изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:37 EEST
СВРЪХСЕИТБА НА СЛЪНЧОГЛЕДА    
Интервюта

Пред НДТ ст.н.с. д-р Петър Петров - селекционер по слънчогледа в Добруджански земеделски институт:




- Г-н Петров, какви количества слънчоглед са засети тази година у нас и какъв се очертава да е пазарът на тази маслодайна култура?
- По данни на Министерството на земеделието и горите са засети около 6 милиона декара слънчоглед. Това е крайно неблагоприятно за страната.
- Защо?
- Защото не се спазва сеитбооборотът. На места има площи, които са силно компрометирани от склеротийното увяхване, което е опасна болест. Затова смятаме, че на места добивът ще е много слаб.
- 6 милиона декара, засети със слънчоглед,  много ли са за страната?
- Наистина са много. Оптимално у нас трябва да се сеят 3,5-4 милиона декара.
- Какви ще са последиците от това завишено количество на площите със слънчоглед?
- Все още е рано да се говори за добиви. На места състоянието на слънчогледа е много добро, но на места има повреди не само от склеротинията, но и от други болести. Основно пораженията ще са от склеротинията, която силно намалява добивите. Там, където има нападение от "синя китка" и са сяти хибриди, които не са устойчиви към нея, се очаква нападение и от тази болест. Нашите фермери, които са добри стопани, сеят хибриди, устойчиви на "синя китка". Смятам, че те ще имат много добър добив. Прогнозите за добива ще бъдат ясни към 10-15 август.
Специалисти от Добруджанския земеделски институт прогнозират, че в площите, засегнати от склеротиния, добивите ще бъдат намалени с 20 процента. Очаква се средните добиви от слънчогледа, както и цените, да са на нивата от 2004 г. Прогнозата е за среден добив от 400 килограма от декар и изкупна цена от около 150 лева за килограм.
 


Сходни връзки

СВРЪХСЕИТБА НА СЛЪНЧОГЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди