изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:12 EEST
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЪРНА МАНДАТА    
Парламент

Червените чакат мандата на Движението за права и свободи, за да тържествуват

 

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 

Вече 3 дни  Българският парламент се превърна в най-интересното реалити шоу, предавано директно по БНТ. Липсва му само една SMS игра, за да вдигнем заплатите на депутатите за изнурителния труд, който полагат.

След 17-часово гласуване кабинетът  на Сергей Станишев бе отхвърлен, КБ и ДПС се принудиха да върнат мандата. 8 години чакаха червените този момент и никой не вярваше, че партия с такава история и толкова опит няма да направи добре аритметиката си и ще изпусне властта. А тя е хубаво нещо. Жълтите й се наслаждаваха 4 години и сега ще се борят с нокти и зъби да я имат отново. Сега задачата им обаче ще бъде още по-трудна. Ако през последните 4 години Доган и компания им извиваше ръцете елегантно, с финес и прокарваше решенията си, тепърва трябва да го правят в компанията на Костов и Атака.
Вчерашният парламентарен ден за жълтите и сините започна точно в 9 часа, независимо че беше обявен час на заседанието 10.00. Още от сутринта те бяха категорични, че искат да обсъждат Правилника за дейността на НС и няма да влязат в пленарната зала за прегласуване на проектокабинета. Лидерите на новосформираната коалиция рано сутринта тръгнаха на среща с президента. Иван Костов редом до Надежда Михайлова, Анелия Мингова – НДСВ, Красимир Каракачанов – ВМРО, в отсъствието на Волен Сидеров от Атака, който явно не беше се събудил от тежкия парламентарен ден, тръгнаха да търсят справедливост от Георги Първанов и той да връчи мандата на втората политическа сила -НДСВ. Преди срещата пред медиите Иван Костов сподели, че народните представители са си свършили работата с гласуването и прегласуване няма да има. Наред е втората политическа сила – НДСВ да образува кабинет, но ДСБ няма да подкрепи правителство начело със Симеон Сакскобургготски - заяви категорично той. Депутатите се завърнаха, срещата се отложи за 13 часа, но така и не се даде начало на парламентарното заседание. Пред медиите Георги Божинов от КБ сподели, че най-вероятно - след като опозицията не иска да влезе в пленарната зала за прегласуване, е да върнат мандата. Той направи аналогия със събитията от 1990 год., като заяви, че организаторите са отново същите - Иван Костов, Петър Стоянов и Стефан Софиянски, този път - в компанията на царя. Георги Божинов каза още, че червените не се отказват от законопроекта си, с който да се забрани на Симеон Сакскобургготски да се разпорежда с имотите си. Той ще гласува против, ако НДСВ покани КБ да управляват заедно при втория мандат, защото счита че такова сътрудничество е неискрено. Червените ще чакат третия мандат и дотогава считат, че ще има ново преструктуриране на парламента – т.е раздробяване на групи. ”Национално отговорните депутати, които подкрепиха кандидатурата на Станишев ще извървят пътя си докрай, ще проявят мъжество и ще ни подкрепят пак” - заяви Божинов.
Раздробяването на парламентарни групи започна още в 10 часа. Първи отлъчен от парламентарната си група беше добричкият депутат Станчо Тодоров от “Атака”. При разговора ни той не знаеше все още дали е изключен от групата. И това беше самата истина, защото в компанията се присъедини неговият колега от Атака Петър Чернев, който също не знаеше за решението на парламентарната група, внесено в деловодството на НС. Станчо Тодоров сподели, че в групата им се работи изключително трудно, в режим на диктат, упражнен от Волен Сидеров. На въпрос на НДТ: ”Като дете на бивш военен офицер знам, че вие сте хора, които никой не може да контролира, камо ли да им заповядва, как ще обясните вчерашния вот?”, депутатът отговори така: ”Значи съм сигурен, че ще ме разберете. Гласувахме таен вот. Кой тогава би могъл да ме накара да си покажа бюлетината? Законът си е закон. Трябва да се спазва от всички – от горе надолу. Тайният вот никак не беше таен. Мое мнение е, че трябва да бъде анулирано цялото гласуване, защото беше пародия.” А добре, все пак, как гласувахте?- попитах аз. “Гласувах по съвест, гласувах така, както аз считам, че е правилно” – рече депутатът, който отрече върху него да е упражнено насилие между първото и второто гласуване, но в ранния следобяд от Службата за охрана му бе назначен персонален бодигард. Също така той  отрече да са му предлагани пари или пост като благодарност за подкрепата и отново потвърди, че е гласувал по съвест. “Групата ще реши какво ще прави с мен, но и да остана независим, пак ще гласувам по съвест” - сподели той.
Малко по късно лидерът му Волен Сидеров каза пред медиите, че тримата запасни офицери със сигурност са гласували против партийната повеля и ще бъдат изключени от групата, като учтиво ги молят да напуснат НС. Волен Сидеров сподели още, че се надява да бъде потърсен от политическите сили за консултации за съставяне на новото правителство. Пред медиите той декларира,че останалите вече 17 депутати са “бетон” -отлюспени повече няма да има.
Консултации и споразумение очакват и хората на Костов - се разбра в кулоарите на НС. Лидерът на ДСБ сподели, че ще даде шанс на НДСВ и ако те са достатъчно разумни и не  се обърнат отново към ДПС и КБ, неговата партия ще им помогне да реализират втория мандат, ако намерят премиер, различен от Симеон Сакскобургготски.

Хората на Софиянски декларираха, че искат експертно правителство, без участието на Симеон Сакскобургготски и на всякакви други партийни лидери. Само Надежда Михайлова одобрява кабинет начело със Симеон и сподели, че ще води преговори с НДСВ и е глупаво да се правят уговорки с кого може и с кого не може да се съставя кабинет, Борислав Великов от НДСВ заяви, че жълтата група си има естествена кандидатура и тя е на Симеон Сакскобургготски. Те ще разчитат на подкрепата и на 5 парламентарни групи и няма да повторят грешката на БСП И ДПС да търсят единични депутати. Той не предрича и предсрочни избори, защото те не биха оправили парламентарната криза, забъркана от БСП.
За предсрочни избори заговори  дори и Ахмед Доган. Възмутен от арогантното поведение на депутатите от опозицията, той беше категоричен, че без ДПС и левицата не може да се състави стабилно мнозинство, нито кабинет в рамките на този парламент. ДПС няма да участва в преговори с НДСВ, нито да прави коалиция с тях, защото властта е отговорност, а не самоцел – каза Доган.
Сладко нещо е властта. Радват се бъдещите мандатоносители, но картинката пред тях не е много розова. Ако към ДПС и КБ прибавим гласовете на новите независими, сметката прави точно 120 на 120. А ако не побързат във времето, ще изпаднат в същата ситуация на червената коалиция, защото се предполага че ще има още отлюспени. Трудна ще е комбината между 5-те твърде различни политически сили – различни по принципи, програми и идеология. НДСВ ще трябва редом с Атака да ни легитимира пред Европа. Стела Банкова ще трябва да подкрепи стария си лидер, а Волен Сидеров да забрави предизборните си речи и приватизационните сделки на Костов и Симеон, в компанията на Соломон Паси с еврейски произход. Като се прибавят Надежда, Командира и Софиянски, които се поздравяват едва, а трябва да станат съюзници, ще бъдем свидетели на един още по-невъзможен кабинет.
Най-вероятно е да има избори наесен или да се стигне до трети мандат, в който родните депутати ще  размислят и ще гласуват за когото и да е, защото в противен случай ще трябва да загубят имунитета си и заплата си.

 


Сходни връзки

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЪРНА МАНДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди