изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:56 EET
10 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА "ЙОРДАН ЙОВКОВ"    
КултураДо момента в община Добрич са постъпили 10 предложения за тазгодишния носител на голямата литературна награда на името на Йордан Йовков, съобщиха от кметството. Номинациите са направени от граждани и сдруженията на писателите от Добрич, Бургас и Пловдив.

Предложените имена са седем, тъй като за някои има повече от една номинация. Сдружението на писателите в Бургас е предложило Емануил Павлов, проф. Анчо Калоянов е номиниран от Сдружението на писателите в Пловдив, а издателска къща от София е издигнала кандидатурата на Дениар Делиян. Граждани са предложили полк. Стефан Стефанов, Йордан Дачев /за него има три предложения/, Джузепе Марков /две предложения/ и Христо Карастоянов.
Националната литературна награда "Йордан Йовков" ще бъде връчена от община град Добрич през ноември тази година за осми пореден път. Тя се дава за значителни художествени постижения в съвременната  българска литература в духа на голямата Йовкова традиция. Наградата е учредена през 1970 година и се присъжда на всеки пет години. Материален израз на наградата са плакет, грамота и парична сума от 2000 лева.
През ноември в Добрич ще бъдат организирани Йовкови празници, посветени на 125-та годишнина от рождението на големия български писател Йордан Йовков. Освен голямата награда ще бъде връчено отличие, представляващо плакет, грамота и парична сума в размер на 1500 лева - за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Двете награди на община Добрич са естествен израз на почитта на добруджанци към твореца, възпял по неповторим начин равнината и нямат конкурсен характер, обясниха от кметството. Процедурата по присъждане на наградите се извършва в три кръга. В първи кръг се внасят номинациите за наградата и отличието в дирекция "Хуманитарни дейности" на общината, в срок до 30 септември на годината на връчване на наградата. Номинациите се правят от творчески съюзи, културни и научни институции, издателства и граждани. Деветчленна експертна комисия, назначена от кмета на Добрич, избира носителя на голямата награда. В състава на комисията влизат представители на писателски творчески обединения, културни институти, научни звена, издателства, творци и общественици. Експертната комисия заседава в Добрич, като нейните решения се вземат с тайно гласуване и обикновено мнозинство. Във втори кръг комисията селекционира номинациите и излиза с решение за присъждане на наградата и отличието. В трети кръг решението на комисията се внася за утвърждаване на заседание на Общински съвет. Той взема решение за носителя на Националната литературна награда "Йордан Йовков" с обикновено мнозинство. Националната литературна награда "Йордан Йовков" се връчва от кмета или  председателя на Общински съвет - Добрич - на тържествена церемония по време на Йовковите тържества. Носители на Йовковата награда досега са били Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов и Марко Семов. През 1975 и 2000 г. Иван Сарандев и Симеон Султанов получават престижните отличия за литературна критика, припомниха от община Добрич.
 


Сходни връзки

10 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА "ЙОРДАН ЙОВКОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди