изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:00 EET
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ МАЛАРИЯ    
ЗдравеСъветват специалистите от РИОКОЗ в Добрич

В летния сезон, особено когато е и дъждовен като тази година, е актуално да си припомним за някои от инфекциите, предавани от комари, се казва в информационния бюлетин на РИОКОЗ в Добрич. От там допълват, че това важи в особена сила за тези, които плануват да посетят тропическа страна - за отпуска или по работа.
          Едно от заболяванията, до които може да доведе ухапването от комари, е маларията. Това е паразитна инфекция на кръвта, предавана от комари. Проявява се с температурна треска и може да причини смърт, ако не се лекува. Предпазването от малария включва предпазване от ухапване на комари, провеждане на химиопрофилактика, както и ранно откриване на заболяването, съветват специалистите от РИОКОЗ. Според тях, преди заминаване в тропическа държава трябва да посетим личния си лекар или паразитолог, за да получим указания за предпазване от малария, както и да си вземем препоръчаните препарати за химиопрофилактика и за лична лечебна доза за спешни случаи. По време на престоя трябва да се предпазваме от ухапване от комари, да използваме инсектицидни репеленти /лосиони, кремове/. Те се нанасят се върху кожата на откритите части на тялото вечер и през нощта. Специалистите съветват още да обработваме помещенията за спане с инсектициди. Вечер и през нощта трябва да се използват дрехи, покриващи ръцете и краката, да се нощува в жилища с климатична инсталация или замрежени прозорци и тюлена мрежа над леглото. Трябва редовно да се провежда химиопрофилактика. От РИОКОЗ припомнят, че приемането на лекарствата започва една седмица преди заминаване за тропическа страна и продължава по време на целия престой и четири седмици след завръщане. Специалистите дават и съвети какво да правим, ако имаме повишена температура по време на пребиваването си в тропическа страна - трябва незабавно да потърсим медицинска помощ, а ако не можем да получим такава - да вземаме 4 таблетки мефлокин или три пъти по две таблетки дневно хинин. При завръщане от тропическата държава е нужно да посетим личния си лекар. При всяко температурно състояние три години след завръщането трябва незабавно да се търси медицинска помощ за изследване за малария.

 


Сходни връзки

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ МАЛАРИЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ МАЛАРИЯ
Автор: Anonymous да 2005-07-30 @ 11:12 EEST
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ БЪЛХИТЕ ПРЕНАСЯТЛИ ПОДОБНИ БОЛЕСТИ ТЪЙ КАТО УЛ.АСЕН ЗЛАТАРОВ Е ПЪЛНО С БЪЛХИ ИТАМ КОЙТО ЖИВЕЯТ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗЧИСТЯТ И НЕЗНАЯТ КЪМ КОГО ДАСЕ ОБЪРНАТ.МОЛЯ ДАМИ ОТГОВОРИТЕ?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди