изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:58 EEST
Гейбриъл Партош: И в това правителство ще има спорна фигура, както бе при Сакскобургготски    
Европейски съюзИ в това правителство, както беше и в предишното, се очертава да има една спорна фигура, което очевидно в България не се смята за нещо необичайно. Това коментира анализаторът на ББС по политическите въпроси на Югоизточна Европа Гейбриъл Партош в сряда по повод дебатите в парламента по проектоправителството на Сергей Станишев.

Анализаторът визираше номинирането на Бойко Коцев за министър на правосъдието от Станишев, след като в правителството на Симеон Сакскобургготски Коцев беше зам.-министър на вътрешните работи. Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев, дългогодишен ръководител на Първо главно управление на Държавна сигурност, за когото се твърди, че е ръководил операцията по елиминирането на писателя дисидент Георги Марков.

Партош индиректно направи връзка между номинирането на Бойко Коцев за министър с издигането на Бриго Аспарухов на длъжността съветник на досегашния премиер Симеон Сакскобургготски, който той бе принуден да отстрани след силен външен и вътрешен натиск. 

Според анализатора с такъв избор България трябва да извърши правосъдната реформа, което очевидно страната приема за нормално.

“По-сериозният проблем е, че Движението за права и свободи си е осигурило ключовите портфейли, свързани с получаването на помощи или субсидии за развитие”, каза Партош. Според него това показвало, че партията на Доган се е пазарила изключително умело и е използвала позицията, в която се е озовала, възможно най-добре, за което говорел фактът, че в проектокабинета на Станишев има петима министри от ДПС.

Партош обаче предупреди, че все пак парламентът ще има решаващата роля да следи дали всичко се осъществява почтено в разпределението на евросредствата.

“Всичко това, разбира се, ще бъде в сила само дотолкова, доколкото правителството се окаже жизнеспособно, защото макар че предприсъединителните фондове са значителни, истинските пари ще потекат след 2007 или 2008 г.”, уточни анализаторът.

Той заключи, че процесът на усвояване на външните средства от страна на България ще бъде следен изключително внимателно от страна на всички оторизирани организации.

Гейбриел Партош заяви още, че дори да мине, правителството на Станишев ще има сериозни проблеми при прокарването на всеки проектозакон в парламента поради крехката подкрепа, която то би имало. В такава ситуация управляващата коалиция ще трябва да влиза в нелек брак с лица и групи в парламента, които да й осигуряват подкрепа, прогнозира Партош.

Анализаторът обаче не отрече, че в основните приоритети пред които е изправена България, ще има приемственост. Той обаче не драматизира казуса с евентуални предсрочни избори, но каза, че те биха били неблагоприятни за малките партии. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Гейбриъл Партош: И в това правителство ще има спорна фигура, както бе при Сакскобургготски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди