изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:26 EEST
НИСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ ВЕЩАЯТ ФАЛИТИ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ    
ИнтервютаПред НДТ Димитър Катраджиев - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България:


- Г-н Катранджиев, стартира ли изкупната кампания на пшеницата от реколта`2005 и на каква цена?
- Пазарът на пшеницата стартира от 160-170 лева за тон, а сега се завръща обратно. И това е естествено, защото в България, оказва се, пшеничната култура не е от значение за държавата. Или пък - като се види, че в страната ще има достатъчно количество пшеница, търговията не върви.
- Какви цени се предлагат сега?
- Цената за добрата пшеница падна на 150-155 лева за тон.
- Спекулативно ли е намалението?
- Ще кажа само това, че никой от нашите зърнопроизводители не очакват голяма цена на зърното. Първо, защото в страната ще се произведе достатъчно зърно. Цените, които са в момента на европейския пазар, и най-вече в Черноморския басейн, са много ниски. Намесиха се вече като производители Украйна, Румъния и Русия. А там също има големи количества за износ. Цената й на външния пазар ще е максимум 140-150 лева за тон. Така че, ние няма да очакваме висока цена. Ще има достатъчно количество зърно. Търговците, които ще изкупуват зърно за вътрешния пазар, ще гледат да купят пшеница с ниско качество. Тях ги интересува най-вече да има ниска цена.
- Производителите на каква изкупна цена са склонни да продават пшеницата си?
- Не говоря за склонност, а за производство на пшеница. Хлебопекарите, например, казват, че се завиши цената на горивото, на еленергията, затова те увеличават цената на хляба. Ние не можем да направим това. Производството на пшеницата има цена от 150-160 до 200 лева максимум. Това показва, че държавата трябва да се намеси много силно - с икономически лостове да субсидира това производство. Не бива в България да се спира субсидирането на пшеницата като хлебна култура.
- Цена от 150-155 лева за тон осигурява ли печалба за зърнопроизводителите?
- Не. В производството на тази култура вече се работи под себестойност. За производството на един тон разходите са около 150 лева. Сами разбирате, че ако в страната има добив от порядъка на 300-340 килограма от декар, оказва се, че от 3 декара се произвеждат 1000 килограма зърно, което означава, че производителят работи на ръба на себестойността.
- Какво е качеството на пшеницата в Добруджа през тази година?
- В Добруджа мога да кажа, че имаме отлично качество. Много добро, в сравнение с други години. Зърното е качествено, II група по БДС. Много малък процент - 5-10 процента, е зърното с по-ниско качество.
- С влошени качества от влага или фузариум?
- Вече трябва да спре да се говори за фузариум. В България има много малки участъци с фузариум - под 1 процент. Няма да се отрази на пазара на зърното.
- Ако изкупните цени продължават да са все така ниски, какво ще се случи?
- Ще има фалит на зърнопроизводители в България, отглеждане на нетрадиционни култури, а оттам и спад на развитието на земеделието.
 


Сходни връзки

НИСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ ВЕЩАЯТ ФАЛИТИ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди