изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:10 EEST
12 СОРТА ПШЕНИЦА ПРЕДЛАГА ДЗИ ЗА ЕСЕННАТА СЕИТБА    
ЗемеделиеБазовите семена от нова реколта ще са по-скъпи от миналогодишните

За есенната кампания Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево предлага 12 сорта обикновена пшеница. Научното звено вече е прибрало реколтата от засетите с есенни култури общо 15 000 декара. По-голямата част от продукцията е за предбазови и базови семена, съобщи директорът на ДЗИ Димитър Петъков. И добави, че е започнало окачествяването на зърното. Надяваме се да получим около 2 000 тона базови семена, които да предложим на земеделските производители, обясни Д. Петъков. Той призовава стопаните да не разчитат само на два сорта, както обикновено се залага само на "Енола" и "Аглика", а да се обърне внимание и на другите пшенични сортове, които ДЗИ предлага като "Кристал", "Милена", "Тодорка","Карат", "Лилия", "Лудогорка", "Албена", "Янтър". Институтът предлага базови семена от ечемика "Каскадьор 3", твърда пшеница "Сатурн 1", тритикале "Вихрен" и "Ракита". От фасула земеделските производители могат да използват сортовете "Добрудански ран" и "Добруджански 7", от лещата "Наслада" и "Елина", а от фия - "Добруджа 1".
Добруджанският земеделски институт разполага със семена от пшеничния сорт "Преслав", които са с валидни семеконтролни документи, обясни Д. Петъков. Той обаче поясни, че цената на миналогодишните семена се запазва на 500 лева за тон, докато тези от реколта`2005 ще са по-скъпи - 600 лева за тон базови семена. Причината за поскъпването е, че добивите на института тази година са с около 20 процента по-ниски в сравнение с м.г., когато от декар са били добити по 500 кг/дка.
 


Сходни връзки

12 СОРТА ПШЕНИЦА ПРЕДЛАГА ДЗИ ЗА ЕСЕННАТА СЕИТБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди