изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:54 EET
ПОЛОВИН ВЕК НАШИ И ЧУЖДИ ГОСТИ СЕ ДИВЯТ НА ПРИРОДАТА НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
ИсторияКрасивото място на брега на морето в Белия град дълги години е било резиденция на кралица Мария. Днес по повод 50-годишния юбилей в градината се събра Академичния съвет на Алма матер


Честванията по повод 50-годишнината на Университетска ботаническа градина в Балчик на 27 юли започнаха с празнично шествие, в което се включи Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", близо 200 гости, бивши и настоящи служители на градината. На паметната плоча на създателя на Ботаническата градина проф. Даки Йорданов бяха поднесени венци от името на президента Георги Първанов, от Софийския университет, Българското ботаническо дружество, от Института по Ботаника при БАН и други.
Всички присъстващи се събраха на тържествено събрание на зелената морава. Директорът на ботаническата градина д-р Красимир Кьосев разказа накратко за създаването на градината.
На този ден преди 50 години със заповед на министър Румен Аврамов се създава в Балчик филиал на ботаническата градина в София. Върху 61 декара са направени  алпинеуми, кактусов кът, цветни фигури, с над 2000 вида растения. Най-голямата атракция е колекцията от едроразмерни кактуси.
Градината в Балчик е спасителен център  по смисъла на Вашингтонската конвенция за Североизточна България, обявена е за защитена местност, а от 1996 година е член на Световния съвет на ботаническите градини. През последните 2 години са събрани 130 000 лева от дарения.
За празника поздравления поднесоха проф. Стефан Стоянов - зам.-ректор на Софийския университет, проф. Добрина Темнискова - председател на Българското ботаническо дружество, доц. Мария Шишиньова - декан на биологическия факултет, както и изпълнителният директор на Културния център „Двореца" - Трифон Димитров и други.
Проф. Темнискова удостои с грамота д-р Красимир Косев в знак на благодарност за опазването и развитието на градината. В изказванията си всички обявиха градината за център със значим принос за развитието на биоразнообразието, образованието, както и на туризма.
На празника на ботаническата градина бе открита и най-новата градина, приспособена за посещения от инвалиди. Тя бе осветена от четирима свещеници, след което бе прерязана лентата от проф. Стефан Стефанов - зам.-ректор на СУ и проф. Ангел Попов - бивш зам.-ректор на СУ и зам.-председател на Съюза на учените в България, който през 2003 г. направи първата копка на градината.
Рождения ден продължи до късно на 27 юли с организираното от ботаниците градинско парти в новооткритата градина. На партито като оценка за дейността на бивши и настоящи служители Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" награди: д-р Красимир Кьосев, директор на УБГ при СУ с почетен нагръден знак - І степен, Валя Мъжкарова, ръководител на УБГ - Балчик, почетен нагръден знак - ІІ степен, Панко Панков с почетен нагръден знак ІІІ степен и с Благодарствен лист Николай Петков, Иванка Козарева, Есна Рамадан, Сейнур Шакирова, и Джеврие Мустафова.
 


Сходни връзки

ПОЛОВИН ВЕК НАШИ И ЧУЖДИ ГОСТИ СЕ ДИВЯТ НА ПРИРОДАТА НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди