяснава, че лявото правителство ще изпълнява десни ангажименти. Основен двигател на 6 % растеж били инвестициите, а не потпреблението. Отгорността на правителството била отговорност и на целия народ.

Свинаров заяви, че НДСв ще гласува против с 52 гласа. Той посочи, че споразумението между БСП и ДПС има връщане, като изтегляне незабавно от Ирак и увеличаване на доходите без Международния валутен фонд. Според него БСП и ДПС са се уговорили в предизборната нощ и това е правителство на нестабилността. Крайно време е да се плаши българската общественост с НАТО и Европейския съюз. Свинаров е за силно и стабилно правителство не със санитарен минимум, а с обществено доверие. НДСВ не ще подкрепи кабинет без обществената подкрепа. Българските медии не дават информация, че кабинетът БСП-ДПС се ползва с обществена подкрепа. България има нужда от широко коалиционно управление с подкрепа на общество и политика. НДСВ няма да покрепи това правителство, което има основна амбиция за придобиване на постове. НДСВ е алтернатива на политическия пазарлък, на непрозрачност и на силово убеждаване. България няма интерес от този кабинет.

Продължава заседанието на НС. Стефан Софиянски е против правителството, защото в него има вътрешно противоречие между БСП и ДПС, което 4 години преди това е било против БСП.  Според него под условие са поставени основните ангажименти, което крие намерение за неизпълнение. Против структурата на МС е, защото не същуствуват като министерства евроинтеграцията и туризмът, както и обединяване на икономика и енергетика. Според С. Софиянски кабинетът Станишев няма за приоритет евроинтеграцията. Според него няма мнозинство дори от 125 души. Той иска вече да се мисли за следващото правителство. БНС ще гласува против пправителството.

Парламентът излезе в 30 минути почивка, първи след нея ще говори Стефан Софиянски. Вече се подготвят бюлетините и урните за гласуване.

Иван Костов обвини БСП, че е била срещу членството в НАТО, приватизацията на земята, включването в евроструктурите. Според С. Станишев няма политическо доверие в това НС. Той е първият кандидат за премиер, произнесъл програмното си слово пред малцинството БСП-ДПС.

 Според него през последните 15 години толкова бързо не е променян вотът на избирателите. Според него това правителство ще се приме със заплахи от прокуратурата и кабинетът ще се опре на корумпирани депутати и изменници. Според него БСП-ДПС няма политически и управленски потенциал, за да завършат реформите. БСП не е загубила тоталитарните си прийоми. ДСБ смятат, че това правителство няма да допринесе с нищо добро за България. С. Станишев се е провалил да спечели достатъчно мнозинство за партията си, не е успял да състави широка коалиция, лично не е водил преговори, неубедителен е с каприза си да бъде министър-председател на всяка цена. ДПС получават две трети от европейските присъединителни фондови. ДПС ще стане най-голямия работодател на България с цената на подкупен етнически вот. Това ще коства и неуспеха на Г. Първанов на следващите президентски избори. С. Станишев и Г. първанов не успяха да съставят правителство с широка подкрепа, защото С. Станишев съставил правителство на БСп и ДПС и подкупени народни представители. Дават ограмна власт на най-корумпираната политическа партия - ДПС, а това вече е заплаха за етнимческия мир в страната и ще създаде условия за екстремиски и ксенофобски настроения в България. Това е опасен за България етнически модел. ДСБ е против гласуването на С. Станишев и неговото правителство.

Филип Димитров заяви, че ОДС ще гласуват срещу кабинета БСП-ДПС. ОДС щели да отстояват позициите на България, позиции, които преди БСП е приемала с насмешка - НАТО и Европейския съюз.  Според него това правителство не може да извърши финалните стъпки за присъединяване на България към ЕС. Според него БСП няма оформено мнение за присъединяване към ЕС.

Волен Сидеров каза, че при гласуването българските избиратели не са предполагали, че една турска антиконституционна партия ще ги задуши заедно с БСП в прегръдката си. Че първоприемниците на на една терористична организация ще управлява България. Според него кабинетът е прокаран с подкупи и амбулантна търговия. Нарече ДПС етническа и антиконституционна, а подкрепилите това правителство - ибрикчии. Обвини ДПС, че са казали, че ще превърнат България в Косово.  Сидеров каза, че Ахмед доган не стои в парламента, не стои в него, хвали се че има кръг от фирми и несметно богатство. Казва, че в много райони на България няма да се говори на български, но че АТАКА ще бъде срещу това. Каза, че правителството е антибългарско и българските националисти ще се борят за свалянето на това правителство. Заяви: България - на българите!

От трибуната на парламента АТАКА обвинява ДПС, че етнезира министерствата и регионите със смесени региони.

Подобно поведение на хора от БНС съм го прогнозирал много преди това гласуване, каза Иван Костов

 

София. Очаквах такъв развой на нещата и не съм изненадан. Това каза пред репортер на Агенция “Фокус” лидерът на ДСБ Иван Костов, след като стана ясно от поименното гласуване в пленарна зала, че трима депутати от Коалиция “Български народен съюз” (БНС) – Иван Стаматов, Евгений Жеков и Николай Кънчев подкрепиха искането на Коалиция “За България” за таен вот. Подобно поведение на хора от БНС съм го направил като прогноза много преди това гласуване, допълни Иван Костов.
По-рано стана ясно, че депутатите ще гласуват тайно проектокабинета на Коалиция “За България” и ДПС. След поименното гласуване, поискано от Марио Тагарински, се оказа, че "против" тайно гласуване се обявиха 119 народни представители, а “за” гласуваха 120 депутати.
Предложението за тайно гласуване бе направено от Коалиция “За България”.


Евгений Жеков, Иван Стаматов и Николай Кънчев от БНС подкрепиха тайния вот

София. Евгений Жеков, Иван Стаматов и Николай Кънчев от Български народен съюз са депутатите от опозицията, които подкрепиха искането на Коалиция "За България" за тайно гласуване на правителството на БСП и ДПС. Николай Кънчев заяви пред Агенция “Фокус” , че ще гласува против проектокабинета на Сергей Станищев.
Със 120 гласа “за” и 119 “поротив” народните представители приеха тайно гласуване на правителството на БСП и ДПС. Гласуването бе явно и поименно.

София. Започна заседанието на Народното събрание, на което ще продължи дискусията по програмата и проектосъстава на правителството, предложени от Коалиция “За България” и Движението за права и свободи. Таблото в залата показва, че има 197 народни представители и кворум има.
Председателят на парламента Георги Пирински откри заседанието.
Депутатите вчера прекратиха предсрочно заседанието си заради липса на кворум. Опозицията отказа да се върне в пленарна зала след обявената почивка и Коалиция “За България” и ДПС събраха 116 гласа.
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА ЗАСЕДАНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА КАБИНЕТ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ - КБ+ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди